Truskawki w donicach, skrzynkach, rurach in. pojemnikach cz.1
Re: Truskawka łamiąca schematy
Przejrzałam cały wątek i bardzo mi się spodobał pomysł z truskawkami rosnącymi inaczej
Mam pytanie czy jak bym poustawiała np 3-4 donice tego typu co na zdjęciach 30-35 litrowe i w miejsca wolne powsadzała truskawki czy miały by szanse wyrosnąć i zaowocować.Martwi mnie jedno, czy jak poustawiam je jedna na drugiej to 5 cm wolnej przestrzeni w koło będzie wystarczające dla sadzonki?
Ile takich sadzonek by się zmieściło w jednym poziomie 4?
To są duże donice szkółkarskie-pewnie do iglaków,w środek może można by było dać drut zbrojeniowy dla stabilizacji ale pewnie niekoniecznie.Myślę że był by to też fajny sposób na przechowywanie tych donic w czasie zimy
pozdrawiam, Agnieszka
- majs
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 kwie 2011, o 22:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
MagaAga
Pomysł super.
Myślę,że Sławkowi też się spodoba ten pomysł.
Pomysł super.
Myślę,że Sławkowi też się spodoba ten pomysł.
brak polskich znaków
Spodoba, spodoba Krzyśku.
Swego czasu nawet zastanawiałem się nad podobnym pomysłem, tylko zamiast donic okrągłych zamierzałem zastosować donice kwadratowe. Każda donica z wyższego poziomu miała być obrócona o 45 stopni w stosunku do tej dolnej. Miały to być donice 50x50cm i 30cm wysokości. Zamierzałem w ich dnie zrobić otwór o fi 10cm i wstawić ponawiercaną rurkę fi10, by nawadniała całą konstrukcję. Całość rozbiła się niestety o brak odpowiednich donic, a jeśli jakaś mi wpadało w oko, to się okazywało, że cena była za wysoka. Jeszcze jedną barierę zauważyłem przy zastosowaniu takich donic, a mianowicie, jak spowodować, by cała konstrukcja była stabilna. Zamierzałem zbudować wieżę składającą się z 6-7 donic, czyli wychodziło około 180-210cm, przy tylko 50cm szerokości. Nie za bardzo czułem, by taka wieża była stabilna i bałem się, że w każdej chwili się przewróci. Nie wymyśliłem sposobu, by całość zakotwiczyć w ziemi. Dlatego właśnie poszedłem w kierunku truskawników w takiej postaci, w jakiej obecnie znajdują sie u mnie na działce.
MagaAga - pomysł dobry, tym bardziej, że jak piszesz będą trzy/cztery donice. Czyli wychodzi, że całość będzie miała wysokość około 0,8-1m, więc raczej da się zapanować nad niestabilnością takiej wieży. Inna sprawa, to jednak kształt donic. Wydaje mi się, że występuje za mała różnica między wymiarem góry donicy, a dołem. Jak dobrze policzyłaś, wyjdzie, że w przestrzeni między górną, a dolną donicą pozostanie Ci tylko pasekziemi o szerokości 5cm na wsadzenie krzaczka truskawki. To troszkę za mało, szczególnie będzie to widoczne, gdy krzaczki się rozrosną latem. Jeśli jednak zdecydujesz się mimo wszystko na takie prowadzenie truskawek, to doradziłbym Ci jeszcze wbicie jakiegoś pręta zbrojeniowego jak najgłębiej w ziemię i na ten pręt nakładać każdą donicę. Nasypać ziemi do donicy, odczekać, aż ziemia osiądzie i wkładać na pręt kolejną donicę. I tak postępować z każdą. Chodzi o to, by górne donice nie wbijały się za bardzo w te dolne. Pamiętaj, że na tę donicę na samym dole, będzie napierał ciężar około 120kg, bo liczę, że donica 30litrowa będzie ważyła około 40kg - a po podlewaniu, nawet więcej.
Pozdrawiam.
I napisz na co się ewentualnie zdecydowałaś?
Swego czasu nawet zastanawiałem się nad podobnym pomysłem, tylko zamiast donic okrągłych zamierzałem zastosować donice kwadratowe. Każda donica z wyższego poziomu miała być obrócona o 45 stopni w stosunku do tej dolnej. Miały to być donice 50x50cm i 30cm wysokości. Zamierzałem w ich dnie zrobić otwór o fi 10cm i wstawić ponawiercaną rurkę fi10, by nawadniała całą konstrukcję. Całość rozbiła się niestety o brak odpowiednich donic, a jeśli jakaś mi wpadało w oko, to się okazywało, że cena była za wysoka. Jeszcze jedną barierę zauważyłem przy zastosowaniu takich donic, a mianowicie, jak spowodować, by cała konstrukcja była stabilna. Zamierzałem zbudować wieżę składającą się z 6-7 donic, czyli wychodziło około 180-210cm, przy tylko 50cm szerokości. Nie za bardzo czułem, by taka wieża była stabilna i bałem się, że w każdej chwili się przewróci. Nie wymyśliłem sposobu, by całość zakotwiczyć w ziemi. Dlatego właśnie poszedłem w kierunku truskawników w takiej postaci, w jakiej obecnie znajdują sie u mnie na działce.
