Pomidory - nawożenie

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Palio
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 17 sie 2011, o 22:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czym nawozić pomidory>

Post »

Zdaje sobie sprawe że popiół jest bardzo alkaiczny, ale wszystko z rozsątkiem, a robie to: wcześniej rozsypuje popiół rozjeżdzam to glebogryzałką i za jakieś dwa tygodnie odkopuje rowek i daję rzędowo nawóz koński.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Palio pisze:wcześniej rozsypuje popiół rozjeżdzam to glebogryzałką i za jakieś dwa tygodnie odkopuje rowek i daję rzędowo nawóz koński.
Tak należało napisać od razu. Bo ten wpis :
Palio pisze: swieży obornik koński plus poiół drzewny
mniej doświadczeni mogli odebrać, że trzeba obornik dany w rzędzie posypać popiołem.

Na glebach piaszczystych można nawozić popiołem/ w rozsądnych ilościach/ bez większego ryzyka. Na glebach typu less, rędzina czy mada- bez znajomości pH nie radzę.
Pabblo_Pl

Post »

A co sądzicie o tym jako alternatywie na obornik czy inne nawozy?

........ link do aukcji internetowej usunięto....rosahumus
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Palio dlaczego nie stosujesz popiołu pod kapustne ?U mnie w sezonie gnojówki pokrzywowa,skrzypowa ,z wrotyczu ,czosnku,cebuli.to taki środek pierwszej pomocy.Stosuję to także pod cebulowe i strączkowe,chociaż znalazłam informację,że te rośliny tego nie lubią,a u mnie uwielbiają.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pablo - po pierwsze nie podajemy linków do aukcji internetowych, bo zbyt szybko się dezaktualizują.
Po drugie - mamy taki wątek na forum.
Pabblo_Pl

Post »

Dzięki za poprawienie i za podanie linka..
Palio
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 17 sie 2011, o 22:37

Post »

anulab pisze:Palio dlaczego nie stosujesz popiołu pod kapustne ?U mnie w sezonie gnojówki pokrzywowa,skrzypowa ,z wrotyczu ,czosnku,cebuli.to taki środek pierwszej pomocy.Stosuję to także pod cebulowe i strączkowe,chociaż znalazłam informację,że te rośliny tego nie lubią,a u mnie uwielbiają.
Kapustne czyli kapusta, kalafior, brokuł, pekińska mają najwieksze zapotrzebowanie na azot, popiół to wapń potas i magnez zero azotu. W nawozie końskim najwięcej jest azotu oraz jest wapń potas magnez w wystarczającej ilości dla tych roślin.

Najwięcej popiołu daje pod: cebulowate, mniej pod pomidory, ogórki, jeszcze mniej pod jarzyny, a nic jak napisałem pod kapustne.
Z tego co czytałem gnojówka z pokrzyw ma tylko azot więc pod kapuste można i trzeba dodać ale nie za dużo popiołu.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Palio dziękuję za odpowiedż,czyli pod kapustne też trochę sypnę popiołu i poprawię pokrzywianką.Myślałam,że są jakieś przeciwskazania,a cebulowe faktycznie dobrze rosną podsypane popiołem.
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29

Post »

BozenkaA pisze:
forumowicz pisze: Miejcie więc świadomość, że stosując gnojówkę na warzywa jesteście przestępcami.
Do tej pory gnojówką podlewałam jedynie kwiatki. Ale muszę się zastanowić, co w tym roku... :roll:
Przysłowie mówi: szukajcie a znajdziecie. I jak tu nie wierzyć, że przysłowia są mądrością narodów... :roll:

PORADNIK ROLNIKA EKOLOGICZNEGO co prawda trochę stary, bo z 2006 r.

Str. 29 Tabela 4. Wyciągi roślinne:
pokrzywa - roztwór przefermentowany - stosowanie cały rok na rośliny, działanie: "wzmocnienie roślin, podlewanie sadzonek, moczenie korzeni, przeciw zarazie ziemniaczanej"
itd.

My chyba źle używamy określenia: "gnojówka".
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Przede wszystkim Ustawa o nawożeniu dotyczy profesjonalnych gospodarstw rolnych a nie ogródków działkowych czy przydomowych.
Awatar użytkownika
Basia86
50p
50p
Od: 14 kwie 2012, o 15:52
Kontakt:

Suchy obornik w uprawie warzyw

Post »

Czy ktoś z Was ma doświadczenie w używaniu suchego obornika przy uprawie warzyw / ziół w pojemnikach? Tak sobie wymyśliłam, że mogłabym go trochę dodać do ziemi np. dla pomidorków koktajlowych czy papryk. Jak myślicie, dobry pomysł? W jaki sposób powinnam go wtedy dodać? Po prostu dosypać do ziemi czy rozpuścić w wodzie i wymieszać? Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki :)
SlonecznyBalkon.pl - mój blog
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02

Post »

Wiecie co tak czytam, i czytam ten wątek od początku i im bliżej końca jestem tym coraz bardziej głupieję....

Chyba najlepiej powiem jak u mnie wygląda sytuacja i przedstawię moją propozycje nawożenia (proszę o wyrozumiałośc dla niedoświadczonej osoby w tym temacie).
W planie tylko pomidory gruntowe.

Otóż glebę mam pieruńsko, ciężką, tłustą wręcz i bardzo, bardzo mokrą (mada rzeczna?, teren wydarty Odrze, podmokły), stąd też pomidorki planuję hodować na podwyższonych zagonach co by nie zgniły.

Plan jest taki, aby przed posadzeniem rozsady dać w te dziury obornik ->> pytanie jaki, bo końskiego ze wzglądu na turkucie nie chcę dawać..

Potem co dwutygodniowe (co 3 tyg.? ze względu na żyzną glebę?) podlewanie gnojówką z pokrzyw (w pobliżu ma ich całą masę :P )
Zapobiegawczo też opryski z tejże gnojówki na ewentualne mszyce. Czy na coś jeszcze ona jest?
Opryski z mleka (od krowy, nie UHT) to dopiero jak owoce sie zawiążą? Czy raczej od posadzenia co tydzień?

A kiedy już krzaczki zawiążą małe owocki to chcę dać coś z potasem, jeśli dobrze wyczytałam z FO.
Tylko co? Co z naturalnych wyciągów, wywarów itp. najlepiej się nada, aby pomidorki ładnie się wykształciły?

Bardzo proszę o pomoc, to mój pierwszy raz z pomidorkami
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Dziunia 87, przeczytaj sobie ten wątek. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 30&start=0
forumowicz wyjaśnia tam, jak się robi nawożenie rzędowe. Ale z drugiej strony, jak masz bardzo żyzną glebę, to może w ogóle nie potrzebne nawożenie :?: Przenawożenie też nie jest dobre ;:oj , najlepiej to dać glebę do analizy :!:
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”