Pomarańczowy stosowałem 1 łyżeczkę od herbaty na 10l. Lałem codziennie, no chyba, że nie trzeba było w ogóle podlewać. Ale moje begonie w zeszłym roku nie miały zbyt dobrze głównie ze względu na co rusz poobłamywane przez psy pędy. W tym roku idą w inne miejsce. notabene własnie dzisiaj poszły do doniczek.Iga33 pisze:amster, a powiedz mi jeszcze masz już wyrobioną dawkę? Ile np. zastosować na 10 l wody?
Begonia bulwiasta
- amster
- 500p
- Od: 21 lip 2011, o 22:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Begonia bulwiasta
amster pisze:Pomarańczowy stosowałem 1 łyżeczkę od herbaty na 10l. Lałem codziennie, no chyba, że nie trzeba było w ogóle podlewać. Ale moje begonie w zeszłym roku nie miały zbyt dobrze głównie ze względu na co rusz poobłamywane przez psy pędy. W tym roku idą w inne miejsce. notabene własnie dzisiaj poszły do doniczek.Iga33 pisze:amster, a powiedz mi jeszcze masz już wyrobioną dawkę? Ile np. zastosować na 10 l wody?
Powiem szczerze, że tak właśnie myślałam że jakąś łyżeczkę na 10l. Moje już wysadzone.
- magdalen
- 200p
- Od: 26 cze 2010, o 11:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hej!Ale jestem opóźniona w tym roku z begoniami, posadziłam dopiero wczoraj moje bulwy które mam już ładnych parę lat, są bezproblemowe, co roku pięknie kwitną. Mam jednak problem z sadzonkami kupowanymi na targu co roku, już parę razy próbowałam przechować te małe bulwki na przyszły sezon i jeszcze nigdy mi się to nie udało.
http://img72.imageshack.us/img72/9800/img9642l.jpg
http://img11.imageshack.us/img11/5654/img9512m.jpg
http://img72.imageshack.us/img72/9800/img9642l.jpg
http://img11.imageshack.us/img11/5654/img9512m.jpg
Pozdrawiam Magda
Wiesz świetny pomysł z tym powieszeniem na drzewie. Niby już to widywałam, ale Twoje zdjęcie mnie natchnęło...
- Lorrie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
malgocha1960 pisze:W ubiegłym sezonie miałam około 50 sztuk.
Co do kolorów to chyba nie mam swojego ulubionego,wszystkie podobaja mi sie,a w begoniach na pewno mam najwięcej bordowych,bo takie ciotka przeważnie kupuje na cmentarz,potem biore jesienia cebulki,które przez sezon sie wytworza.
Najbardziej zależało mi na tej bulwie begonii,ale chyba nie przeżyła,nic nie kiełkuje ,a po nacisnieciu jaką woda sie sączy.
Małgosiu, znasz nazwę tej pięknej Begonii?
- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Niestety nie znam nazwy,ale pierwszy raz widziałam u nas na rynku.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 17 lut 2013, o 20:13
Witam serdecznie,
stawiam dopiero pierwsze kroki w uprawie begonii i zaczęłam od tego forum. Moja wiedza jest bardzo mała niestety i ja mam taki problem,że ja po prostu nie wiem jak tą biedną cebulkę do ziemi włożyć...tzn, gdzie góra a gdzie dół... wiem,że to straszne...dlatego bardzo prosiłabym o jakieś zdjęcie. może jest ktoś na etapie sadzenia i mógłby mi pomóc albo jakimś opisem.
Z jednej strony jest takie wgłębienie ale żadnych pukających kłączy nie widać i nie wiem, czy tym wgłębieniem do góry czy dołu?
Pomóżcie proszę, z góry bardzo dziękuję i przepraszam, za zawracanie głowy takimi pytaniami.
Benia - bardzo początkujący ogrodnik w zakresie hodowli begonii
stawiam dopiero pierwsze kroki w uprawie begonii i zaczęłam od tego forum. Moja wiedza jest bardzo mała niestety i ja mam taki problem,że ja po prostu nie wiem jak tą biedną cebulkę do ziemi włożyć...tzn, gdzie góra a gdzie dół... wiem,że to straszne...dlatego bardzo prosiłabym o jakieś zdjęcie. może jest ktoś na etapie sadzenia i mógłby mi pomóc albo jakimś opisem.
Z jednej strony jest takie wgłębienie ale żadnych pukających kłączy nie widać i nie wiem, czy tym wgłębieniem do góry czy dołu?
Pomóżcie proszę, z góry bardzo dziękuję i przepraszam, za zawracanie głowy takimi pytaniami.
Benia - bardzo początkujący ogrodnik w zakresie hodowli begonii
- amster
- 500p
- Od: 21 lip 2011, o 22:05
wgłębieniem do góry i nie zalewać tego wgłębienia wodą
-
- 10p - Początkujący
- Od: 17 lut 2013, o 20:13
Bardzo dziękuję Panie Tomaszu
- dwostr
- Od: 25 mar 2008, o 15:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Stokrotko,od tego jest forum,by zadawać pytania a każdy z nas kiedyś zaczynał i miał mnóstwo pytań,więc jeśli czegoś nie wiesz to trafiłaś idealnie.
Bulwę begonii należy wsadzać wgłębieniem do góry.
Bulwę begonii należy wsadzać wgłębieniem do góry.
Serdecznie pozdrawiam Danuta
No właśnie, to ja się podepnę pod temat. PNOS Ożarów ma w sprzedaży bulwy begonii - powiedzcie, czy będąc osobą mało doświadczoną w ogrodnictwie mogę się porwać na ich hodowlę? Szalenie mi się podobają rożne kaskadowe odmiany, ale nie chciałabym ich zmarnować. Czy to bardzo wymagające rośliny?
- dwostr
- Od: 25 mar 2008, o 15:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dasz radę , ich uprawa nie jest tak skomplikowana jak by się mogło wydawać. Kaskadowym zapewnij zaciszne miejsce.
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Czy posadzoną bulwę begonii podlewacie do podstawki?