MagaAga - pomysł dobry, tym bardziej, że jak piszesz będą trzy/cztery donice. Czyli wychodzi, że całość będzie miała wysokość około 0,8-1m, więc raczej da się zapanować nad niestabilnością takiej wieży. Inna sprawa, to jednak kształt donic. Wydaje mi się, że występuje za mała różnica między wymiarem góry donicy, a dołem. Jak dobrze policzyłaś, wyjdzie, że w przestrzeni między górną, a dolną donicą pozostanie Ci tylko pasekziemi o szerokości 5cm na wsadzenie krzaczka truskawki. To troszkę za mało, szczególnie będzie to widoczne, gdy krzaczki się rozrosną latem. Jeśli jednak zdecydujesz się mimo wszystko na takie prowadzenie truskawek, to doradziłbym Ci jeszcze wbicie jakiegoś pręta zbrojeniowego jak najgłębiej w ziemię i na ten pręt nakładać każdą donicę. Nasypać ziemi do donicy, odczekać, aż ziemia osiądzie i wkładać na pręt kolejną donicę. I tak postępować z każdą. Chodzi o to, by górne donice nie wbijały się za bardzo w te dolne. Pamiętaj, że na tę donicę na samym dole, będzie napierał ciężar około 120kg, bo liczę, że donica 30litrowa będzie ważyła około 40kg - a po podlewaniu, nawet więcej.
Pozdrawiam.
I napisz na co się ewentualnie zdecydowałaś?
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W tym roku będę siał truskawkę Temptation do uprawy doniczkowej.
Proszę o radę jakiej minimalnej, a jakiej optymalnej pojemności powinna być doniczka na jedną sadzonkę?
Proszę o radę jakiej minimalnej, a jakiej optymalnej pojemności powinna być doniczka na jedną sadzonkę?
Pozdrawiam, Jacek
Dziękuję za odzew
Na pomysł wpadłam, bo latem wyrandapowałam działkę i w sumie nie mam gdzie posadzić w tradycyjny sposób truskawek,mam czyste miejsce na warzywa ale truskawki nie dam rady tam wcisnąć .
Na początku chciałam parterowe klomby z truskawkami ale przypomniałam sobie o Twoim poście Slawgos z truskawkami w z wyż a przeglądałam all i tam natknęłam się na takie duże doniczki.
Powiem Wam szczerze że właśnie martwię się najbardziej o ten 5 cm pasek wolnej przestrzeni na wsadzenie truskawek w tych doniczkach.Ale może kasta budowlana okrągła na spód a na wierzch te doniczki tylko co piętro to mniejsza.Myślę że drut będzie zbędny,bo wysokość mała a spód na tyle duży że nie pozwoli na wywrócenie całości.Po drugię moje piramidy być może mogły by być mobilne,a z drutem tego nie da się zrobić .
Tylko cena tej kasty jest 2-3 x droższa od doniczki
Nawadnianie to nie problem bo to są doniczki i każdą z osobna można wężem podlać,co innego te u Slawgosa bo tamto to są duuuuuże walce-musi na spód dobrze spłynąć woda.Tu by było jak piramida,każde piętro z osobna.
Slawgos a Twoje walce jakiej są wysokości - przepraszam może to było gdzieś napisane ale teraz ciężko mi to znaleźć...
Jeszcze do tego paska ziemi...korzeniom by to nie przeszkadzało bo by miały całą doniczkę dla siebie, krzak może by się rozrastał na boki (na płasko) a nie na okrągło?
Ew można by było ponacinać półkola na brzegach donicy-coś jak w tych walcach tylko nie wtykać rur.
pozdrawiam, Agnieszka
No w sumie nie dziwię się, w końcu to już 24 strona, a informacja o wysokości truskawników znajduje się na stronie pierwszej.Agnieszka pisze:Slawgos a Twoje walce jakiej są wysokości - przepraszam może to było gdzieś napisane ale teraz ciężko mi to znaleźć...
Moje walce mają około 130cm wysokości.
