Plumeria z nasion ,wymagania,cięcie,ukorzenianie Cz. 1
Re: Plumeria z nasion, proszę o porady
To moje 'pomarszczone' plumerki. Nie tak łatwo zrobić zdjęcia takim małym pomarszczeniom an cienkich badylkach, ale mam nadzieje, że trochę widać i będziecie wiedzieli co im dolega...
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/851 ... 1724b.html
Witam,
w ubiegłym roku wysiałam 5 nasionek. Wzeszły wszystkie Do jesieni miały po kilka listków i ok. 10cm wysokości każda. Jesienią wszystkie listki opadły, a ja ograniczyłam podlewanie. Teraz wszytkie łodyżki jakby więdną są pomarszczone i jakby umierały
Czy to normalne????? Czy powinnam zacząć je częściej ppodlewać? Uda się jej jeszcze uratować???
BARDZO PROSZĘ O POMOC!!!!
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/851 ... 1724b.html
Witam,
w ubiegłym roku wysiałam 5 nasionek. Wzeszły wszystkie Do jesieni miały po kilka listków i ok. 10cm wysokości każda. Jesienią wszystkie listki opadły, a ja ograniczyłam podlewanie. Teraz wszytkie łodyżki jakby więdną są pomarszczone i jakby umierały
Czy to normalne????? Czy powinnam zacząć je częściej ppodlewać? Uda się jej jeszcze uratować???
BARDZO PROSZĘ O POMOC!!!!
Nie wyglądają za dobrze, czytałem, że takich młodych plumerek nie zimuje się może spróbuj podlać masz może czym doświetlać dobrze by było. Chciałbym żeby ktoś jeszcze poparł moją poradę, bo nie jestem do końca pewien, ale w takim stanie spróbuj może przenieść jedną do ciepła i podlewać.
Pozdrawiam Kamil
Moje zielone
Moje zielone
- Joaquin
- 200p
- Od: 4 lut 2013, o 17:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piterrs jak tam kiełki plumci? Jakieś zmiany od wczoraj?
Joaquin
- Joaquin
- 200p
kasiakas może jeszcze nie jest za późno!
Kup: nową ziemię (uniwersalną lub do kaktusów), perlit, jak masz piasek będzie jeszcze lepiej i nowe mniejsze doniczki ok. 0.5L, do tego nawóz do roślin zielonych.
Wymieszaj ziemię z perlitem i piaskiem proporcje 1/3, przesadź roślinki do nowej ziemi w nowych doniczkach, wcześniej popsikaj ziemię spryskiwaczem aby była wilgotna (nie całkiem sucha). Po 4 dniach podlej rozcieńczonym nawozem do roślin zielonych. Idzie wiosna więc podlewaj raz na tydzień wodą a co dwa tygodnie nawozem. Od maja zapodaj nawóz do kwitnących abyś w przyszłości mogła cieszyć się kwiatami. Mam nadzieję, że to pomoże. Pozdrawiam.
Kup: nową ziemię (uniwersalną lub do kaktusów), perlit, jak masz piasek będzie jeszcze lepiej i nowe mniejsze doniczki ok. 0.5L, do tego nawóz do roślin zielonych.
Wymieszaj ziemię z perlitem i piaskiem proporcje 1/3, przesadź roślinki do nowej ziemi w nowych doniczkach, wcześniej popsikaj ziemię spryskiwaczem aby była wilgotna (nie całkiem sucha). Po 4 dniach podlej rozcieńczonym nawozem do roślin zielonych. Idzie wiosna więc podlewaj raz na tydzień wodą a co dwa tygodnie nawozem. Od maja zapodaj nawóz do kwitnących abyś w przyszłości mogła cieszyć się kwiatami. Mam nadzieję, że to pomoże. Pozdrawiam.
Joaquin
Mi wyglądają niestety na .... kosz....
- piterrs
- 100p
- Od: 19 maja 2012, o 15:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Na dzień dzisiejszy wiele się nie zmieniła -jeszcze kilka dni posiedzi w inkubatorku - a później do ziemi. Inkubatorek musimy zwolnić i zrobić miejsce na Strelicję
Ciekaw jestem - czy w takich warunkach mi wykiełkuje bo w ziemi póki co siedzą dwie i ani widu, ani słychu :/
Plumcia póki co wygląda tak :
Ciekaw jestem - czy w takich warunkach mi wykiełkuje bo w ziemi póki co siedzą dwie i ani widu, ani słychu :/
Plumcia póki co wygląda tak :
Joaquin i Fortex:
dziękuje za porady!
Jutro kupuję perlit i zabieram się za przesadzanie. Szczerze to też trochę "czarno" widzę... ale może się uda:)
Czy nawóz uniwersalny też może być? Czy lepiej "do zielonych"?
Doniczki właściwie są dość małe. Chyba nie większe niż 0,5l, ale może spróbuję do mniejszych.
dziękuję serdecznie! mam nadzieję, że jednak się uda je uratować!
Kasia
dziękuje za porady!
Jutro kupuję perlit i zabieram się za przesadzanie. Szczerze to też trochę "czarno" widzę... ale może się uda:)
Czy nawóz uniwersalny też może być? Czy lepiej "do zielonych"?
Doniczki właściwie są dość małe. Chyba nie większe niż 0,5l, ale może spróbuję do mniejszych.
dziękuję serdecznie! mam nadzieję, że jednak się uda je uratować!
Kasia
Według mnie może być uniwersalny, pamiętaj, by od kwietnia lub maja zacząć nawożenie nawozem z dużą ilością fosforu.
Pozdrawiam Kamil
Moje zielone
Moje zielone
- Joaquin
- 200p
Kasiu trzymam kciuki za Twoje plumerie, nawóz może być uniwersalny.
Piterrs super zdjęcia ciekaw jestem czy pościły już jakieś korzonki, jeżeli tak to można przesadzić do ziemi, a jeśli nie to niestety trzeba zaczekać.
Piterrs super zdjęcia ciekaw jestem czy pościły już jakieś korzonki, jeżeli tak to można przesadzić do ziemi, a jeśli nie to niestety trzeba zaczekać.
Joaquin
- Joaquin
- 200p
Hello piterrs.
Odświeżyłem moje źródła (co do plumerii) i patrząc na Twoje skarby stwierdzam , że powinieneś je jeszcze potrzymać w obecnym stanie w celu wydłużenia korzonka (minimum 2-3 tyg). Dobrym sposobem na oglądanie jak wyrastają korzenie jest posadzenie takich maleństw jak Twoja w przeźroczystych kubeczkach do napojów, widać wtedy jak korzenie rozrastają się i ile ich jest; oto kilka zdjęć:
Odświeżyłem moje źródła (co do plumerii) i patrząc na Twoje skarby stwierdzam , że powinieneś je jeszcze potrzymać w obecnym stanie w celu wydłużenia korzonka (minimum 2-3 tyg). Dobrym sposobem na oglądanie jak wyrastają korzenie jest posadzenie takich maleństw jak Twoja w przeźroczystych kubeczkach do napojów, widać wtedy jak korzenie rozrastają się i ile ich jest; oto kilka zdjęć:
Joaquin