Miniszklarenki i siew nasion
- kasia82
- 500p
- Od: 25 lut 2012, o 09:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Miniszklarenki i siew nasion
W tym roku po raz pierwszy kupiłam miniszklarenki z 56 doniczeczkami
Zmoderowano.
Nie wykorzystuj zdjęć nie swojego autorstwa.
Comcia
W zestawie był torf (średniej jakości), podstawka i osłonka, ale jak na razie sprawuje się dobrze, pomidory już wzeszły, później mam zamiar je poprzesadzać do kubeczków plastikowych. Jak na mój pierwszy raz i tak się ciesze
Dzisiaj część nasionek wysiałam do podstawek plastikowych ale nie wiem co z tego wyjdzie
Przez pierwsze dni podlewałam zwykła szklanką masakra, ale dziś wykorzystałam butelkę po mleku, zrobiłam opryskiwacz kilkanaście maleńkich dziurek igiełką i jest ok.
Zmoderowano.
Nie wykorzystuj zdjęć nie swojego autorstwa.
Comcia
W zestawie był torf (średniej jakości), podstawka i osłonka, ale jak na razie sprawuje się dobrze, pomidory już wzeszły, później mam zamiar je poprzesadzać do kubeczków plastikowych. Jak na mój pierwszy raz i tak się ciesze
Dzisiaj część nasionek wysiałam do podstawek plastikowych ale nie wiem co z tego wyjdzie
Przez pierwsze dni podlewałam zwykła szklanką masakra, ale dziś wykorzystałam butelkę po mleku, zrobiłam opryskiwacz kilkanaście maleńkich dziurek igiełką i jest ok.
Pozdrawiam
- meandrzejew
- 500p
- Od: 28 sie 2011, o 08:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kasiu, też skusiłam się na taką miniszklarnię (moja ma również zieloną podstawkę). Cena była ok., a najważniejsze, że na parapecie będę mieć jakiś porządek. Wcześniej wykorzystywałam co było pod ręką: pojemniczki po jogurtach, po ciastach, po mięsie...; było niestety pstrokato.
-
- 200p
- Od: 2 sie 2010, o 16:47
ja mam 2 miniszklarenki - w sumie wydatek był jeden, a wysiewam w nich co roku. Do tego dochodzą samoróbki z opakowań po pieczarkach, włoszczyźnie, lodach
Część wysiałam na krążkach torfowych - plus taki, że jak wykiełkuje to krążek zmienia lokalizację bez uszczerbku na zdrowiu, na jego miejsce wchodzi kolejny do miniszklarni. Potem przesadzę rośliny do małych doniczek, albo kubeczków. Rośliny kiełkują w różnym tempie, nie przeszkadza mi to, nie muszę ruszać całego pudełka, wyciągam po prostu ten jeden krążek gotowy do dalszej drogi
Podlewam podstawkę, krążek ciągnie wodę, albo gdy widzę, ze pojedyncze wymagają podlania, to leję wodę w miseczkę i kolejno moczę w niej krążki aż naciągną.
Pleśń pojawiła się w 2 krążkach z kilkudziesięciu. To też jest plus, bo dotyczy jednej rośliny, a nie całego pudełka.
Mi krążki uprościły siew.
Część wysiałam na krążkach torfowych - plus taki, że jak wykiełkuje to krążek zmienia lokalizację bez uszczerbku na zdrowiu, na jego miejsce wchodzi kolejny do miniszklarni. Potem przesadzę rośliny do małych doniczek, albo kubeczków. Rośliny kiełkują w różnym tempie, nie przeszkadza mi to, nie muszę ruszać całego pudełka, wyciągam po prostu ten jeden krążek gotowy do dalszej drogi
Podlewam podstawkę, krążek ciągnie wodę, albo gdy widzę, ze pojedyncze wymagają podlania, to leję wodę w miseczkę i kolejno moczę w niej krążki aż naciągną.
Pleśń pojawiła się w 2 krążkach z kilkudziesięciu. To też jest plus, bo dotyczy jednej rośliny, a nie całego pudełka.
Mi krążki uprościły siew.
- jardinera
- 10p - Początkujący
- Od: 14 lut 2013, o 13:47
Tyle pomysłów i tyle zmarnowanych opakowań.. może jeszcze zdąże coś nabierać
drugi rocznik ogrodowego warzywnictwa
- noriska
- 100p
- Od: 8 mar 2012, o 15:49
Ja znalazlam idelane szklarenki - pojemniki po pomidorkach cherry lub winogronach. Z dziurkami i na dnie i w przykrywce i przezroczyste. Idealne na waski parapet!
Słyszeliście o budowie szklarni z plastikowych butelek? Może ktoś takową zrobił? Zastanawiam się nad tym projektem, oczywiście nie tak dużym na początek. Fajna sprawa do zrobienia z uczniami z okazji np. Dnia Ziemi.
http://ana-white.com/2011/04/plastic-bo ... uild-guide
http://ana-white.com/2011/04/plastic-bo ... uild-guide
- meandrzejew
- 500p
- Od: 28 sie 2011, o 08:27
Super pomysł. Przy okazji dzieci pozbierają PET-y z okolicy .
- Rybka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
Super
Z drugiej strony jakoś nie ogarniam tego dlaczego w Pl nie ma kaucji przy zakupie i automatów zwrotnych do flaszek z plastiku?
Z drugiej strony jakoś nie ogarniam tego dlaczego w Pl nie ma kaucji przy zakupie i automatów zwrotnych do flaszek z plastiku?
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
-
- 10p - Początkujący
- Od: 17 lut 2013, o 20:13
Mam pytanie odnośnie mini szklarenek i krążków torfowych, gdzie można takie zestawy kupić?
Czy w takich większych sieciowych marketach są one dostępne czy raczej w sklepach ogrodnicze bardziej?
Czy w takich większych sieciowych marketach są one dostępne czy raczej w sklepach ogrodnicze bardziej?
Odradzam krążki torfowe. Dużo nasionek w zeszłym roku mi zgniło.
Kasia
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Krążki torfowe są w marketach i sklepach ogrodniczych.
Zamiast miniszklarenki weź przezroczyste opakowanie po produktach spożywczych ( mięso, ciastka, kiwi ) i przykryj folią spożywczą.
Zamiast miniszklarenki weź przezroczyste opakowanie po produktach spożywczych ( mięso, ciastka, kiwi ) i przykryj folią spożywczą.
- noriska
- 100p
- Od: 8 mar 2012, o 15:49
Naprawde nie ogarniasz? To proste jak drut - zalew tych butelek w Polsce to rok 1989 i tak trwa. Sa cienkie, nie do powtornego uzycia, zatem nie da sie na nich zarobic.Rybka pisze:Super
W Norwegii placisz kaucje i 80% placacych chce ja odzyskac. Butelki sa z mocnego plastiku, czyszczone i na nowo zalewane.
Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniadze.