Nie przycinaj, bo uśmiercisz, one na pewno nie maja jeszcze nawet pierwszych liści właściwych .robaczek_Poznan pisze:Witajcie
Mój heliotrop wysiany 12.01 wschodzi ale jest dość mocno powyciągany..zastanawiam się czy mozna przyciąć takie siewki o połowę? Czy to wzmocni sadzonkę czy wręcz przeciwnie?
Czy moze lepiej czekać co dalej?
Jak u Was wyglądają siewki?
Heliotrop Cz.1
Re: Heliotrop - pielęgnacja
-
- 50p
- Od: 27 lip 2012, o 12:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja też już posiałam 02.02 w sobotę. Wykorzystałam ziemię z Pasłęka. Na razie nic nie widać. Czekam.
Pozdrawiam Barbara
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 7 lut 2013, o 18:24
Jest już luty a ja mam nasionka heliotropa i mam pytanie czy można go już wysiewać , w jakiej temperaturze , w skrzynce czy w takich połączonych małych doniczek - to chyba nazywa się rozsadniki oraz czy trzeba pikować
Monarchista, sposób uprawy bardzo ładnie opisał przemek1136 na drugiej stronie wątku. Natomiast to czy wysiejesz do paletek rozsadowych czy kuwetek, nie ma specjalnego znaczenia, byleby nie za gęsto .
-
- 50p
- Od: 27 lip 2012, o 12:44
Dziś rano zobaczyłam pierwsze łodyżki mojego heliotropa. bardzo anemiczne. Wysiany w kuwecie. Stoi w łazience.
Pozdrawiam Barbara
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Na dzień dzisiejszy mój heliotrop wygląda tak.
Nasion nie kupowałam.
W ubiegłym roku kupiłam gotową sadzonkę a później po przekwitnięciu otrząsałam zaschnięte kwiatostany...widać jakieś nasionka tam się znalazły. Oby tylko udało się te maleństwa przepikować.
Dwa lata temu udało mi się wyhodować z kupnych nasion raptem parę roślinek natomiast w ubiegłym roku wykiełkowało parę sztuk i jeszcze mi padły....teraz już wiem, że powodem był dosyć ciepły parapet. Do czasu wykiełkowania może być ciepławy ale po wykiełkowaniu trzeba roślinki przenieść na chłodniejszy parapet ...nauczka.
Nasion nie kupowałam.
W ubiegłym roku kupiłam gotową sadzonkę a później po przekwitnięciu otrząsałam zaschnięte kwiatostany...widać jakieś nasionka tam się znalazły. Oby tylko udało się te maleństwa przepikować.
Dwa lata temu udało mi się wyhodować z kupnych nasion raptem parę roślinek natomiast w ubiegłym roku wykiełkowało parę sztuk i jeszcze mi padły....teraz już wiem, że powodem był dosyć ciepły parapet. Do czasu wykiełkowania może być ciepławy ale po wykiełkowaniu trzeba roślinki przenieść na chłodniejszy parapet ...nauczka.
- Annes 77
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Dziś posiałam heliotropy,uwielbiam te pachnące wanilią roślinki:)
- amster
- 500p
- Od: 21 lip 2011, o 22:05
moje wysiane 3 lutego dzisiaj wyglądają tak
i są już w chłodniejszym pomieszczeniu
i są już w chłodniejszym pomieszczeniu
- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Amster, trzymasz je w chłodzie żeby się nie wyciągały? A jak z dostępem do światła?
- amster
- 500p
Są w stosunkowo jasnym pokoju gdzie na chwilę obecną mała szklarnia mi się zrobiła. pelargonie goździki, fuksje... no wszystko tam teraz siedzi. No i tam też powędrują wszystkie siewki. Na razie heliotrop jako, że wyszedł pierwszy i już na ciepłym parapecie zaczął się wyciągać. Zwolnił przy okazji miejsce dla osteospermy.
- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czy w pokoju od wschodu dałyby radę? Mam tam chłodniej, ale boje się czy światła wystarczy...
- amster
- 500p
Nie wiem, mam w pokoju na południowej ścianie, ale słońce bezpośrednio jest tylko połowę dnia, bo w pierwszej części przesłania jednak okno wysunięty ganek.
A heliotrop wyszedł mi po raz pierwszy, nie jest więc jeszcze takie pewne, że się uchowa
A heliotrop wyszedł mi po raz pierwszy, nie jest więc jeszcze takie pewne, że się uchowa
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 7 lut 2013, o 18:24
W jakiej temperaturze wysiewać heliotrop i czy przysypać nasionka ziemią czy zostawic na wierzchu ??? Lepiej posiać do pikowania czy do osobnych małych doniczek do każdej po jednym nasionku ???