Na pewno korzeniom wystarczyło by miejsca w donicy, ale problem widzę właśnie z krzaczkami. Obawiam się, że nawet zrobienie w donicy wycięć niewiele by pomogło, bo jedyne co byś uzyskała, to ubytki ziemi, która wypłukiwana przy podlewaniu obniżała by poziom w donicy i odsłoniałyby się korzenie krzaków truskawek. I jeszcze jedna rzecz mi przyszła na myśl. Zastanawiasz się nad tym 5cio centymetrowym paskiem ziemi, w którym mają rosnąć truskawki. Pomyśl jeszcze o tym, że krzaczki będą rosnąć do góry i bardzo szybko zaczną liście dotykać górnej donicy, a przy czarnym kolorze tych donic, liście pewnie latem elegancko się ugotują i z owocowania nici wyjdą. A może masz Agnieszko dostęp do kwadratowych donic? Albo może pójdź w kierunku, w jakim poszedł na 20 stronie tego wątku mr25ur . Stworzył elegancką piramidę truskawkowo-poziomkową. :Agnieszka pisze:Jeszcze do tego paska ziemi...korzeniom by to nie przeszkadzało bo by miały całą doniczkę dla siebie, krzak może by się rozrastał na boki (na płasko) a nie na okrągło?
Ew można by było ponacinać półkola na brzegach donicy-coś jak w tych walcach tylko nie wtykać rur.
mr25ur pisze:Piramida truskawkowopoziomkowa, trzy gatunki truskawy, dwa poziomki
Jak widać ,pod latarnią najciemniej - chyba na początku niedokładnie czytałam
Odnośnie tej drewnianej piramidy truskawkowej...chciałam trochę leniwiej zrobić,nie chciałam robić stałej rabaty tylko taką co mogę przenieść w każde miejsce jak mi nie będzie pasowało.A z taką stałą to już klops...
Z resztą nie wiadomo jak długo będziemy mieć jeszcze działki a tak chociaż zabiorę donice z truskawkami
Przejadę się jeszcze pod Młyn,tam czasem mają taaakie wielkie donice,na nie poustawiam mniejsze ale takie żeby było min 10 cm prześwitu ziemi.Najwyżej porobię więcej gazonów ale niższych.Zobaczę jeszcze te kasty w budowlanym -jakie one mają rozmiary - wiem że są okrągłe i podłużne - coś wykombinuję
Odnośnie tej drewnianej piramidy truskawkowej...chciałam trochę leniwiej zrobić,nie chciałam robić stałej rabaty tylko taką co mogę przenieść w każde miejsce jak mi nie będzie pasowało.A z taką stałą to już klops...
Z resztą nie wiadomo jak długo będziemy mieć jeszcze działki a tak chociaż zabiorę donice z truskawkami
Przejadę się jeszcze pod Młyn,tam czasem mają taaakie wielkie donice,na nie poustawiam mniejsze ale takie żeby było min 10 cm prześwitu ziemi.Najwyżej porobię więcej gazonów ale niższych.Zobaczę jeszcze te kasty w budowlanym -jakie one mają rozmiary - wiem że są okrągłe i podłużne - coś wykombinuję
pozdrawiam, Agnieszka
- majs
MagaAga
5 cm tak jak wspomniał Sławek to troszkę mało, korzenie znajdą sobie miejsce w donicy gorzej z :zieleniną:. Liście będą opierać się o donice(nagrzaną od słońca) co może powodować ich przypalanie, drugi i chyba najważniejszy problem to zbytnie zagęszczenie- brak przewiewu, utrzymująca się wilgoć to ulubione warunki dla szarej pleśni.
bioy
Ile sadzonek w donicy? Czy pozwolisz na zagęszczenie? Jak często będą podlewane?
5 cm tak jak wspomniał Sławek to troszkę mało, korzenie znajdą sobie miejsce w donicy gorzej z :zieleniną:. Liście będą opierać się o donice(nagrzaną od słońca) co może powodować ich przypalanie, drugi i chyba najważniejszy problem to zbytnie zagęszczenie- brak przewiewu, utrzymująca się wilgoć to ulubione warunki dla szarej pleśni.
bioy
Ile sadzonek w donicy? Czy pozwolisz na zagęszczenie? Jak często będą podlewane?
brak polskich znaków
- bioy
Truskawki chcę posadzić w doniczkach, na półkach przy ścianie domu. Kilka pojedynczo, inne po parę sztuk.majs pisze: bioy
Mam zamiar zrobić z desek doniczki kwadratowe na jedną sztukę, oraz dłuższe, nawet ponad metrowe na więcej sztuk.
Z podlewaniem nie będzie problemu, będą mogły być podlewane nawet 2 razy dziennie.
Nie bardzo rozumiem o co chodzi z zagęszczeniem,ale zakładając że posadzę do doniczki jedną sztukę to tak już zostanie.
