Tunbergia(Thunbergia alata ) Cz.1
Re: Tunbergia - ( Thunbergia alata ) jak uprawiać?
Ja miałam. I jest tak jak mówi jagna971. Pędy robiły wszystko, żeby piąć się jednak w górę, Z początku zmieniałam im kierunek, w końcu zrezygnowałam i szedł tak jak chciał. Przeważnie po sobie w górę
-
- 10p - Początkujący
- Od: 16 lut 2013, o 15:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To moja pierwsza przygoda z sadzonkami więc mam pytanko od kiedy nawozić i kiedy przepikować?
"Czy nie starczy, że ogród jest piękny? Czy muszą w nim jeszcze mieszkać wróżki? "
Douglas Adams
Douglas Adams
- Alenka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lut 2013, o 15:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
gosiu ja wysiewałam do krążków torfowych, więc przesadziłam do doniczki jak już widziałam porządne korzenie wystające z krążka...a do tego zauważyłam, że już wymagają przesadzenia bo pojawiły się malutkie liście właściwe i tunbergia stanęła w miejscu, nie chciała rosnąć..teraz idzie na całego w nowym lokum
Mój balkonik -->Moja kolorowa oaza *cz.3*, Początki hoyozy i inne roślinki Madzia
Galerie zdjęć:*Moje pelargonie * Fuksje
Moje wątki
Moje wątki
-
- 10p - Początkujący
- Od: 16 lut 2013, o 15:28
Druga partię też wysieje do krążków to będzie prościej.
A nawozić ją czymś?
A nawozić ją czymś?
"Czy nie starczy, że ogród jest piękny? Czy muszą w nim jeszcze mieszkać wróżki? "
Douglas Adams
Douglas Adams
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
Zazdroszczę Wam tych wschodów. Posiałam kilka nasionek i wzeszło jedno. Wysieję kolejną partię, tym razem w jakims cieplejszym miejscu.
- Alenka
mi najpierw na 5 wysianych wzeszły tylko 2...później wysiałam tak "na odwal" na włókno kokosowe, postawiłam na parapet dość chłodny i wychodzą 4 na 5
Mój balkonik -->Moja kolorowa oaza *cz.3*, Początki hoyozy i inne roślinki Madzia
Moje wątki
Moje wątki
Tunbergi jest bardzo ładna i mało wymagająca - posiałam ją w donicy, rosła i kwitła jak szalona upiększając mój balko a ja nie mogłam się nacieszyć do czasu ...... gdy temperatura powietrza utrzymywała się powyżej 25 C - wydawała specyficzny niezbyt przyjemny jak dla mnie zapach i niestety musiałam ją z balkonu exmitować
- Alenka
nie dobrze...ehh..mam nadzieję, że tego zapachu nie poczuję bo bardzo mi się podoba i wykiełkowały mi jak szalone i teraz żal wyrzucaćSanti pisze:gdy temperatura powietrza utrzymywała się powyżej 25 C - wydawała specyficzny niezbyt przyjemny jak dla mnie zapach i niestety musiałam ją z balkonu exmitować
Moje wątki
Moje wątki
- lesioc
- Od: 3 cze 2008, o 10:20
Tunberie - zależenie od odmiany - dosyć szybko zmieniają kierunek i zaczynają się wspinać po opadających pędach. Mi osobiście się to podoba i zwykle mam kilka Zuzanek w wiszących donicach.glohal pisze:Ja miałam. I jest tak jak mówi jagna971. Pędy robiły wszystko, żeby piąć się jednak w górę, Z początku zmieniałam im kierunek, w końcu zrezygnowałam i szedł tak jak chciał. Przeważnie po sobie w górę
Odmiany o większych liściach i kwiatach przewieszają się same naokoło 1m... odmiany o mniejszych kwiatach zwykle zawracają już po 20cm i często trzeba im w tym przeszkadzać aby uzyskać łady koszyk.
Wysadzanie tunbergii w koszykach jest bardzo popularne w Chorwacji.. tam często można spotkać takie okna:
Moje, z małymi kwiatami, siane z nasion i pozostawione same sobie, zwykle wyglądają tak:
Tutaj jeszcze kilka przykładów:
http://www.powerflowers.com/files/image ... 20ball.jpg
http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9 ... hP6x9lTVYV
http://picketfencegreenhouse.dianemumm. ... C02821.jpg
http://2.bp.blogspot.com/-HYkdgf0R_js/T ... bergia.jpg
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
- Alenka
lesioc kusisz!!!!!!!już miały być pnące..najlepiej zrobię jak sama spróbuję i wtedy się przekonam czy się da..bo Twoja w wiszącej jest taka piękna !!!!!!!!!!!!!!właśnie taka bym chciała mieć , dziękuję
a oto moja wysiana:
jeszcze jedna taka już w swojej doniczce i kolejne 4 czekają na swoje lokum..oj czuję, że będzie tunbergiowo w tym roku
a oto moja wysiana:
jeszcze jedna taka już w swojej doniczce i kolejne 4 czekają na swoje lokum..oj czuję, że będzie tunbergiowo w tym roku
Moje wątki
Moje wątki
Alenka u mnie będzie Tunbergiowo-Minowo, wyszło mi 12 tunbergii i 15 min
Pozdrawiam, Beata
- Alenka
mi wyszło 8 tunbergii-tyle siałam nie myślałam, że tak ładnie wykiełkują:) rosną sobie pięknie na parapecie
Moje wątki
Moje wątki
- Alenka
12 tunbergii i 15 min
wow to bedzie gąszcz a będziesz próbować w wiszącej donicy z tunbergią? ja spróbuję, bo wyglądają pięknie, najwyżej się naprzeklinam
piekna jest ta mina, ale kusi kusi
wow to bedzie gąszcz a będziesz próbować w wiszącej donicy z tunbergią? ja spróbuję, bo wyglądają pięknie, najwyżej się naprzeklinam
piekna jest ta mina, ale kusi kusi
Moje wątki
Moje wątki