Wszystko o... pomidorach. - 1 i 2cz.(07.10.07-30.12.09)

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Oldmike
100p
100p
Od: 13 cze 2007, o 20:46

Post »

Jak dla mnie to Twoje pomidory mają potężne niedobory żelaza. Jak nawozisz mikro? Może zbyt mocno podsypałeś i coś Ci blokuje jego pobieranie.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

uki94 pisze:Witam to mój tunel foliowy przepraszam że tak późno:...
Ja bym zmył wapno z boków tunelu i zostawił tylko na górze.
grzegorz890 pisze:Ostatnio jakieś ustrojstwo zaatakowało moje krzaki pomidorów
:cry:
Czy możecie udzielić informacji co to za choroba i czym ją zwalczać?...
Tu masz http://www.inwarz.skierniewice.pl/klucz ... =niedobory katalog niedoborów składników z opisem i zdjęciami. Porównaj.
Pozdrawiam Andrzej.
uki94
200p
200p
Od: 4 mar 2008, o 09:55

Post »

Miałem to samo nie denerwuj się prawdopodobnie to brak manganu i żelaza popryskaj swoje pomidory dolistnie nawozem EKOLIST i dobrze by było po jakimś czasie saletrą wapniowo-magnezową u mnie pare dni i to przeszło
Lukasz uki94
lotta
500p
500p
Od: 11 lut 2008, o 20:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Może były bardzo mocno podlane w jakimś momencie? Wtedy się robi taka chloroza. Można spróbować opryskać lub podlać żelazem lub siarczanem magnezu, a nawet siarczanem amonu. Wszelkie saletry będą tutaj nieodpowiednie moim zdaniem.
grzegorz890
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 cze 2008, o 17:22

Post »

Dziękuję za wszystkie wskazówki.
Zaopatrzyłem się w środek Mikrovit Fe.
O efektach z przyjemnością was poinformuję. :D
Jeszcze raz dzięki...
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

Moje pomidorki zaczynają się rumienić;

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
marzena06
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

marck pisze:Witam! Mam kolejne pytanie ;) Mam w namiocie 8 szt pomidorka koralika :( Niestety nie miałem pojęcia jak on się rozrasta! Mam i tak duży ścisk, a myśląc że będzie to coś fajnego dla dzieciaków posadziłem go pośrodku tunelu. Już nawet nie wiem co jest pędem a co wilkiem itp. To rośnie jak chce!! Może ktoś coś podpowie?
Pozdrawiam
o normalka ja te tak miałam ale podwiązywałam je sznurkiem i jekoś je poskromiłam.
szymon2020
50p
50p
Od: 20 lut 2008, o 13:29

Post »

tadeusz48 pisze:Moje pomidorki zaczynają się rumienić;

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Kiedy je wysadzałeś? U mnie już by były zjedzone, a szczególnie te dwa najbardziej czerwone :D
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kiedy je wysadzałeś? U mnie już by były zjedzone, a szczególnie te dwa najbardziej czerwone

Wysadziłem je około 15 kwietnia, na zjedzenie poczekamy, aż bardziej się zawstydzą, czekałem tyle, to i 2-3 dni poczekam. Pozdrawiam .Tadeusz.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Piękne pomidorki Tadeuszu.
Pozdrawiam Andrzej.
uki94
200p
200p
Od: 4 mar 2008, o 09:55

Post »

U mnie też się już jeden ruimieni
Lukasz uki94
marek3232
50p
50p
Od: 14 mar 2008, o 22:05

Post »

Lada dzień i u mnie sie pomidorki zarumienią :D
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oglądając dzisiaj swoje pomidorki, stwierdziłem pierwsze oznaki choroby grzybowej, mimo że prewencyjnie dokonywałem opryski środkami grzybobójczymi ( miedzianem i brawo). Będę musiał dokonać jeszcze trzeciego oprysku środkiem Curzate.

Z własnego doświadczenia wiem że w uprawie pomidorów,teraz zaczyna się okres gdzie szczególną uwagę należy zwrócić na pierwsze objawy występowania choroby grzybowej. Należy , jeżeli to możliwe codziennie dokonywać przeglądu wszystkich liści na każdym krzaku pomidora, w celu wychwycenia pierwszych objaw chorobowych. Zauważone na liściach zmiany powstałe na skutek działania grzybów, należy natychmiast usuwać; jeżeli zmiany są na liściu znajdującym się na spodzie krzaka, należy usunąć cały liść, jeżeli zmiany powstały na liściu powyżej , należy obrywać, zainfekowaną część płatka liściowego, zostawiając pozostałą zdrową część liścia.Jeżeli na kilku liściach położonych w środkowej, czy górnej części krzaków znajdują się zmiany powstałe na skutek działania grzyba, należy rozważyć dokonanie oprysków zapobiegawczych środkami grzybobójczymi, jeżeli takich oprysków dotychczas nie dokonywano. W przypadku powstania choroby, należy chronić wyrosłe na krzaku owoce, poprzez usunięcie liści które dotykają owoce. Należy również zwracać uwagę na zmiany powstałe na pędach, po zainfekowaniu przez grzyba liści, choroba przenosi się na pędy. Jeżeli choroba zaatakuje pędy, w zasadzie zostaje tylko zerwać zielone owoce z krzaka, gdyż nie ma możliwości by owoce dojrzały na chorym pędzie. Poza liśćmi i pędami, grzyb może zaatakować owoc i przeglądając liście należy również zwrócić uwagę czy na owocu nie jest zaatakowana szypułka . Wczesne zauważenie chorego liścia lub owocu i szybkie ich usunięcie , uniemożliwia rozsiew zarodników i pozwala na opóźnienie powstania choroby.

Części płatka liściowego z objawami choroby grzybowej ujawnione w mojej szklarni.
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”