Cytrusy - porady ogólne

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
AniaZ
200p
200p
Od: 6 lut 2009, o 17:36

Re: Cytrusy - Porady Czarodzieja

Post »

Co może być przyczyną gubiebnia liści u cytryny?
Zabrałam moją cytrynę z tarasu do domu jak noce zrobiły się chłodne i zgubiła sporo liści. :(
Liście tegoroczne wydają się być zdrowe. Natomiast wszystkie wcześniejsze uschły. Co może być tego przyczyną?
Żadnego robactwa na roślinie nie zaobserwowałam.
Mam jakoś reagować, czy zostawić ją tak w spokoju do wiosny?
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
Awatar użytkownika
Majorek
500p
500p
Od: 9 lis 2009, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Cytryna dolne liście (starsze) zrzuca mimowolnie podczas grubienia pnia (łodyg).
Gorzej jeżeli przysychają nowe liście, lub czubki z których powstają nowe łodygi.
Życzę miłego dnia
Tomek.
Awatar użytkownika
AniaZ
200p
200p

Post »

W takim razie to chyba jest normalny proces.
W zeszłym roku na jesieni cytryna liści nie zrzucała (kupiłam ją w zeszłym roku na wiosnę), a teraz widzę, że zrzuca te dwuletnie.
Tegoroczne liście wydają się być zdrowe.
Dziękuję
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
Awatar użytkownika
Majorek
500p
500p
Od: 9 lis 2009, o 21:25
Kontakt:

Post »

Możesz wrzucić zdjęcie cytryny, w tedy upewnisz się, że to żaden problem a czynnik naturalny.
Życzę miłego dnia
Tomek.
Awatar użytkownika
AniaZ
200p
200p

Post »

To chyba jednak nie jest normalne. Wstawiłam moją cytrynę do chłodnego pomieszczenia (jakieś 15 st.) dalej gubi liście, młode i zdrowe, a młode pędy zasychają :roll:

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
Awatar użytkownika
dawid214
200p
200p
Od: 16 lip 2012, o 18:50

Re:

Post »

g.kiecko pisze:To ja pierwsza:
Czy to cytryna czy mandarynka :?:
Obrazek
Z tego co pamiętam wysiewałam mandarynkę, no i ma kolce, :lol: ale pachnie cytryną
A ja myślę że to grejpfrut ja go miałem i miał kolce
Netu8
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 gru 2012, o 19:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam wszystkich :)
od razu przejdę do sedna sprawy.
Potrzebuje fachowej porady.

Dostałem wczoraj 2 drzewka:
- klementynka (z owocami ok. 20sztuk prawie dojrzałe + ok. 20sztuk zielonych główek po 5mm każda, z których urosną nowe klementynki , wysokość drzewka ok. 80cm - 90cm)
- cytryna (miała owoce tydzień temu, które były zebrane, teraz ma 5 pączków, wg mnie rozkwitna za ok tydzień, wys drzewka ok. 35cm)

i teraz pytanie:
- Czy trzymać je pod oświetleniem i utrzymać te ok 20st C, żeby klementynki dojrzały a cytryny rozkwitly i urosły owoce? czyli odpuścić raz zimowy odpoczynejk.
- Czy przyciąć na zimę klementynke (bo cytryna tego na razie nie potrzebuje), pozbierać owoce klementynki, puścić w zapomnienie pączki cytryny i nowe owoce klementynki, i odłożyć je do zimowego odpoczynku (ok 12 - 15st C), żeby na wiosnę mieć większe "plony" (bo drzewa te jeśli odpoczną zimą, to później dadzą więcej owoców.)

Proszę o poradę :)
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pomoc przy decyzji. cytryna i klementynka

Post »

Oj strasznie dużo tych pytań. :D

Powiem Ci, że ja bym je zostawiła w spokoju. Niech sobie rosną, dojrzewają i kwitną.
Postaw w jasnym miejscu i niech rośliny zdecydują, czy chcą odpocząć, czy szaleć. Zmiana miejsca i tak była dla nich dość dużym szokiem.

Obecnie na moim południowym parapecie stoi kalamondynka z owocami ( z mojego kwitnienia, nie sklepowego), które powoli robią się żółtawe. Roślina niedawno kwitła, ale kwiaty zrzuciła.

W ciepłych krajach cytrusy kwitną i owocują na okrągło. Często na tym samym drzewie spotyka się i kwiaty, i owoce w różnym stadium dojrzewania.
Ale jeszcze zaczekaj, niech się wypowie ktoś, kto ma większe doświadczenie. Ja mam tylko jednego cytrusa - wspomniana kalamondynkę.
Netu8
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 gru 2012, o 19:23

Re: Pomoc przy decyzji. cytryna i klementynka

Post »

Osobiście chciałbym, żeby kwitła zarówno cytryna jak i klementynka na okrągło przez cały rok, ale nie wiem co myśleć o tym zimowym odpoczynku i niosącym za Sobą plusach i minusach (strata tego co teraz rośnie).

Poczekam jeszcze na kilka wypowiedzi
Sylwiusz25x
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 kwie 2012, o 09:52

Cytryna w domu-wszystko o tym cytrusie.

Post »

Hej. Mam drzewko cytryne od znajomej, ale to tyle. Czy wiecie jak sie tym cudenkiem(ma 1.40) zajmowac, czyli podlewanie,ciencie itd.?
Krasny
500p
500p
Od: 2 gru 2012, o 11:31

Re: Cytryna w domu-wszystko o tym cytrusie.

Post »

Podlewać należy tak, żeby miała cały czas wilgotno. Ja podlewam swoją jak zaczyna przesychać ziemia z wierzchu. Od marca do września nawozi się specjalnym nawozem do cytrusów (powinno być napisane na opakowaniu w jakiej ilości i co ile). Powinieneś ją postawić w najjaśniejszym miejscu w jakim możesz, ale nie w kuchni jeśli masz gaz. Cytrusy są bardzo wrażliwe na gaz i pewnie by Ci uschła po jakimś czasie. Od czerwca do końca sierpnia możesz wystawić na dwór, albo pod folię/szklarnię. Ja tak zrobię ze swoją. Trzeba roślinkę przystosowywać do słońca stopniowo, bo może spalić jej liście. Ja swoją cytrynę, dla jej dobrej kondycji spryskuję co rano wodą destylowaną. I uważaj, żeby roślinki nie "zagłaskać na śmierć". Ja tak prawie wykończyłem mandarynkę i nie wiem czy coś z niej będzie.

Życzę udanej uprawy! :)
pgoral
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 kwie 2013, o 00:10

Post »

To ja się pochwalę moim - zerwałem z niego jedną duuuuuużą cytrynę (tak miała nietypowo) i od razu pojawiło się mnóstwo kwiatów:

http://img706.imageshack.us/img706/1562/jufo.jpg
Awatar użytkownika
MoniaK
200p
200p
Od: 25 cze 2013, o 13:09

Post »

Moja cytryna to zaledwie dwu- albo 3-latek ale bardzo mizerny i niski z zaledwie jedną łodyżką. pgoral Twoja cytryna jest tak ładnie rozkrzewiona i zdrowa. Muszę się swoją konkretnie zająć bo całkiem jej pofolgowałam. Ale swoją cytrynkę udało mi się już zjeść ;:138 :
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”