Proszę o sugestie ile dm3 ziemi w doniczce potrzebuje jeden krzaczek
Pozdrawiam, Jacek
- majs
Zagęszczenie to nic innego jak odrosty wrastające w ziemie tuż obok sadzonki ;matki:bioy pisze:Truskawki chcę posadzić w doniczkach, na półkach przy ścianie domu. Kilka pojedynczo, inne po parę sztuk.majs pisze: bioy
Mam zamiar zrobić z desek doniczki kwadratowe na jedną sztukę, oraz dłuższe, nawet ponad metrowe na więcej sztuk.
Z podlewaniem nie będzie problemu, będą mogły być podlewane nawet 2 razy dziennie.
Nie bardzo rozumiem o co chodzi z zagęszczeniem,ale zakładając że posadzę do doniczki jedną sztukę to tak już zostanie.
Proszę o sugestie ile dm3 ziemi w doniczce potrzebuje jeden krzaczek
Myślę ( przy możliwości codziennego podlewania), że na pojedyncze egzemplarze wystarczy około 3l ziemi pojemnik 15X15X22cm (22 cm wyskość), w długich powinno się je sadzić w odstępach około 20 cm, czyli około 5 sadzonek na donicę 1m.
Nie zapomnij o otworach w dnie skrzynek, truskawka nie lubi być przelana.
brak polskich znaków
- bioy
Dziękuję majs za nie pierwszą już fachową radę z Twojej strony
Zrobię doniczki wg. Twoich wytycznych i postaram się zapewnić roślinkom odpowiedni zestaw mikro i makro elementów.
Martwi mnie jednak fakt, że wiele osób ( nie tu, na forum) zniechęca mnie do tego typu prób upraw, argumentując swymi niepowodzeniami.
Nie wiedzą jednak co robią źle, więc ja nie wiem jak zrobić to lepiej ;)
Co można spaprać, a co jest najważniejsze sadząc truskawki w pojemnikach?
Tak wiem, wszystko to już było przerabiane tutaj z pewnością, ale bardzo liczę na kilka zdań komentarza od profesjonalisty
Zrobię doniczki wg. Twoich wytycznych i postaram się zapewnić roślinkom odpowiedni zestaw mikro i makro elementów.
Martwi mnie jednak fakt, że wiele osób ( nie tu, na forum) zniechęca mnie do tego typu prób upraw, argumentując swymi niepowodzeniami.
Nie wiedzą jednak co robią źle, więc ja nie wiem jak zrobić to lepiej ;)
Co można spaprać, a co jest najważniejsze sadząc truskawki w pojemnikach?
Tak wiem, wszystko to już było przerabiane tutaj z pewnością, ale bardzo liczę na kilka zdań komentarza od profesjonalisty
Pozdrawiam, Jacek
- majs
Może co można zrobić by nie spaprać. Nie należy ich przenawozić, ( powtarzające nawozimy 3x w sezonie najlepiej dolistnie) zraszać w upalne dni, donice najlepiej w jasnym kolorze, lub w inny sposób zabezpieczyć przed nadmiernym nagrzewaniem, nie przesuszyć, nie przelać. Górna warstwa przysypana piaskiem i najlepiej okryta słomą, lub wełną drzewną, ochrona przed chrząszczami i grzybkami, dobór odpowiedniej odmiany. Temptation niema zbyt dobrej prasy, tu na FO też. Truskawka to taka roślinka która potzrebuje ciągłej opieki z krótką przerwą na okres zimowy.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
brak polskich znaków
- bioy
Spokojnie mogę zapewnić warunki opisane przez Ciebie.
Doniczki będą z drewna, więc dość jasne. Słomy, piasku, czy też kory mam sporo i tym zabezpieczę powierzchnie, jak rozumiem.
Mam możliwość cieniowania włókniną, więc chyba tragedii z utratą wody nie będzie
Niestety obawiam się tej złej prasy dla "Temptation"...
Naprawdę to taka zła odmiana?
Z nasion chyba nie da się nic lepszego pozyskać? Mam jeszcze odmianę "Tresca", ale to już nie do doniczek
P.S.
Poziomeczki siane w tamtym roku dzięki Twoim zaleceniom przerosły moje najśmielsze oczekiwania, więc z truskawkami też się uda
Doniczki będą z drewna, więc dość jasne. Słomy, piasku, czy też kory mam sporo i tym zabezpieczę powierzchnie, jak rozumiem.
Mam możliwość cieniowania włókniną, więc chyba tragedii z utratą wody nie będzie
Niestety obawiam się tej złej prasy dla "Temptation"...
Naprawdę to taka zła odmiana?
Z nasion chyba nie da się nic lepszego pozyskać? Mam jeszcze odmianę "Tresca", ale to już nie do doniczek
P.S.
Poziomeczki siane w tamtym roku dzięki Twoim zaleceniom przerosły moje najśmielsze oczekiwania, więc z truskawkami też się uda
Pozdrawiam, Jacek