CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.1
Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.2
Problem z bardzo starym (co najmniej 20-letnim) gruboszem crassula ovata. To już właściwie drzewo, nie kwiat doniczkowy ;). Między gałązkami zauważyłam pajęczynki, ale nie widać żadnych robali (oglądałam liście od spodu pod lampą halogenową). Kilka liści uschło i opadło, pojawił się na nich jakby srebrzysty pył. Inne są w trakcie. Podejrzewam przędziorki, miałam je kiedyś na innej roślinie, ale tym razem nie widać żadnego pajączka. Co podejrzewacie, spece, i co mi radzicie zastosować na takiej konkretnie roślinie?
pajęczyny:
zeschnięty srebrzysty liść
listki na zejściu
pajęczyny:
zeschnięty srebrzysty liść
listki na zejściu
Ha en bra dag!
Od trzech dni pryskam naparem z czosnku i dziś zbierając odkurzaczem liście znalazłam na kwiatku obrzydliwego robala. Wyglądał jak malutka gąsienica, brązowa, pełzająca po liściu. Od razu ukatrupiłam. Czy to może Wam coś mówi?
Ha en bra dag!
Rówież mam problem z wilczomleczem białounerwionym. Stał mi na parapecie i raz zapomiałam po przewietrzeniu pokoju zamknąć okno. Dolna częśc łodyga przed zdrewniałym miejscem mi prawdopodobnie przemarzła. Górna jest zdrowa już ledwo zipie bo zapasy wody się jej kończą. Czy jak ją odetnę i wsadzę do ziemi to się ukorzeni czy raczej mam już biedaka z głowy?
http://imageshack.us/photo/my-images/20 ... 0767n.jpg/
Tak wygląda dolna zmarźnięta część
http://imageshack.us/photo/my-images/6/zdjcie0765u.jpg/
Bardzo was prosze o pomoc
http://imageshack.us/photo/my-images/20 ... 0767n.jpg/
Tak wygląda dolna zmarźnięta część
http://imageshack.us/photo/my-images/6/zdjcie0765u.jpg/
Bardzo was prosze o pomoc
- Magdalenka88
- 100p
- Od: 12 maja 2012, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Witam, mam problem z moim Gruboszem Crassula arborescens, od jakiegoś czasu zauważyłam, że bardzo się przerzedza... Liście mu zmiękły, są wiotkie i słabe, odpadają w całości od rośliny. Niektóre usychają. Nie wiem od czego tak może się dziać. Czy to jest jakaś choroba czy może nieodpowiednie podłoże? Może brakuje mu jakiejś substancji odżywczej --> może nawóz do sukulentów by pomógł? Poradźcie, bo on strasznie marnieje
Może faktycznie nieodpowiednie podłoże, może po prostu ma za dużo wody i przez to gnije, A może jakieś pasożyty? Sprawdź czy niema wełnowców.
- peter86
- 500p
- Od: 14 mar 2011, o 23:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zdj bardzo by ułatwiło poradę Generalnie przez zimę sukulenty należy podlewać wyraźnie mniej, ziemia to też bardzo ważny element, musi być przepuszczalna.
Pozdrawiam Grzesiek
Kaktusy moja kolekcja-peter86
Sprzedam Kaktusy Pterocactus Echinocereus Eriocereus
Kaktusy moja kolekcja-peter86
Sprzedam Kaktusy Pterocactus Echinocereus Eriocereus
Na gruboszu są ślady pogryzień (jakby ślimaczych ;)), kilka dni temu znalazłam pełzającą po nim brązową larwę... Co to może być? Niestety, nie mam zdjęcia larwy, zabiłam ją od razu i nie zdązyła mi zapozować do zdjęcia. Dodam, ze od kilku dni pryskam regularnie czosnkiem i larwy na razie nie wróciły, ale na wszelki wypadek wolę wiedziec, czego się spodziewać. W sezonie wiosenno-letnim grubosz stał na podwórku, na zimę wrócił do domu.
Oprócz tego na kilku liściach pojawiło się coś, co mnie niepokoi.
Oprócz tego na kilku liściach pojawiło się coś, co mnie niepokoi.
Ha en bra dag!
peperomia happy bean
mam poblem z tym sukulentem, jeden mi już padł a drugi który wyglądał nieźle teraz widze że powoli zaczyna gnić, jedna odnoga robi się juz za miękka po porzedniej wiem że to niedobrze proszę o pomoc co mogłąm zrobic nie tak? staram się je rzadko podlewać bo wiem że nie lubią nadmiaru wody
Może podłoże jest nie odpowiednie, może pH gleby jest złe.
Witam, mam problem z moim kaktusem, chciałam go dzisiaj przesadzić i gdy wyjęłam z doniczki na dole zauważyłam pajęczynkę, nigdzie nie widziałam przędziorków, ale jestem pewna, że to one. Teraz mam pytanie czym je załatwić? i czy przed przesadzeniem czy po? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam Marzena
Moje kaktusy i sukulenty
Moje kaktusy i sukulenty
-
- 100p
- Od: 25 cze 2012, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kaktus brązowieje oraz dostaje białych plam.
Po zimowaniu moje kaktusy wróciły do domu, powoli się aklimatyzują. Jednak na dwóch z nich zobaczyłam coś niepokojącego.
Pomóżcie proszę - co się dzieje i co robić, żeby nie stracić tych kaktusów.
Pierwszy - ma jaśniejsze plamy, ale tylko na jednym, małym członie:
i czarną plamkę na czubku, na innym, dużym członie:
drugi natomiast od dawna dziwnie się zachowywał, niby puścił coś od góry, ale przy przesadzaniu w zeszłym roku okazało się, że wcale nie ma korzeni (korzenie - jakieś 4 cm tylko). A teraz widzę plamy jasne i zupełnie żółte na brzegach. Przelany?
Czy jest sens go trzymać? CZy wyrzucić i zakupić nowego? Szkoda mi go, bo jest u mnie już dość długo...
Będę wdzięczna za każdą radę i wskazówkę.
Pomóżcie proszę - co się dzieje i co robić, żeby nie stracić tych kaktusów.
Pierwszy - ma jaśniejsze plamy, ale tylko na jednym, małym członie:
i czarną plamkę na czubku, na innym, dużym członie:
drugi natomiast od dawna dziwnie się zachowywał, niby puścił coś od góry, ale przy przesadzaniu w zeszłym roku okazało się, że wcale nie ma korzeni (korzenie - jakieś 4 cm tylko). A teraz widzę plamy jasne i zupełnie żółte na brzegach. Przelany?
Czy jest sens go trzymać? CZy wyrzucić i zakupić nowego? Szkoda mi go, bo jest u mnie już dość długo...
Będę wdzięczna za każdą radę i wskazówkę.
Pozdrawiam, Anna