Moje (a w zasadzie żony) storczyki.
- Anno
- 500p
- Od: 24 paź 2010, o 20:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Moje (a w zasadzie żony) storczyki.
WOW. Śliczne 

Only a few find the way, some don't recognize it when they do. Some don't ever want to
Moje storczyki
Mój Garnek
Moje storczyki
Mój Garnek
Dziękuję za miłe słowa. Storczyk pachnie, do dzisiaj nie mogłem skojarzyć do czego podoby jest jego zapach. No i jak wracałem sobie do domu, wzdłuż kwitnącego żywopłotu z ligustra, to doznałem olśnienia. Storczyk pachnie bardzo, bardzo podobnie właśnie do ligustra. 

Bardzo piękne i ciekawe kwiaty Phalaenopsis sumatrana. Ech...moje ulubione kolorki i warżka w biało-czerwone paseczki
Mam nadz., że storczyk z każdym rokiem będzie cieszył coraz obfitszym kwitnieniem.
A biały kwiat peloric na górze strony, wyraźnie 'zgubił' gdzieś swoją malinową warżkę

Mam nadz., że storczyk z każdym rokiem będzie cieszył coraz obfitszym kwitnieniem.
A biały kwiat peloric na górze strony, wyraźnie 'zgubił' gdzieś swoją malinową warżkę

Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
Wczoraj doszły do mnie nowe nabytki
, sadzonki pH. luddermanniana i hybryta pH. gigantea x pH. tertraspis czyli Phalaenopsis Gentelman Jack, a mają wyglądać tak:

Ale piękne kwiaty
Pochwal się jak zakwitną Twoje, chociaż na to będzie trzeba pewnie trochę poczekać ;)

Pochwal się jak zakwitną Twoje, chociaż na to będzie trzeba pewnie trochę poczekać ;)
Cudne botaniki.Gratuluje pierwszego kwitnienia a przede wszystkim wytrwałości.Tez mam kilka maluszków.Na małym eqestris-ie dwa dni temu zauważyłam pędzik.Radość wielka,że taki maluch też chce się pokazać na parapecie.
- Mala_MI
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Życzę szybkiego zakwitnięcia tych pięknotek!
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Witajcie po dłuższej przerwie.
Właśnie wypuszcza pęd kwiatowy Phalaenopsis Guadelupe Pineda - też wychuchany przeze mnie od malucha
. No i drugi pęd wyłazi z pH. sumatrana kwitnącego na wiosnę.
pH. Guadelupe Pineda

Pozdrawiam.
Właśnie wypuszcza pęd kwiatowy Phalaenopsis Guadelupe Pineda - też wychuchany przeze mnie od malucha

pH. Guadelupe Pineda

Pozdrawiam.
witaj ,pierwszy raz u ciebie jestem ,swietny watek ,piekna kolekcja ,uklony dla lepszej polowy
.tez uwielbiam botaniki i moim zdaniem to najiekniejsze storczysie

- Dufin
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
Witaj
keiki z kwiatami jest przecudne
Wszyscy wróżyli, że "ślubna" dość szybko wpadnie w chorobę zwaną storczykomanią, a ja widzę, że to Ty się poważnie zaraziłeś
Uważaj, bo odwrotu już nie ma
Piękne storczyki, piękna kolekcja, też za mną chodzą botaniki, ale niestety moja studencka kieszeń tego nie udźwignie
Dobrze, że przynajmniej tutaj można popatrzeć
powiedz proszę czy Twoje maluchy nie gniją w sphagnum? Ja mam tylko jednego, ale widziałam, ze z zewnątrz pokrywa się białym nalotem, nie grzeję w pokoju, więc chyba była to pleśń. musiałam usunąć dwa miękkie korzonki
Przesadziłam więc malca w mieszankę kory, chipsów i sphagnum a z wierzchu skorupki cedrowe, podobno pomagają zatrzymać wilgoć i ładnie wyglądają
Porobiłam też więcej dziurek, więc mam nadzieję, że będzie ok, choć nie wiem czy nie jest za młody na takie podłoże.. Sprzedawca polecał uprawiać w sphagnum, ale u mnie to nie zdało egzaminu
Mogłam spróbować raz jeszcze ale bałam się utraty kolejnych korzonków.
Phal. Guadelupe pineda bardzo podobny do Phal. bellina
Piękny! Czy pachnie?

keiki z kwiatami jest przecudne

powiedz proszę czy Twoje maluchy nie gniją w sphagnum? Ja mam tylko jednego, ale widziałam, ze z zewnątrz pokrywa się białym nalotem, nie grzeję w pokoju, więc chyba była to pleśń. musiałam usunąć dwa miękkie korzonki

Phal. Guadelupe pineda bardzo podobny do Phal. bellina

Dziękuję bardzo, faktycznie teraz to one są bardziej moje.
Maluchy trzymam w sphagnum aż podrosną, potem przesadzam do "normalnego" substratu z domieszką mchu. Wiszą sobie na ściankach akwarium. Nigdy nie miałem problemu z pleśnią, ale glony to i owszem, jednak zauważyłem, że im to nie przeszkadza.
Swoje botaniki i hybrydki I rzędowe kupowałem jako małe sadzoneczki po 12 złociszy na jakże mało znanym, polskim portalu aukcyjnym, także i na studencką kieszeń nie jest za dużo (co najwyżej nie wypijesz paru kefirków z suchą bułą
).
pH. Guadelupe Pineda niestety u mnie nie pachnie.
Pozdrawiam.
Maluchy trzymam w sphagnum aż podrosną, potem przesadzam do "normalnego" substratu z domieszką mchu. Wiszą sobie na ściankach akwarium. Nigdy nie miałem problemu z pleśnią, ale glony to i owszem, jednak zauważyłem, że im to nie przeszkadza.
Swoje botaniki i hybrydki I rzędowe kupowałem jako małe sadzoneczki po 12 złociszy na jakże mało znanym, polskim portalu aukcyjnym, także i na studencką kieszeń nie jest za dużo (co najwyżej nie wypijesz paru kefirków z suchą bułą

pH. Guadelupe Pineda niestety u mnie nie pachnie.
Pozdrawiam.
- Dufin
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
sadzonki owszem, zakupiłam na tym samym portalu Phal. violacea var. sumatra jednak od tej pory nie widzę żadnych sadzonek.. być może jeszcze za zimno i z początkiem wiosny będzie lepiej ;)