Wycięcie drzew. Pozwolenia.Kary .Cz.1
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kary za wycięcie drzew
Mam taki problem, dostałam zgodę na wycięcie kilku świerków rosnących na mojej posesji do dnia 30 listopada 2012 i nie zdążyłam tego zrobić. Tzn nie zostały wycięte 2 z 5 szt. Co z tym fantem teraz, czy nie zgłaszając tego nigdzie wyciąć cichaczem, czy starać się o następną zgodę. Mogę mieć z tym problem bo mam 2 współwłaścicieli działki w po 1/8 każdy i jeden z nich właśnie wyjechał na drugi koniec świata. Co mi radzicie?
![pomagam ;:233](./images/smiles/heart_MAL.png)
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- xipe
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Kontakt:
Napisz o przedłużenie terminu wykonania decyzji sensownie uzasadniając prośbę.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 15 lut 2013, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam wszystkich .
Jako że tylko na tym forum i w tym wątku znalazłem masę ciekawych informacji, postanowiłem poprosić Was drodzy forumowicze o opinię w sprawie mojego problemu.
Właśnie zamieszkałym w pięknym miejscu , przy lesie nad jeziorem.
Niestety okazało się, że las jest na gruncie rolnym , a właściciele postanowili w przyszłości przekształcić działki w rekreacyjne. W tym celu urządzają regularne wycinanie drzew ( przedwczoraj wycięli 3 brzozy o średnicy pnia 20-30 cm). Oczywiście wszystko bez zezwoleń - na moje pytanie , czy mają zezwolenie, stwierdzili, że mają zezwolenie od wujka Andrzeja , który jest właścicielem .
Normalna masakra - codziennie okazuje się , że jest mniej drzew , po których zostają tylko gałęzie.
Zgłosiłem sprawę do UG , ale obawiam się reakcji tych sąsiadów.
Czy będą mogli dowiedzieć się, kto zgłosił temat do UG?
Ponadto w kilku miejscach na tej działce już wycięli wszystko w pień ( usuwając i paląc korzenie) i postawili domki.
Kogo jeszcze poinformować ? Prasę , TV?.
Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi.
Jako że tylko na tym forum i w tym wątku znalazłem masę ciekawych informacji, postanowiłem poprosić Was drodzy forumowicze o opinię w sprawie mojego problemu.
Właśnie zamieszkałym w pięknym miejscu , przy lesie nad jeziorem.
Niestety okazało się, że las jest na gruncie rolnym , a właściciele postanowili w przyszłości przekształcić działki w rekreacyjne. W tym celu urządzają regularne wycinanie drzew ( przedwczoraj wycięli 3 brzozy o średnicy pnia 20-30 cm). Oczywiście wszystko bez zezwoleń - na moje pytanie , czy mają zezwolenie, stwierdzili, że mają zezwolenie od wujka Andrzeja , który jest właścicielem .
Normalna masakra - codziennie okazuje się , że jest mniej drzew , po których zostają tylko gałęzie.
Zgłosiłem sprawę do UG , ale obawiam się reakcji tych sąsiadów.
Czy będą mogli dowiedzieć się, kto zgłosił temat do UG?
Ponadto w kilku miejscach na tej działce już wycięli wszystko w pień ( usuwając i paląc korzenie) i postawili domki.
Kogo jeszcze poinformować ? Prasę , TV?.
Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi.
- xipe
- Kontakt:
Urząd ma obowiązek zachowania tajemnicy o tym kto ich poinformował.
-
- 0p - Nowonarodzony
To super wiadomość, bo jeszcze by mnie spalili albo psa otruli.
A jak wygląda temat zablokowania dalszego wycinanie? Przyjedzie urzędnik i co ?
Robert
A jak wygląda temat zablokowania dalszego wycinanie? Przyjedzie urzędnik i co ?
Robert
- xipe
- Kontakt:
Urząd jak naliczy karę za wycinkę to odstraszy to wycinających ale procedura jest długa, odwołania.
-
- 200p
- Od: 19 lis 2010, o 15:36
Najlepsza podpowiedź - nie donosić na sąsiadów. Na każdego jakiś paragraf się znajdzie, oni jak się uprą, to mogą też coś wyszukać.Robert Zbychowo pisze: Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi.
Nawet na najgorszego sąsiada bym nie doniósł, chociażby wyciął cały las.
Pozdrawiam, Marcin!
Mój ogródek
Mój ogródek
-
- 0p - Nowonarodzony
Jak rozumiem, nie przeszkadzałoby Ci , że wycinają wszystkie drzewa w okolicy?
-
- 0p - Nowonarodzony
Może słabo wyjaśniłem - teren ma ok 50 m szerokości i 1 km. długości i jest w całości, gęsto zalesiony. Nie chodzi o 3 brzózki na czyjejś działce - to generalnie nie przeszkadzałoby mi.
Nie wiem, czy w ogóle jest szansa , że właściciel dostanie pozwolenie na wycinanie?
Robert
Nie wiem, czy w ogóle jest szansa , że właściciel dostanie pozwolenie na wycinanie?
