ABC- cebula z nasion, rozsada Cz.1
Re: ABC- cebula z rozsady
ja dziś wysiałem 16 sztuk Cebuli Karmen i 10 sztuk Cebuli Stuttgarter Riesen jak ładnie bedą rosły to za tydzien 2 dosieje kolejne 100 sztuk
pozdrawiam Tomasz
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 29 lip 2008, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Liczyłeś ziarenka? Przecież one takie malutkie.
tak nie są takie strasznie małe ,wiadomo że to nie nasiona dyni ale chciałem posadzić do każdej doniczki po jednym , to mój pierwszy rok z cebulaBarbara2000 pisze:Liczyłeś ziarenka? Przecież one takie malutkie.
pozdrawiam Tomasz
-
- 500p
- Od: 30 sty 2007, o 13:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Tak kiedyś zrobiłam tzn. wysiałam po jednym nasionku. I to był błąd, bo połowę komórek w wielodoniczce miałam pustą. Nasiona cebuli dosyć szybko tracą zdolność kiełkowania, wystarczy że będą źle przechowywane i połowa potrafi nie wzejść. Teraz sieję po 3 nasionka, gdy wzejdą wszystkie trzy (co nie zdarza się zbyt często), jak najszybciej wyrywam nadmiar i zostawiam jedną najsilniejszą roślinkę.
- danger325
- 200p
- Od: 22 wrz 2012, o 16:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wysiałem 25 nasion cebuli karmen. Teraz mnie chwyciło że jeszcze może za wcześnie, więc jak podkiełkują to je dam na klatkę schodową gdzie niższa temperatura, mam zamiar ją tam trzymać do 10 marca
ja pierwszy raz sieje cebule, nasiona kupiłem w tym roku, trzymałem sie w optymalnych warunkach , zobaczymy co z tego będzie .dorkasz1 pisze:Tak kiedyś zrobiłam tzn. wysiałam po jednym nasionku. I to był błąd, bo połowę komórek w wielodoniczce miałam pustą. Nasiona cebuli dosyć szybko tracą zdolność kiełkowania, wystarczy że będą źle przechowywane i połowa potrafi nie wzejść. Teraz sieję po 3 nasionka, gdy wzejdą wszystkie trzy (co nie zdarza się zbyt często), jak najszybciej wyrywam nadmiar i zostawiam jedną najsilniejszą roślinkę.
pozdrawiam Tomasz
- danger325
- 200p
Też pierwszy raz, jednak trochę za wcześnie :Party pisze:ja pierwszy raz sieje cebule, nasiona kupiłem w tym roku, trzymałem sie w optymalnych warunkach , zobaczymy co z tego będzie .dorkasz1 pisze:Tak kiedyś zrobiłam tzn. wysiałam po jednym nasionku. I to był błąd, bo połowę komórek w wielodoniczce miałam pustą. Nasiona cebuli dosyć szybko tracą zdolność kiełkowania, wystarczy że będą źle przechowywane i połowa potrafi nie wzejść. Teraz sieję po 3 nasionka, gdy wzejdą wszystkie trzy (co nie zdarza się zbyt często), jak najszybciej wyrywam nadmiar i zostawiam jedną najsilniejszą roślinkę.
no nic zobaczymy jak będzie bo podobno od marca ma być już dużo cieplej
pozdrawiam Tomasz
- danger325
- 200p
No jak w połowie kwietnia już będzie można wsadzić, to spokojnie da radę ta cebula
a jak nie to pójdzie pod mały tunelik foliowy
pozdrawiam Tomasz
pozdrawiam Tomasz
U mnie też wschodzą cebule i szalotka, ta ostatnia ma takie cieniutkie pióreczka jak nitki. Najgrubsze ma cebula Kelsae i mam nadzieję, że się to przełoży na jej docelową wielkość.
-
- ---
- Od: 10 kwie 2008, o 17:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak wam wyjdą już te cebule, podetnijcie je nożyczkami w połowie .Zmężnieją Wam . To samo robimy z porem .
Właśnie doczytałam ,że o podcinaniu już było
Swoje różnorakie cebulki posieję w sobotę w foliaku i przykryję je włókniną .
Właśnie doczytałam ,że o podcinaniu już było
Swoje różnorakie cebulki posieję w sobotę w foliaku i przykryję je włókniną .