Petunia z nasion Cz.1
Re: Petunia z nasion
Też uważam że mają za mokro nie podlewaj dopoki nie przeschną trochę, a potem podsyp troszeczkę ziemi żeby się nie kładły,,,
DOROTA
- marlenamarcin
- 10p - Początkujący
- Od: 8 lut 2013, o 16:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
dziękuję bardzo kochani
Zgorzel siewek, poczytaj jak zapobiegać, bo gdy już wystąpi nic nie da się zrobić.
- ancyk33
- 200p
- Od: 7 sty 2013, o 18:20
moje siedza juz z 3 tygodnie w ziemi i ani ich widac zastanawiam sie czy cos z nich jeszcze bedzie czy spisac na straty nasionka byly zeszloroczne moze to powod ale pisalo ze wazne do 2015.Jak myslicie wzejda jeszcze?
- cydynka
- 100p
- Od: 24 sty 2013, o 08:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To trochę długo trzy tygodnie...powinno Ci już cos wyjsc....a nasionka posypywałas ziemią? Bo ponoć nie powinno sie ich przykrywać ziemią.ancyk33 pisze:moje siedza już z 3 tygodnie w ziemi i ani ich widac zastanawiam sie czy coś z nich jeszcze bedzie czy spisac na straty nasionka byly zeszloroczne moze to powod ale pisalo ze wazne do 2015.Jak myslicie wzejda jeszcze?
Ja swoje wysiewałam równo tydzień temu i już wszystkie wykiełkowały i zaczynają się zielenić.
pozdrawiam Monika
- ancyk33
- 200p
- Od: 7 sty 2013, o 18:20
tak tez myslalam ze nic z tego nie bedzie ,,nie przysypywalam ziemia ale to moj pierwszy raz z petunia nastepne mam nadzieje beda lepsze chyba w tym roku juz nie będę siac ,mam nadmiar innych nasionek wystarczy
Oj, nic się nie dzieje. A posiałam 4 lutego. Kiedy powinny się zacząć pojawiać?
-
- 200p
- Od: 26 sty 2013, o 16:09
chcę za parę dni posadzić petunię... ile dni ją moczyć bo w tym wątku nie jest to zbyt dokładnie określone;)
- Lorrie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Moczyć ??? Wrzucasz nasionka prosto z opakowania do wilgotnej ziemi i czekasz ...
Ja w tym roku wysiałam własne nasiona, bo mam zamiar duuuużo mieć petunii w zeszłym roku były bardzo udane. Więc w tym roku z własnych nasion mam zamiar obsiać cały ogród, a przynajmniej tam gdzie znajdę miejsce. Część już wysiana wzeszła. A jeszcze w kolejce czekają
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Nasiona petunii sieję na ubitą przedtem ziemię, nie zasypuję ich, są takie maleńkie, a ziemia najlepsza ta specjalna, do wysiewów; potem delikatnie zraszam spryskiwaczem, i wychodzą a moje już popikowałam, bo za ciasno im było,życzę powodzenia
Ja jeszcze nie pikowałam, choć też mają masakrycznie ciasno. Ale nie mają jeszcze listków właściwych.
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
Ja też juz pikowałam mimo iż nie są największe. Ciekawe jest to, że o wiele szybciej kiełkują mi petunie z nasion własnoręcznie zebranych z ubiegłych lat (tak, tak, nawet z 2011) niż te kupowane.