Męczennica,passiflora - problemy w uprawie,choroby,szkodniki
Coś mi sie dobrało do passiflory.
"Gołym" okiem żadnych szkodników nie widać, ale kilka listków wygląda jakby coś je wyjadło, tak połowę grubości liścia. Teraz są w nim takie półprzezroczyste plamki.
Tak to wygląda, wystarczająco wyraźnie?
Co to może być?
"Gołym" okiem żadnych szkodników nie widać, ale kilka listków wygląda jakby coś je wyjadło, tak połowę grubości liścia. Teraz są w nim takie półprzezroczyste plamki.
Tak to wygląda, wystarczająco wyraźnie?
Co to może być?
pozdrawiam
M.
M.
Ja na mój gust-passiflora padła ofiarą muchówki z rodzaju Liriomyza spp. Stadium larwalne jest szkodnikiem polifagicznym(tzn. żerującym na wielu gat. roślin). Larwy wyjadają miękisz liścia zostawiająć z obudwu stron skórkę - stąd jasne plamki, które z czasem mogą zbrązowieć.
Z racji tego, że jest to szkodnik minujący liście-potrzebne są środki działające wglębnie. Głównie stosuje się środki fosforoorganiczne-ale do domu nie polecam ze względu na szkodliwość. Ja bym polecała środek o nazwie ABC - przeciwko szkodnikom roślin doniczkowych AL. Jest łatwy w użyciu, nie trzeba rozcieńczać tylko spryskać dokładnie liście (nie na kwiaty i młode rośliny). Radziłąbym na czas zabiegu wystawić roślinę na balkon albo na hol, na pewno nie w kuchni!!!!! Powodzenia.
Z racji tego, że jest to szkodnik minujący liście-potrzebne są środki działające wglębnie. Głównie stosuje się środki fosforoorganiczne-ale do domu nie polecam ze względu na szkodliwość. Ja bym polecała środek o nazwie ABC - przeciwko szkodnikom roślin doniczkowych AL. Jest łatwy w użyciu, nie trzeba rozcieńczać tylko spryskać dokładnie liście (nie na kwiaty i młode rośliny). Radziłąbym na czas zabiegu wystawić roślinę na balkon albo na hol, na pewno nie w kuchni!!!!! Powodzenia.
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
mpekalska pisze:passiflora padła ofiarą muchówki z rodzaju Liriomyza spp. Stadium larwalne jest szkodnikiem polifagicznym(tzn. żerującym na wielu gat. roślin). Larwy wyjadają miękisz liścia zostawiająć z obudwu stron skórkę - stąd jasne plamki, które z czasem mogą zbrązowieć.
nic dodać nic ująć
- Admiiin
- Przyjaciel Forum
- Od: 6 wrz 2006, o 22:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Brawo . Widać super - fachowość w każdym wyrazie
Dziękuję mpekalska za dołączenie do Nas . Miło nam.
Dziękuję mpekalska za dołączenie do Nas . Miło nam.
---...== Admin ==...---
Przyjazne Forum.... dla Kochających Rośliny...
www.FORUMOGRODNICZE.info
Przyjazne Forum.... dla Kochających Rośliny...
www.FORUMOGRODNICZE.info
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 27 kwie 2008, o 15:25
Witam
Mam problem z posianą na wiosnę passiflorą błękitną, której liście zaczęły żółknąć i opadać po kolei od dołu
Czy to wina przesuszenia, przelania, a może to jakaś choroba?? A może za dużo lub za mało światła??
Bardzo proszę o pomoc.
Mam problem z posianą na wiosnę passiflorą błękitną, której liście zaczęły żółknąć i opadać po kolei od dołu
Czy to wina przesuszenia, przelania, a może to jakaś choroba?? A może za dużo lub za mało światła??
Bardzo proszę o pomoc.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 27 kwie 2008, o 15:25
Patrząc po wyglądzie ziemi w doniczce wygląda że mało, jeśli roślina stoi w bardzo słonecznym miejscu (na zachodnim oknie od południa do wieczora praży słoneczko) ziemia przy takich temp. wysycha na wiór praktycznie codziennie sądzę. Musiałabyś sprawdzać jaka jest ziemia na głębokość 4-5 cm jak sucha znaczy się że co trzy dni jest za rzadko z podlewaniem.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 26 cze 2007, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.