Mój ogród - lila31 cz.2. 2008r.
Oj, Lilu dech mi zaparło. Jak Ty zrobiłaś to zdjęcie ogrodu z lotu ptaka? Super ogród, masz taki sam problem z M. jak ja. Zawsze głośno dyskutujemy jak tylko ja chcę założyć nową rabatkę na jego trawniku:lol: Śliczny mostek, altana, oczko tid. Szkoda, że u mnie do takiego ideału jeszcze daleko. Zazdroszczę Ci baaaardzo. Miłego dnia. Grażyna.
P.s. Lila, czy ktoś pomagał Ci w aranżacji ogrodu czy sama to projektowałaś?
P.s. Lila, czy ktoś pomagał Ci w aranżacji ogrodu czy sama to projektowałaś?
Pozdrowionka
- lila31
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 lip 2006, o 12:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Szpileczko.
Cieszę się, że znowu jesteś na forum, i że możesz zajmować się ogrodem.
Szpileczko jeśli chodzi o aranżację ogrodu, to jest to wspólne dzieło.
Jako, że działka jest wąska, wszystkie elementy położone za domem musiały być zaprojektowane i wykonane przed rozpoczęciem budowy.
Został wykonany plan zagospodarowania przestrzennego (niezbędny do zezwolenia).
Plan był robiony pod nasze (moje i męża) dyktando.
W planie uwzględniono położenie oczka, domku ogrodowego, itd.
Reszta to już inwencja twórców.
Mostek jest pomysłem i wykonaniem fachowca, oczywiście za naszą akceptacją. Tak samo było z pozostałymi elementami.
Nasadzenia, to już moje dzieło, może nie wszystko sadziłam osobiście (ciężkich, większych roślin nie dałabym rady posadzić).
Kilka roślin kwitnących obecnie w ogrodzie.
Firletka chalcedońska
Mój niby skalniak
Lilia Denia Pixie
"Kawałek ogrodu"
Zaczęły kwitnienie pierwsze liliowce. Pierwszy kwiat Real Wind
....i Elegant Candy
Hosta Wide Brim i żabusia oczekująca swojego księcia, który ją pocałuje.
Pierwsze "pałki" w oczku wodnym. Sitowie też się rozrosło. Jestem bardzo zadowolona, że wreszcie rośliny zaczynają "żyć" w moim oczku.
Coś dla ciała. Dla wzmocnienia sił po pracy w ogrodzie.
Kwitnąca gailardia oścista Burgunder
I pąki katalpy. Zapowiada się dużo kwiatów,powinno być ślicznie.
Dzwonek drobny
Cieszę się, że znowu jesteś na forum, i że możesz zajmować się ogrodem.
Szpileczko jeśli chodzi o aranżację ogrodu, to jest to wspólne dzieło.
Jako, że działka jest wąska, wszystkie elementy położone za domem musiały być zaprojektowane i wykonane przed rozpoczęciem budowy.
Został wykonany plan zagospodarowania przestrzennego (niezbędny do zezwolenia).
Plan był robiony pod nasze (moje i męża) dyktando.
W planie uwzględniono położenie oczka, domku ogrodowego, itd.
Reszta to już inwencja twórców.
Mostek jest pomysłem i wykonaniem fachowca, oczywiście za naszą akceptacją. Tak samo było z pozostałymi elementami.
Nasadzenia, to już moje dzieło, może nie wszystko sadziłam osobiście (ciężkich, większych roślin nie dałabym rady posadzić).
Kilka roślin kwitnących obecnie w ogrodzie.
Firletka chalcedońska
Mój niby skalniak
Lilia Denia Pixie
"Kawałek ogrodu"
Zaczęły kwitnienie pierwsze liliowce. Pierwszy kwiat Real Wind
....i Elegant Candy
Hosta Wide Brim i żabusia oczekująca swojego księcia, który ją pocałuje.
Pierwsze "pałki" w oczku wodnym. Sitowie też się rozrosło. Jestem bardzo zadowolona, że wreszcie rośliny zaczynają "żyć" w moim oczku.
Coś dla ciała. Dla wzmocnienia sił po pracy w ogrodzie.
Kwitnąca gailardia oścista Burgunder
I pąki katalpy. Zapowiada się dużo kwiatów,powinno być ślicznie.
