Mój pierwszy warzywniak

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
gizela-75
100p
100p
Od: 22 lis 2009, o 10:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój pierwszy warzywniak

Post »

Kochammmkwiaty masz strasznie wysokie ścianki pojemnika (za mało ziemi) w stosunku do siewek (wyciągną się). Spróbuj chociaż ustawić pojemnik pod kątem by słonko świeciło na pomidorki centralnie z góry bo będą wątłe. Ewentualnie wewnętrzną ściankę pojemnika od strony pokoju wyłóż sreberkiem w celu doświetlenia roślin. :wit
Awatar użytkownika
Kochammmkwiaty
1000p
1000p
Od: 25 maja 2012, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

hmm W zeszłym roku też tak robiłam i nie miałam problemu - nigdy o tym nie myślałam.
Stoją przy oknach od strony południowej - praktycznie jasność od rana do wieczora.
Zrobię tak jak mówisz :)
Agnieszka :) wątki: cz1 ,cz2,cz3 - aktualna
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
Awatar użytkownika
Xavierka
500p
500p
Od: 6 maja 2012, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Chociaż rozsady cuknini jeszcze się nie robi, ale z chęci zrobienia sobie notatek, chciałabym się dowiedzieć czy nasionka przed sadzeniem się moczy, czy od razu do ziemi z nimi :?:
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Ja nasiona dyni, cukinii, patisona kiełkowałam na ligninie i potem wsadzałam do kubków z ziemią - wysadzając do gruntu starałam się nie naruszać bryły korzeniowej, bo dyniowate nie lubią mieszania w korzonkach.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
Xavierka
500p
500p
Od: 6 maja 2012, o 20:55

Post »

A nasiona kukurydzy też radzicie podkiełkować?
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47

Post »

Witam wszystkich nie wiem który już raz oglądam zdjęcia tego warzywniaka i ciągle mi mało.Jest śliczny , ja połowę działki obsiałam trawą ale już się zastanawiam czy nie za dużo tej trawy .Zamówiłam nasionka pomidorów i spróbuje zrobić rozsadę chociaż mogę posadzić tylko do gruntu .Zobaczymy co będzie ,takiego warzywniaka jak Kasie mieć nie będę. ale może namiastkę

Pozdrawiam serdecznie Teresa
Awatar użytkownika
yanka
100p
100p
Od: 31 mar 2012, o 15:49

Post »

Naprawdę ładnie to wygląda! ;:138 ;:138 ;:138
Izabela
ana217
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 mar 2013, o 11:51

Post »

Witam :)
Dość długo czytam już to forum i znajduję w nim wiele użytecznych porad toteż postanowiłam się w końcu zarejestrować.
Podpinam się do tematu bo może to nie mój pierwszy warzywnik, ale na pewno pierwszy z planem co i gdzie posiać czy wysadzić. Wcześniej siałam ogólnie nie rozpatrując oddziaływania roślin na siebie. Proszę forumowiczów o opinie tego planu. Z góry dziękuje.
Obrazek
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p
Od: 25 lut 2012, o 09:36

Post »

sylwia75 pisze:Aż mi serce rośnie na te wspomnienie zwszłego roku ;:215 .Jeszcze trochę i znów zaczniemy nasze szleństwa.Ale wiesz mam pytanie do ciebie odnośnie tej szklarenki,pewno masz ją drugi rok dopiero-ale czy jesteś zadowolona z niej?nie miałaś problemów latem z przegrzewaniem się?zastanawiałaś się nad foliowcem? Jejku mam taki dylemat-nie wiem co wybrać ;:218
Sylwia to będzie dopiero mój drugi sezon ze szklarnią, ogólnie jestem zadowolona mogłaby być trochę większa :) a wydaje mi się że przegrzać można i w foliaku ale najważniejsze jest wietrzenie.
jode22 pisze:Masz może zdjęcie, jak te sznurki zamocowane są do dachu :?:
u góry jest listwa do której są przywiązane te sznurki - normalnie na kokardkę :;230
cydynka pisze:Kasiu mam pytanko do Ciebie odnośnie pomidora gruntowego.Wiem,że oprócz szklarni sadzisz do gruntu, jak zabezpieczasz je przed zarazą ziemniaczną, jakie opryski,kiedy...czy możesz coś mi podpowiedzieć
Na gruncie pomidory pryskałam tylko raz, tydzień po wysadzeniu - miedzianem, ale w tym roku prysnę z raz na zarazę ziemniaczaną, mam kilka środków z ubiegłego roku ale nazw nie pamiętam, z tego co czytałam pryska się przed wystąpieniem zagrożenia zarazą ziemniaczaną, gdzieś na FO była podawana stronka z prognozami
Xavierka pisze:Chociaż rozsady cuknini jeszcze się nie robi, ale z chęci zrobienia sobie notatek, chciałabym się dowiedzieć czy nasionka przed sadzeniem się moczy, czy od razu do ziemi z nimi :?:
Posiałam cukinię ok 2 tygodni temu, nie moczyłam nasion, przed wsadzeniem nasionka zwilżyłam trochę ziemię - wykiełkowały wszystkie, do wschodów ziemia była cały czas wilgotna. Na zdjęciu po lewej cukinia Soraya, po prawej cukinia Cora i ogórki gruntowe Octopus
Obrazek Obrazek

ana217 z własnego nie dużego doświadczenia wiem już, że nie posieję ogórków przy słonecznikach-szkoda sadzonek, nie powiem plon był, ale nie taki jak w ogórkach posadzonych trochę dalej, słoneczniki zabrały całą moc i życie moim ogórkom :twisted:
Marchewkę możesz posiać na podwyższonej grządce - do wschodów ziemia musi być cały czas wilgotna a po wschodach podlewaj raz na tydzień. Tak to mniej więcej wyglądało :D
Obrazek Obrazek

