Aksamitka - królowa jednorocznych cz.1
- renzal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Aksamitka - królowa jednorocznych
Ja siałam kiedyś w połowie kwietnia (to zależy jak temperatura), były sporo później, ale i tak dogoniły w lecie te wcześniejsze. Teraz jednak wolę rozsady, choć miejsca brak...
Akasmitki są bardzo wrażliwe na wiosenne przymrozki (już piasłam o tym jak straciłam kilkadziesiąt sztuk), ale miewałam też przypadki, że wykiełkowały samosiejki.
Akasmitki są bardzo wrażliwe na wiosenne przymrozki (już piasłam o tym jak straciłam kilkadziesiąt sztuk), ale miewałam też przypadki, że wykiełkowały samosiejki.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
- Bogumila_r
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 28 sty 2013, o 13:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No wlasnie, gdzie ja moja rozsade zmieszcze?! Za duzo wysialam Nie mam wyboru, musze do gruntu...
(przepraszam - brak polskich znakow)
-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
Moje aksamitki wysiane 10.02 wykiełkowały 13.02 - w temp. pokojowej. W tej chwili sa już całkiem, całkiem, choć jeszcze w fazie liścieni.
- Yvona
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
Ja mam koło 10 rodzajów aksamitek i też nie mam tyle miejsca, dlatego z każdego rodzaju w domu wysieję po kilka/kilkanaście sztuk, żeby szybciej zakwitły, a reszta do gruntuBogumila_r pisze:No wlasnie, gdzie ja moja rozsade zmieszcze?! Za duzo wysialam Nie mam wyboru, musze do gruntu...
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Ja aksamitki co roku wysiewam pod koniec marca w domu do doniczki, nie dbam o nie szczególnie i stawiam tam gdzie jest miejsce, a zazwyczaj nie jest ono zbyt jasne. Później, z reguły na koniec kwietnia, pikuję i na dzień zostawiam na zewnątrz, a wieczorami wstawiam na nieogrzewaną werandę. Zawsze się udają, a moim zdaniem ich wcześniejsze sianie nie ma sensu, bo przecież szybciutko rosną
Pozdrawiam, Bogusia
-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
Ja sieję wcześnie, ponieważ lubię mieć już w maju kwitnące kwiaty - aksamitki są jednymi z pierwszych. Po przymrozkach majowych sadzę aksamitki z pąkami kwiatowymi, a niektóre nawet kwitnące już.
Na pewno wcześniejsze sianie jest fajne z tego powodu, że później aksamitki wcześnie kwitną, ale jak się chce mieć "milion" roślin w ogrodzie to trzeba dokonywać wyboru, bo parapetów z gumy u mnie przynajmniej nie sprzedają Mi zaczynają kwitnąć aksamitki tak w połowie czerwca więc jestem miesiąc w plecy
Pozdrawiam, Bogusia
-
- 50p
- Od: 22 lut 2013, o 15:03
Witam,
Jestem tu nową forumowiczką. Po przeczytaniu całego forum o aksamitkach byłam tak zauroczona zdjęciami i pochwałami na temat tych kwiatków, że sama postanowiłam je zasiać, a potem wysadzić na balkon.
Zakupiłam kilka odmian aksamitek :Bolero, Carmen, Mr. Majestic, wąskolistną, King tut.
Nasionka aksamitki posiałam pojedynczo do pojemniczków po serkach do zwykłej ziemi.
Z osiemnastu nasionek wzeszło 6 więc dosiałam jeszcze raz. Na razie są bardzo malutkie, ale codziennie do nich zaglądam i sprawdzam jak się czują.
Pozdrawiam wszystkich fanów aksamitek
Jestem tu nową forumowiczką. Po przeczytaniu całego forum o aksamitkach byłam tak zauroczona zdjęciami i pochwałami na temat tych kwiatków, że sama postanowiłam je zasiać, a potem wysadzić na balkon.
Zakupiłam kilka odmian aksamitek :Bolero, Carmen, Mr. Majestic, wąskolistną, King tut.
Nasionka aksamitki posiałam pojedynczo do pojemniczków po serkach do zwykłej ziemi.
Z osiemnastu nasionek wzeszło 6 więc dosiałam jeszcze raz. Na razie są bardzo malutkie, ale codziennie do nich zaglądam i sprawdzam jak się czują.
Pozdrawiam wszystkich fanów aksamitek
Urszula
- Yvona
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
Żeby nie powiedzieć, że Ci "zazdraszczam", to powiem, że świetną robotę odwaliłeś
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
- Bogumila_r
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 28 sty 2013, o 13:38
Ooo, wspaniala wylegarnia!
Jaki jest w przyblizeniu koszt takich lamp?
Jaki jest w przyblizeniu koszt takich lamp?
(przepraszam - brak polskich znakow)
TeBe ale macie fajowo
Też bym tak chciała, ale by mnie chyba z domu pogonili
Też bym tak chciała, ale by mnie chyba z domu pogonili
Pozdrawiam, Bogusia
- renzal
To takie specjalne?TeBe pisze:Niestety spory. 2 świetlówki 240 W każda 289 PLN, dwa odbłyśniki po 45PLN. Ale mam nadzieję, że to inwestycja na kilka lat. Świecą drugi sezon.
U mnie też pokój przeznaczam do tego celu, ale w tym roku wyleciałam z salonu do dość ciemnego pomieszczenia... W zeszłym roku i w salonie się nie mieściłam....to juz nie wiem co teraz - samych pomidorów potrzeba mi ok 150-170 szt.., a reszta?
Jak to cudo sie nazywa? Bo doświetlic to już na 100% muszę
- renzal
Dzięki!
Muszę podesłać tę stronę do mojego H i wkręcić Go, żeby sam kupił, to nie bedzie może na mne zły...
Muszę podesłać tę stronę do mojego H i wkręcić Go, żeby sam kupił, to nie bedzie może na mne zły...