Dzwonek drobny
- izabella1004
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 kwie 2008, o 08:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lilu, dzięki za truskawki, sa takie realne że tylko wyciągnąć rękę i mniam Skalniaczek też świetny, zachowłaś proporcje nasadzeń. Ja zawsze mam z tym kłopot. Z ogrodem mieliście z mężem głowy na karku, my musieliśmy wozić ziemię taczkami bo ogrodzenie już było a ogrodu niet! Ładne kolorki mają Twoje lilie i liliowce. Nie widziałam jeszcze nigdy katalpy, ciekawe jakie ma kwiaty?Poczekam.
Miłego dnia Lilu.Grażyna.
Miłego dnia Lilu.Grażyna.
Pozdrowionka
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
Lileczko, czy ja Ci juz mówiłam, ze masz masę pięknych, zdrowo wyglądających roslin? A czy mówiłam, ze Twój ogród stale pięknieje a skalniak (żaden niby- ) jest bajecznie kolorowy i przesliczny? Jak nie, to własnie to mówię No i do tego piękne zdjęcia!
A ten mały dzwoneczek to dokładnie ten sam, którego dostałam od Anulki. Jest prześliczny! Mam nadzieję, ze u mnie też zechce się tak rozrosnąć jak Twój
aha, byłabym zapomniała powiedzieć, że odnoszę wrażenie, jakbyś już zapomniała o manierze sadzenia pod sznurek
A ten mały dzwoneczek to dokładnie ten sam, którego dostałam od Anulki. Jest prześliczny! Mam nadzieję, ze u mnie też zechce się tak rozrosnąć jak Twój
aha, byłabym zapomniała powiedzieć, że odnoszę wrażenie, jakbyś już zapomniała o manierze sadzenia pod sznurek
- anu-la
- 200p
- Od: 19 cze 2007, o 16:44
Jestem pod wrażeniem widoku z góry na Twój Ogród. Po prostu bajkowy krajobraz. Muszę i ja przyciąć żarnowca, do tej pory tylko skracałam go troche i wycinałam suche pędy, takie radykalne cięcie przeprowadziłam z pięciornikiem i wyrosły zgrabne krzewy, więc może i z żarnowcem sie uda . Liliowce piękne, zajrzę niedługo pewnie będzie co podziwiać
Pozdrawiam serdecznie
Anu-La
Pozdrawiam serdecznie
Anu-La
- agrazka
- Przyjaciel Forum
- Od: 22 maja 2005, o 23:39
- Kontakt:
Mnie też się bardzo u Ciebie podoba, jestem pod wrażeniem takich ogólnych widoków - cudne kompozycje
Nie mówiąc już o pojedyńczych egzemplarzach.
Nie mówiąc już o pojedyńczych egzemplarzach.
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Kontakt:
Pięknie jest. Ogród , tak , jak chciałaś, coraz bardziej zarasta, coraz więcej w nim buchających zielonością zakątków. Rozrosły się ( w stosunku do ubiegłego roku) krzewy i drzewa-piękna katalpa, gdybym tylko miała gdzie taką posadzić... Ech !
Podobnie jak Ty, przycinam astry , a także dzielżany. Po takim zabiegu rozkrzewiają się bardziej, są nieco niższe, jednak...kwitną ok. 2 tyg. później. Mimo to sądzę ,że warto to robić - też nie lubię używać drabiny, by oglądać kwiaty...
Lilu, nabrałam apetytu na biało- kremowy żarnowiec. Twój jest bajeczny ! Rozpoczynam poszukiwania ! I mam pytanie - pokazałaś żarnowiec już przycięty po kwitnieniu i widzę ,że ścięłaś go b. nisko. Ja tnę o ok. 1/3 wysokości. Czy to za mało? Poradź, proszę.
Podobnie jak Ty, przycinam astry , a także dzielżany. Po takim zabiegu rozkrzewiają się bardziej, są nieco niższe, jednak...kwitną ok. 2 tyg. później. Mimo to sądzę ,że warto to robić - też nie lubię używać drabiny, by oglądać kwiaty...
Lilu, nabrałam apetytu na biało- kremowy żarnowiec. Twój jest bajeczny ! Rozpoczynam poszukiwania ! I mam pytanie - pokazałaś żarnowiec już przycięty po kwitnieniu i widzę ,że ścięłaś go b. nisko. Ja tnę o ok. 1/3 wysokości. Czy to za mało? Poradź, proszę.