A poniżej moja domowa rozsada:
Rukola po lewej, po prawej kapusta pekińska Capitol
Obrazek Obrazek

Sałata i kapusta czerwona
Obrazek Obrazek

Mam pytanie do osób które uprawiały pomidora Black Japanese Trifele, czy tak wyglądają liście tego pomidora?
Obrazek

Albenga X Kosovo
Obrazek

i inne Pomidory z akcji, po prawej papryka ostra
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
gosiakmala
500p
500p
Od: 9 sty 2011, o 14:27

Post »

kasia fajnie ten śnieg w tle wygląda ;), moj mąż wczoraj powiedział, że ja za wcześnie posiałam pomidory bo przecież jeszcze snieg leży ;:14 , a w sumie to za miesiąc do ogórków w gruncie się przymierzam... ;:oj
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p

Post »

Gosia u mnie już pomidory w szklarni, przez tę anomalię pogodową na działkę weszłam dopiero w ubiegłym tygodniu, nawiało tego śniegu. że go miałam po pachy miejscami ;:202 ale dzięki wysokiej temperaturze stopniał w przeciągu kilku dni.

W tym tygodniu uporządkowałam już działkę, porobiłam zagony, wysiałam już rzodkiewkę na grunt, pietruszkę naciową i z biedronki nasionka pietruszki karbowanej jestem ciekawa co wyjdzie i na próbę wysadziłam kilka sałatek z rozsady.

W tym roku poexperymentuje z arbuzem ;:oj wysieje z dwa nasionka Bingo ale chyba wysadzę już go w trawnik :;230 bo nie mam miejsca na grządkach.

W szklarni wysiałam sałatę, rzodkiewkę, pietruszkę, rukole, koper :D może dzisiaj zrobię jakieś fotki z ogródka. Dzisiaj mam rozpoczęcie sezonu grilowego ;:oj kurcze mam nadzieję, że pogoda dopisze, cały tydzień mieliśmy prawie lato to żeby na weekend 12 stopni było? :? wtedy kiedy chce się troszkę poodpoczywać na działce to nie ma jak.

A to część mojej domowej rozsady:
Pomidory posiane pod koniec stycznia, wysadzone w szklarni dopiero w tym tygodniu:
Obrazek Obrazek

Cukinia Soraya i Cora:
Obrazek

Pomidory wysiane w marcu, pójdą pod koniec maja na grunt.
Małe te pomidorki, w ubiegłym roku siałam w lutym, w tym roku miesiąc później, mam nadzieję, że jeszcze podrosną- zdjęcie z ubiegłego tygodnia teraz mają ok 10-15cm
Obrazek

I jedna ze styczniowych papryk M:
Obrazek
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Kochammmkwiaty
1000p
1000p
Od: 25 maja 2012, o 09:30
Kontakt:

Post »

Kasia - przepiękne masz te pomidory jakie dorodne moje maleńskie pomimo wysiania też na początku lutego. Tylko u mnie brak miejsca ciepłego i słonecznego więc pewnie dlatego tak słabo to rośnie :(
Agnieszka :) wątki: cz1 ,cz2,cz3 - aktualna
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
Awatar użytkownika
tomate
200p
200p
Od: 27 kwie 2012, o 19:29

Post »

kasia82 ten pomidorek Japanese Trifele Black ma liście ziemniaczane, więc powinien tan wyglądać ;:108
A tak poza tym, to zazdroszczę wam tyle miejsca na wyrzywniaki. Mój mąż chciałby wynająć kawałek ziemi, ale to u nas niełatwe. Macie wspaniałe grządki! ;:215
Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p

Post »

Kochammmkwiaty sadzonki wysiewane w marcu wcale nie są takie wysokie i dorodne ;:oj ale przynajmniej nie takie powyciągane :wink:
dałam ciała z ziemią w tym roku, a raczej ziemia dała ciała :evil: pierwsze nasiona wysiewałam na ziemi hollasa i kronen wszystko było w porządku, ostatnio M kupił mi na szybkiego substrala normalnie masakra, z wierzchu ziemia tak strasznie usycha i twardnieje, robi się dosłownie żwirek i mam wrażenie, że łodyżka się korzenia nie trzyma - lata jak szmata ;:223 przy pikowaniu to samo bryła korzeniowa rozpadała się w rękąch pomimo regularnego podlewania, ziemia do d... ostatni raz pikowałam na substralu, bardzo się zawiodłam.
tomate jak zobaczyłam jego pierwsze liście myślałam, że to pomyłka :;230
a po ubiegłorocznym sezonie chciałoby się więcej i więcej ... terenu do uprawy :) chyba kupimy działkę rolną :;230
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29

Post »

kasia82 pisze: Obrazek
Kasiu, czym łączyliście kamienie w tym cudnym kręgu?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”