Robert
-
- 200p
Dopóki robiliby to na swojej działce czy z upoważnienia właściciela to oczywiście nie. Albo inaczej - nawet, gdybym nie był tym zachwycony, to w życiu nie doniósłbym do urzędu.Robert Zbychowo pisze:Jak rozumiem, nie przeszkadzałoby Ci , że wycinają wszystkie drzewa w okolicy?
Pozdrawiam, Marcin!
Mój ogródek
Mój ogródek
I to jest Twoje oficjalne info? W sensie, że nigdy i na nic, bo to Twój sąsiad łamie prawo? Czy też masz inną gradację łamania prawa?MarcinBrz pisze:Dopóki robiliby to na swojej działce czy z upoważnienia właściciela to oczywiście nie. Albo inaczej - nawet, gdybym nie był tym zachwycony, to w życiu nie doniósłbym do urzędu.
Od siebie powiem, że nie dziwię się, że mówią o naszych stu latach za murzynami. Twoje podejście utwierdza mnie w przekonaniu, że jesteśmy nawet dwieście lat za nimi.
![Confused :?](./images/smiles/icon_confused.gif)
- bishop
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Kontakt:
Możliwe, ze nie dorównujemy Europie, ani nawet murzynom. Te 200 lat naszego opóźnienia to akurat okres, kiedy w powszechnej świadomości kolaboracja się utrwalała negatywnie. Ale jeśli wszystko dobrze pójdzie, to jest szansa, żeby to naprawić. W takiej Francji na przykład nie było to problemem - kolaborowanie nie tylko ludzi, ale całych rządów nie było powodem do hańby. Ech, ten durny polski honor, nigdzie się już go nie stosuje, a my ciągle zacofani... ![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
-
- 200p
Drzewo jest własnością sąsiada i nic mi do tego, co on z nim zrobi. Trzeba rozróżniać poważne przestępstwa od ingerencji w swoją własność. Gdyby ten sam sąsiad poszedł na cudzą działkę i tam bez pozwolenia właściciela wycinał drzewa nie zostawiłbym tak tej sprawy.Slawgos pisze:I to jest Twoje oficjalne info? W sensie, że nigdy i na nic, bo to Twój sąsiad łamie prawo? Czy też masz inną gradację łamania prawa?
Jeśli widzę, że sąsiad myje na podwórko bez kratki ściekowej samochód to też mam lecieć i donosić?
Mogę być i 200 lat za kimkolwiek, ale zasad nie zmienię.
Dobrze, że mam takich, a nie innych sąsiadów. Gdyby byli tacy, jak piszecie, to pół życia stracilibyśmy na donoszenia albo przyjmowanie kontroli. Czasem człowiek nawet nie wie kiedy złamał prawo, a sąsiad akurat może o tym wiedzieć.
Pozdrawiam, Marcin!
Mój ogródek
Mój ogródek
Szykują się zmiany w ustawie o ochronie środowiska (nareszcie). Z zapowiadanych zmian mamy:
obniżenie karalności za nielegalną ścinkę z trzykrotności opłaty do dwukrotności (ciekawe czy zmienią stawki)
dodatkowa obniżka dla najuboższych (co prawda tylko dwukrotna)
taka sama zniżka dla usuwających obumarłe lub złamane (choć nie rozumiem po co w ogóle wydaje się w takich sytuacjach pozwolenia)
i co najważniejsze - koniec z określaniem wieku drzewa Pozwolenie wymagane gdy obwód na wysokości 130 cm przekroczy podaną wartość. Takie rozwiązanie funkcjonuje m.in. w Czechach.
Źródło: http://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/6 ... zew.html,2
Skoro już przy Czechach jesteśmy to tam wycinka drzew również wymaga zezwolenia, jednak jest to o niebo lepiej rozwiązane. Drzewo poniżej 80 cm w obwodzie na 130 centymetrach wycina się bez formalności bez względu gatunek, to samo krzewy poniżej 40m2. Co ciekawe są ograniczenia czasowe na ścinki - od 1.04 do 30.09 nie można ścinać (ciekawe dlaczego?).
Kary są również dość duże, jednak gdy wartość drzewa przekroczy 10000 koron sprawca ponosi odpowiedzialność karną (co jest lepszym rozwiązaniem bo sąd ustala karę adekwatną do czynu).
![Arrow :arrow:](./images/smiles/icon_arrow.gif)
Źródło: http://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/6 ... zew.html,2
Skoro już przy Czechach jesteśmy to tam wycinka drzew również wymaga zezwolenia, jednak jest to o niebo lepiej rozwiązane. Drzewo poniżej 80 cm w obwodzie na 130 centymetrach wycina się bez formalności bez względu gatunek, to samo krzewy poniżej 40m2. Co ciekawe są ograniczenia czasowe na ścinki - od 1.04 do 30.09 nie można ścinać (ciekawe dlaczego?).
Kary są również dość duże, jednak gdy wartość drzewa przekroczy 10000 koron sprawca ponosi odpowiedzialność karną (co jest lepszym rozwiązaniem bo sąd ustala karę adekwatną do czynu).