Tytoń ozdobny(Nicotiana)
- britvictango
- 200p
- Od: 3 cze 2010, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Tytoń ozdobny
U mnie zasiał się sam - w ub. roku go nie miałem
Nie wiem czy pachnie bo nie wąchałem.
Nie wiem czy pachnie bo nie wąchałem.
"Głupota też jest pewnym sposobem używania umysłu"
Ja na działce: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=42184" onclick="window.open(this.href);return false;
Ja na działce: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=42184" onclick="window.open(this.href);return false;
- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
Britvictango, proszę powąchaj. Właśnie o to miałam spytać...
- britvictango
- 200p
- Od: 3 cze 2010, o 17:05
Tytoń powąchany - pachnie nieziemsko Dla mnie podobnie do białych lilii orientalnych, ale mniej intensywnie
"Głupota też jest pewnym sposobem używania umysłu"
- maja79
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2011, o 17:53
To prawda pachnie pięknie,co roku go sieję oby do wiosny
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
I ja mam zamiar to cudo wysiać do doniczek na parapecie i w maju wysadzić pod oknem coby tych zapachów zażywać.
Nie wiem tylko jaki termin będzie odpowiedni do siewu. Początkiem marca nie będzie za wcześnie?
Nie wiem tylko jaki termin będzie odpowiedni do siewu. Początkiem marca nie będzie za wcześnie?
Pozdrawiam, Jacek
podłączam się pod powyższą prośbę bioy'a
W ubiegłym sezonie miałam samosiejkę, która sama do mnie się wprowadziła zebrałam z niej nasiona i teraz zastanawiam się co będzie najbardziej optymalne - siew wczesną wiosną na parapecie i kiedy, czy siew na rabatę w kwietniu
W ubiegłym sezonie miałam samosiejkę, która sama do mnie się wprowadziła zebrałam z niej nasiona i teraz zastanawiam się co będzie najbardziej optymalne - siew wczesną wiosną na parapecie i kiedy, czy siew na rabatę w kwietniu
pozdrawiam - Mirka
Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.
Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.
- romaszka
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy tytoń ozdobny może rosnąć w cieniu? Bom, akurat, takie miejsce mu wyznaczyłam , ale jak nie, to przemyślę sprawę.
- rotos
- 1000p
- Od: 7 mar 2009, o 23:54
Przemyśl , bo to kwiat wybitnie przepadający za ciepłem, słońcem.
Nigdy nie wysiewałem w domu. Od kilku lat mam w ogrodzie samosiejki i tylko kontroluję ich ilość.
Na pewno można je wysiać w domu na przełomie marca/kwietnia, w ciepłe dni hartować i przenieść na stałe do ogrodu dopiero pod koniec maja. Dlaczego tak późno? Otóż zauważyłem, ze w ogrodzie zaczęły pojawiać się dopiero na początku czerwca, czyli w maju było jeszcze dla nich za zimno.
Jeszcze jedna uwaga. Myślę, że lepiej jest unikać pikowania. Próbowałem przenosić małe siewki w inne części ogrodu i nie ze wszystkimi się udało. Lepiej wysiać do doniczek (bardzo płytko, lub wręcz bezpośrednio na ziemi) po kilka nasion, a potem zostawić najzdrowszą roślinę.
Pozdrawiam
Adam
Nigdy nie wysiewałem w domu. Od kilku lat mam w ogrodzie samosiejki i tylko kontroluję ich ilość.
Na pewno można je wysiać w domu na przełomie marca/kwietnia, w ciepłe dni hartować i przenieść na stałe do ogrodu dopiero pod koniec maja. Dlaczego tak późno? Otóż zauważyłem, ze w ogrodzie zaczęły pojawiać się dopiero na początku czerwca, czyli w maju było jeszcze dla nich za zimno.
Jeszcze jedna uwaga. Myślę, że lepiej jest unikać pikowania. Próbowałem przenosić małe siewki w inne części ogrodu i nie ze wszystkimi się udało. Lepiej wysiać do doniczek (bardzo płytko, lub wręcz bezpośrednio na ziemi) po kilka nasion, a potem zostawić najzdrowszą roślinę.
Pozdrawiam
Adam
Jak się wysiał sam to rósł i kwitł, jak go sama wsadziłam lub wysiałam to niekoniecznie ,skubaniutkiakrim26 pisze:Czy tytoń ozdobny może rosnąć w cieniu? Bom, akurat, takie miejsce mu wyznaczyłam , ale jak nie, to przemyślę sprawę.
Najładniej pachnie biały, im ciemniejszy tym zapach jest mniej intensywny.
W skrzynce z pelargoniami mam "tytoniową bylinę" już trzy lata!
- noriska
- 100p
- Od: 8 mar 2012, o 15:49
Mialam tyton w zeszlym roku. Totalne rozczarowanie i wygladem i zapachem. Jak to ma tak wygladac i tak pachnac i miec tyle wymagan to zwykla, poczciwa maciejka jest nie do pokonania
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeszcze nie wysiałem i powiem szczerze, że nie wiem czy będę siał najpierw do doniczki.
Wyjdzie pewnie na to, że posieję wprost do gruntu ponieważ parapety będą i tak przeładowane w tym roku.
Wyjdzie pewnie na to, że posieję wprost do gruntu ponieważ parapety będą i tak przeładowane w tym roku.
Pozdrawiam, Jacek
- groch8888
- 100p
- Od: 24 lut 2012, o 09:58
Pozdrawiam Veronica