Wysiewanie kaktusów cz.1
- hen_s
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wysiewanie kaktusów
Żwir ze żwirowni...
Albo z pola...
Tylko nie z drogi bo zasolony.
Jak zaczniesz kupować na all to Cię koszty zjedzą.
Nie widzę aukcji (normalne, tu tak jest) więc grubości nie doradzę. Ale im mniejsze rośliny tym żwirek drobniejszy. Do siewek drobniutki! Właściwie gruby piasek. A taki w każdym akwarystycznym znajdziesz.
Albo z pola...
Tylko nie z drogi bo zasolony.
Jak zaczniesz kupować na all to Cię koszty zjedzą.
Nie widzę aukcji (normalne, tu tak jest) więc grubości nie doradzę. Ale im mniejsze rośliny tym żwirek drobniejszy. Do siewek drobniutki! Właściwie gruby piasek. A taki w każdym akwarystycznym znajdziesz.
- banditoo
- Od: 23 lis 2008, o 01:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
nie ma co się męczyć i wymyślać cudowne podłoża, sam żwir(jak bedziesz siał kilkanascie czy kilkadziesiat tysięcy nasion to wtedy mozna do docelowego podłoża, bo się zajedziesz przy pikowaniu) , grubośc nie ma wiekszego znaczenia, ja osobiscie preferuje grubszy, na pewno nie piasek bo na drobniutkim rozwijają sie dobrze glony wiec trzeba mieć dobrą rękę. Żwir albo w akwarystycznym a wieksze ilości w jakimś zakładzie kamieniarskim. Niektórzy jeszcze parzą ,gotują i inne cuda niewidy(miało by to sens jakby w powietrzu nie latało całe dziadostwo które może ci zarazic siewki), wystarczy spryskac przeciwgrzybicznym i spokój. Ma być prosto, łatwo i przyjemnie, Najważniejsze żeby na początku dogladać siewki i szybko zareagować jakby coś złego się działo. Takie jest moje zdanie, ale ja mogę się nie znać
-
- 50p
- Od: 7 gru 2011, o 21:35
Jeśli wysiewamy w samym żwirze to trzeba zapewnić maluchom jakieś papu ? sama woda chyba nie wystarczy? Używać nawozu ?
- popiolek69
- 500p
- Od: 22 paź 2011, o 22:11
Można wymieszać np. nawóz plus previcur przeciw choróbskom, tylko maks połowa dawki.
Pozdrawiam Konrad
Popiolek69 kilka moich maluchów
- banditoo
nawozik można póżniej po 2-3 tygodniach od wysiania albo po powiedzmy miesiącu dwóch pikujesz do bardziej żyznego podłoża albo podlewasz wodą z akwarium tak jak ja to robię i wtedy nie musisz używać nawozów. Tylko pamietaj tak jak kolega napisal dodać np. previcur( nie trzeba ale lepiej dmuchać na zimne, szczegolnie że nasiona bywaja źle oczyszczone i szybko się na nich rozwija grzybek)
- peter86
- 500p
- Od: 14 mar 2011, o 23:42
ważne jest żeby lukać na wysiewy prawie co dzień im wcześniej coś się zauważy tym lepiej. wiele zależy od jakości nasion. nasiona nie dojrzałe często są źródłem infekcji.
do wysiewów nie ma co kombinować - zwykły żwir np jaki jest do akwarium dawany jeśli się mało sieje to nie ma co latać z wiadrami i szukać jak się więcej wysiewa to już trzeba myśleć ekonomicznie 4 wiadra budowlane i do jakieś kopalni piasku albo żwirowni
używałem Previcuru przez dłuższy okres i nie zauważyłem jakiejś dużej różnicy - jak się używa dobrego podłoża można sobie darować ten preparat
gotowanie prażenie i odkażanie podobnie - podłoże do wysiewu powinno być jak najbardziej mineralne.
gotowe mieszanki do kaktusów najczęściej do kaktusów są tylko z nazwy ja z dostępnych w handlu używam tylko mieszanki do wysiewu - ziemia przesiana i dość luźna.
moje proporcje to: ziemia do wysiewu + piasek + żwir + ziemia z lasu liściastego (20% + 25% + 35% + 20% )
do wysiewów nie ma co kombinować - zwykły żwir np jaki jest do akwarium dawany jeśli się mało sieje to nie ma co latać z wiadrami i szukać jak się więcej wysiewa to już trzeba myśleć ekonomicznie 4 wiadra budowlane i do jakieś kopalni piasku albo żwirowni
używałem Previcuru przez dłuższy okres i nie zauważyłem jakiejś dużej różnicy - jak się używa dobrego podłoża można sobie darować ten preparat
gotowanie prażenie i odkażanie podobnie - podłoże do wysiewu powinno być jak najbardziej mineralne.
gotowe mieszanki do kaktusów najczęściej do kaktusów są tylko z nazwy ja z dostępnych w handlu używam tylko mieszanki do wysiewu - ziemia przesiana i dość luźna.
moje proporcje to: ziemia do wysiewu + piasek + żwir + ziemia z lasu liściastego (20% + 25% + 35% + 20% )
Pozdrawiam Grzesiek
Kaktusy moja kolekcja-peter86
Sprzedam Kaktusy Pterocactus Echinocereus Eriocereus
Witam, mam nasiona opuncji i zastanawiam się kiedy je wysiać (bardzo mnie ręce świerzbią, żeby zrobić to już), czy gdybym wysiała je teraz to mają jakieś szanse?
Pozdrawiam Marzena
Moje kaktusy i sukulenty
Moje kaktusy i sukulenty
- popiolek69
- 500p
- Od: 22 paź 2011, o 22:11
Jeśli zapewnisz im odpowiednie warunki (światło plus temperatura) to możesz siać, nasiona opuncji mają to do siebie że kiełkują dosyć długo i nieregularnie.
Pozdrawiam Konrad
- peter86
- 500p
wstrzymaj się do wiosny opuncje najlepiej kiełkują od kwietnia. po świetlówkami ich siewki są słabe i wrazliwe
Pozdrawiam Grzesiek
Wielkie dzięki, wstrzymam się chociaż to będzie trudne.
Pozdrawiam Marzena
Moje kaktusy i sukulenty
Moje kaktusy i sukulenty
- banditoo
Nie mów że odmieżasz to tak dokładnie, ja to kupuje pare worków tego parę tamtego i jeszcze pare czegoś innego i mieszam, jedynie co wykopuje to glinepeter86 pisze:moje proporcje to: ziemia do wysiewu + piasek + żwir + ziemia z lasu liściastego (20% + 25% + 35% + 20% )
Co do środka przeciw grzybowego to nie trzeba ale lepiej mieć go pod ręką
- peter86
- 500p
nie odmierzam skręciłoby mnie chyba jakbym zaczął tak się babrać jak najwięcej staram się kopać jak najmniej kupować ziemi. kupiłem ostatnio wór 50l więc na jakiś czas wystarczy, piach jest łatwo dostępny. żwirek frakcji 2-4 mm muszę namierzyć. To przykładowe proporcjebanditoo pisze:Nie mów że odmierzasz to tak dokładnie
Pozdrawiam Grzesiek
-
- 10p - Początkujący
- Od: 15 sty 2013, o 16:42