Adenium (róża pustyni) cz.5
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Adenium (róża pustyni) cz.5
Mieczysław, a mógłbyś przy okazji w wolnej chwili pokazać na jakiejś fotce, jak wyglądają takie uśpione pąki?
- Lazy Hours
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 27 sty 2012, o 19:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam!
Klaudio mam pytanie jak udało Ci się, że Twoje adenium 6-miesięczne są takie "potężne" moje co prawda są wysokie ale ich kaudex nie jest taki gruby. Prawdę mówiąc przy Twoich moje wydają się "niemowlakami" ;) Może za dużo je podlewam dlatego kaudex nie grubieje?
Pozdrawiam serdecznie
Klaudio mam pytanie jak udało Ci się, że Twoje adenium 6-miesięczne są takie "potężne" moje co prawda są wysokie ale ich kaudex nie jest taki gruby. Prawdę mówiąc przy Twoich moje wydają się "niemowlakami" ;) Może za dużo je podlewam dlatego kaudex nie grubieje?
Pozdrawiam serdecznie
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
wstawiam kilka fotek z zaznaczonymi strzałkami uśpionymi pąkami, na roślinach w różnym wieku:/ ... / jak wyglądają takie uśpione pąki?
- na pierwszych trzech fotkach z uśpionych pąków wyrosły już młodziutkie nowe gałązki.
W miejscach zaznaczonych strzałkami były liście, które w miarę wzrostu roślin odpadały.
Każda roślinka w kąciku przy nasadzie liści ma uśpiony pąk z którego po przycięciu może wyrosnąć nowa gałązka. Najczęściej nowa gałązka wyrasta z najwyżej położonego pąka, chociaż nie można wykluczyć, że roślina wyprodukuje również nowe młode gałązki z niżej położonych pąków.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
- jang
- 500p
- Od: 11 paź 2012, o 10:07
- Kontakt:
Coż mój jeden egzemplarz postanowił zaprzeczyć kolejności jaką przedstawiłeś i zaczął od samego dołu a co, wolno mu...Akwelan_2009 pisze:Każda roślinka w kąciku przy nasadzie liści ma uśpiony pąk z którego po przycięciu może wyrosnąć nowa gałązka. Najczęściej nowa gałązka wyrasta z najwyżej położonego pąka, chociaż nie można wykluczyć, że roślina wyprodukuje również nowe młode gałązki z niżej położonych pąków.
zdjęcia -> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2#p3653962
Pozdrawiam, Jan
Mój zielony parapecik - serdecznie zapraszam
- Akwelan_2009
- nie zaprzeczył tylko potwierdził , ponieważ napisałem:Coż mój jeden egzemplarz postanowił zaprzeczyć kolejności jaką przedstawiłeś i zaczął od samego dołu / ... /
./ ... / chociaż nie można wykluczyć, że roślina wyprodukuje również nowe młode gałązki z niżej położonych pąków.
Mieczysław
Mieczysław
- jang
- 500p
- Od: 11 paź 2012, o 10:07
- Kontakt:
Twoje stwierdzenie napisane inaczej :Akwelan_2009 pisze: - nie zaprzeczył tylko potwierdził ,
1. w 90% wyrasta od góry
2. w 10% wyrasta od dołu
więc zaprzeczył,
natomiast gdybyś napisał :
1. w 90% wyrasta od dołu
2. w 10% od góry
to by potwierdził
Pozdrawiam, Jan
- Akwelan_2009
Pozostawiam Twoją wypowiedź bez komentarza zaznaczę jedynie, że nigdzie nie mogę wyszukać w swojej wypowiedzi, moich wpisów o % % które przytaczasz, coś usiłujesz udowodnić i dopisać w moją wypowiedź, czego nie napisałem - niech będzie Twoja racja i zakończmy tą bezcelową dalszą dyskusję, bo chyba nie chodzi w tym wątku o % %.
Mieczysław
Mieczysław
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Bardzo dziękuje za zdjęcia
Czyli teraz tak: przed przycięciem adenium warto poczekać na to, aż pąków zaczną wyrastać gałązki, czy przycinać w ciemno i czekać, co zrobi roślina?
Czyli teraz tak: przed przycięciem adenium warto poczekać na to, aż pąków zaczną wyrastać gałązki, czy przycinać w ciemno i czekać, co zrobi roślina?
- Akwelan_2009
Osobiście nie podejmuję się dać jednoznacznej odpowiedzi na tak postawione pytania i podpowiedzieć jak z poszczególnymi sadzonkami postępować. Sadzonki rosnące w jednakowych warunkach, jedne będą się samoczynnie krzewić i to nawet bardzo, a inne nie. Tu nie ma 100 % reguły jak postępować. Wydaje mi się, że krzewienie sadzonek Adenium zależy od wielu czynników - przede wszystkim od jakich "rodziców" pochodzą nasiona, a w następnej kolejności od warunków uprawy. Zapewne sadzonki uprawiane w szklarni, tunelu foliowym będą szybciej i intensywniej krzewić się, od tych uprawianych na parapecie, chociaż i tutaj mogą być odstępstwa od tego co napisałem.
Mieczysław
Mieczysław
- stalewiak
- Od: 13 kwie 2009, o 10:49
- Kontakt:
Wróćmy do mojego adenium w dalszym ciągu agonia :/
Fakt faktem wysycha przerwa między skórą a łodygami czy jak to napisać .
Czekam dalej
Fakt faktem wysycha przerwa między skórą a łodygami czy jak to napisać .
Czekam dalej
Maniak roślin egzotycznych
- Akwelan_2009
- jeżeli nie powstają nowe "wysięki" płynu w przestrzenie międzykomórkowe to możliwe, że roślinka już wchłania powstały płyn podczas pobytu w innym miejscu co może oznaczać, że minął najgorszy czas dla rośliny, czego bardzo życzę, bo naprawdę szkoda tak ładnie rozkrzewionej rośliny. Na fotce nie widać, żeby na gałązkach postępowało gnicie, może będzie wszystko dobrze z rośliną.Fakt faktem wysycha przerwa między skórą a łodygami ? ... /
Mieczysław
Mieczysław
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 23 lut 2013, o 14:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Akwelan_2009 masz jeszczena sprzedaz adenium a jeśli tak to w jakiej cenie moj email wladek19715@o2.pl
- Akwelan_2009
Ze względu na niskie temperatury, nie proponuję do odstąpienia sadzonek Adenium.
Z nastaniem wiosny oraz gdy średnia dobowa temperatura będzie powyżej 0 st. C w moim wątku: "Odstąpię nadwyżki sadzonek Adenium", napiszę jakie sadzonki Adenium z moich nadwyżek będę miał do odstąpienia.
Z nastaniem wiosny oraz gdy średnia dobowa temperatura będzie powyżej 0 st. C w moim wątku: "Odstąpię nadwyżki sadzonek Adenium", napiszę jakie sadzonki Adenium z moich nadwyżek będę miał do odstąpienia.
Mieczysław
Mieczysław