Surfinia problemy w uprawie
- haidi
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 22 lis 2007, o 12:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam! Na moich surfiniach pojawiły się maleńkie robaszki ze skrzydełkami przypominające muszki. Wyglądają jak nie żywe, w ogóle się nie ruszają, ja jedna troche się ich obawiam. Czy ktoś podpowie mi co to za paskudztwo i czym się tego pozbyć?
-
- 500p
- Od: 11 lut 2008, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: "Muszki" na surfinii
Widziałam takie muszki, siedzą jakby zastygły w bezruchu. Jakby mszyce, ale niezupełnie. Po jakimś czasie okazało się że rośliny, na których wylądowały, są zawirusowane (u mnie było to kilka pomidorów).haidi pisze:Witam! Na moich surfiniach pojawiły się maleńkie robaszki ze skrzydełkami przypominające muszki. Wyglądają jak nie żywe, w ogóle się nie ruszają, ja jedna troche się ich obawiam. Czy ktoś podpowie mi co to za paskudztwo i czym się tego pozbyć?
Takie minimuszki siedzące nieruchomo są u mnie na modrzewiu - jest to ochojnik czyli mszyca a siedzą one nieruchomo ponieważ znoszą jajka. Jak taką muszkę trącić szpilką to pod nią widoczne jest skupisko mikroskopijnych jajek. Muszek jest baaardzo dużo ale w chwili obecnej moje się już nigdy nie poruszą ponieważ ugościłem je mospilanem a na ten środek nie ma mocnych.
Być może znajdziecie jakiś związek ze swoimi muszkami...
Być może znajdziecie jakiś związek ze swoimi muszkami...
Pozdrawiam
Krzysztof
Krzysztof
- centauryda
- Od: 14 kwie 2008, o 12:20
- Kontakt:
Czy coś jeszcze da się z tym zrobić?
Umierają w oczach...
(srodek owadobójczy - decis 2,5 EC - nie zadziałał)
Umierają w oczach...
(srodek owadobójczy - decis 2,5 EC - nie zadziałał)
Pozdrawiam słonecznie
Maga
Maga
- centauryda
- Od: 14 kwie 2008, o 12:20
- Kontakt:
- Onak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lip 2006, o 17:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ja mam dokładnie to samo na swoich kwiatach - jeśli masz ochotę zerknij do mojego tematu.
A jak po oprysku-zadziałał? Jak teraz kwiaty się mają? Pozdrawiam ciepło! Grr...szkodniki...
A jak po oprysku-zadziałał? Jak teraz kwiaty się mają? Pozdrawiam ciepło! Grr...szkodniki...
Pozdrawiam! Karina
Na moim balkonie
Na moim balkonie