Jeżyna -wymagania,uprawa cz.1
- Lex
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2009, o 23:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jeżyna bezkolcowa
Nie wszystkie odmiany tak się da nagiąć do ziemi. Spróbuj z 2.5 cm Polarem albo jeszcze lepiej z amerykańską odmiana Quachita. Z pewnością złamiesz pęd.
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
- paprotka882
- 500p
- Od: 13 sty 2012, o 12:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- Od: 21 sty 2008, o 17:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mutacja albo zawirusowanie. Pierwsze - można przenieść bez problemu (tylko sprawa utrzymania w ryzach kolczastej jeżyny). Drugie - trzymać się z daleka. Jak łatwo sprawdzi - nie wiem.
Pozdrawiam,
J
J
-
- Od: 7 maja 2010, o 20:50
paprotka882 tak jak napisał leff albo mutacja dająca variegacje albo zawirusowanie. Na stronie 24 tego tematu jest mój wpis z linkami dotyczącymi wirusów malin i jeżyn, można też porównać liście twojej znajdy z opisami i zdjęciami w tym temacie: http://www.sadownictwo.com.pl/index.php ... /8501/0/0/ . Ogólnie ciężko znaleźć jakieś porządne opracowanie dotyczące wirusów jeżyn, informacje są raczej skąpe w tej tematyce. Jak dla mnie, o ile zdjęcie prawidłowo odzwierciedla barwę i kształt przebarwienia, to jest to ciekawa variegacja, i niema żadnych obaw żeby roślinkę przenieść do ogrodu, co więcej grzechem byłoby zostawić i nie zająć się zachowaniem tak ciekawej znajdy. Popatrz, poczytaj po linkach, i sama oceń czy to co znalazłaś w lesie, pasuje do opisu i zdjęć objawów zawirusowania.
- paprotka882
- 500p
- Od: 13 sty 2012, o 12:26
To na 100% jeżyna rosła w zwykłych jeżynach leśnych. Wiem ze zdjęcie jest słabe ale kolory się zgadzają. Jak śnieg zamieni się w cudowną klapę ciapę to pójdę przyjrzeć się dokładniej czy da się to jakoś tam wykopać i posiadać choćby dla tych listeczków. Rośnie bardzo blisko mnie w lesie to najwyżej na wiosnę znajdę jej miejsce w swoim ogrodzie. S_H_A_D Bardzo dziękuję za te informacje.
-
- 200p
- Od: 13 kwie 2012, o 08:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
ktoś słyszał o jeżynie bezkolcowej Helen?jaki jest jej dokładny termin owocowania,bo wiem że w lipcu,ale nie wiem czy od początku czy od połowy?
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 27 wrz 2012, o 19:39
Miał ktoś styczność z odmianą Loch Ness? Chciałbym posadzić przynajmniej 2 odmiany, jedna z nich na pewno będzie Polar, drugą myślałem o Loch Ness.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 31 paź 2012, o 22:42
Ja mam Loch Ness i Black Stain.
Posadziłem je w zeszlym roku. Dość intensywnie rosną, zwłaszcza ta pierwsza. Co do smaku owoców to cieżko się wypowiedzieć, bo było ich trochę, a większość z nich leżała na ziemi z powodu slabych pedów. Ale jak juz dojrzaly to i jedne i drugie były smaczne.
Jeśli chodzi o przezimowanie, to nie okrywałem ich. I wygląda na to, że obie odmiany przezimowały nienaruszone. Nawet jest jeszcze parę zeszłorocznych liści na nich.
Posadziłem je w zeszlym roku. Dość intensywnie rosną, zwłaszcza ta pierwsza. Co do smaku owoców to cieżko się wypowiedzieć, bo było ich trochę, a większość z nich leżała na ziemi z powodu slabych pedów. Ale jak juz dojrzaly to i jedne i drugie były smaczne.
Jeśli chodzi o przezimowanie, to nie okrywałem ich. I wygląda na to, że obie odmiany przezimowały nienaruszone. Nawet jest jeszcze parę zeszłorocznych liści na nich.
-
- 500p
- Od: 2 gru 2012, o 11:31
Witam!
Czy odmiany Polar, Ruczaj albo Navaho będą owocować na Mazurach? Mam w domu dwa krzaki jeżyny bezkolcowej nn, ale jej uprawa nie ma sensu. Co roku coś się z niej zje, ale najwyżej garstkę owoców. Przemarza regularnie. Wie ktoś może, czy odmiany z kolcami są bardziej wytrzymałe na niskie temperatury? Jeśli nie da się uprawiać bez krwawych ofiar to trzeba będzie się poświęcić
Czy odmiany Polar, Ruczaj albo Navaho będą owocować na Mazurach? Mam w domu dwa krzaki jeżyny bezkolcowej nn, ale jej uprawa nie ma sensu. Co roku coś się z niej zje, ale najwyżej garstkę owoców. Przemarza regularnie. Wie ktoś może, czy odmiany z kolcami są bardziej wytrzymałe na niskie temperatury? Jeśli nie da się uprawiać bez krwawych ofiar to trzeba będzie się poświęcić
- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Dostałam kolczastą, nie wiem co to za odmiana, ale miała być pancerna, miała nie przemarzać, a przemarza tak samo jak bezkolcowe. Może w tym roku się uda, bo nie było zbyt silnych mrozów.
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Krasny napisał ;Mam w domu dwa krzaki jeżyny bezkolcowej nn. Skąd bierzecie takie jeżyny? Chyba każda ma jakąś nazwę odmianową?
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- 500p
- Od: 2 gru 2012, o 11:31
Krzaki kupowane były w miejscowym sklepie ogrodniczym jako po prostu jeżyny bezkolcowe bez żadnych oznaczeń. Było to już parę ładnych lat temu i od tamtej pory sporo się pozmieniało. Między innymi dotarł internet i możliwość przeglądania takich forów