Kobea i jej uprawa cz.2
Re: Kobea i jej uprawa cz.2
Ja musiałam swoje przesadzić, bo rosły w zbyt płytkim pojemniku. Prześledziłam właśnie cały wątek kobei cz.1 i każdy robil inaczej. Jedni uszczykiwali tylko gorę, inni całe węzły prawie do podstawy. Jednym ukorzeniła sie w wodzie taka sadzonka innym nie.
Ktoś do doniczki właściwej wsadził kobeę aż po liścienie i rosło pięknie. Jedni popalili słońcem, inni nawozem.
Co za nieprzewidywalna roślina. Piękna, ale kapryśna.
Ktoś do doniczki właściwej wsadził kobeę aż po liścienie i rosło pięknie. Jedni popalili słońcem, inni nawozem.
Co za nieprzewidywalna roślina. Piękna, ale kapryśna.
Ania
Działeczka-marzenia się spełniają
Ziemia nie należy do nas, my tylko wypożyczamy ją od naszych dzieci...
Działeczka-marzenia się spełniają
Ziemia nie należy do nas, my tylko wypożyczamy ją od naszych dzieci...
- Alenka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lut 2013, o 15:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
moja kobea już 20 dni w ziemi i nic...
ale w jednej z 10.02 coś się dzieje, widziałam białe takie "coś" wystające z nasionka już..ale na razie nie chcę się łudzić..co za uparta roślina
tunbergie idą jak szalone, chciałam mieć tylko dwie, a mam już 6
ale w jednej z 10.02 coś się dzieje, widziałam białe takie "coś" wystające z nasionka już..ale na razie nie chcę się łudzić..co za uparta roślina
tunbergie idą jak szalone, chciałam mieć tylko dwie, a mam już 6
Mój balkonik -->Moja kolorowa oaza *cz.3*, Początki hoyozy i inne roślinki Madzia
Galerie zdjęć:*Moje pelargonie * Fuksje
Moje wątki
Moje wątki
U mnie to samo było w jednym zgniłym nasionku ( więc nie wiem czy to podłoże bo reszta ma się dobrze, a podłoże to samo). Czekam na fioletowe - na razie tylko w jednym coś się dzieje i to od dwóch dni stoi w miejscu - kiełek niby widać ale dalej wyjść nie chce
Pozdrawiam. Ewa
-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Ja też miałam w moich kobeach.IwonaJ pisze: Pogrzebałam w ziemi szukając pozostałych i zauważyłam białe małe glizdy, które rozprawiły się z kiełkującymi roślinkami. Zapewne w podłożu przyniosłam ze sklepu.
To chyba nie jest przypadek.
Może siedzą w nasionach?
-
- 200p
- Od: 9 sty 2013, o 21:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jest...udało się
Moja kobea siana po raz drugi (pierwsza zgniła,chyba nasionka były trefne) dzisiaj pokazała dwa kolanka
Posadziłam w poniedziałek a tu taka niespodzianka,kto by pomyślał, że tak szybko wyjdzie na świat.
No i oczywiście nie byłabym sobą gdybym w ziemi nie pogrzebała jak na razie z 7 nasionek 6 ma już dosyć dorodne korzonki
Cieszę się jak głupia
Moja kobea siana po raz drugi (pierwsza zgniła,chyba nasionka były trefne) dzisiaj pokazała dwa kolanka
Posadziłam w poniedziałek a tu taka niespodzianka,kto by pomyślał, że tak szybko wyjdzie na świat.
No i oczywiście nie byłabym sobą gdybym w ziemi nie pogrzebała jak na razie z 7 nasionek 6 ma już dosyć dorodne korzonki
Cieszę się jak głupia
Joanna
- lemka77
- Od: 30 cze 2009, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Z moich sześciu tylko jedna się udała. Nie wiem dlaczego pozostałe zgniły, wszystkie miały takie same warunki
Dzisiaj posieję kolene sześć - w paczce było 12 nasionek.
Dzisiaj posieję kolene sześć - w paczce było 12 nasionek.
Pozdrawiam Ida
- Alenka
- Od: 5 lut 2013, o 15:11
gratuluję mi na dwa siewy nic nie wyszło..w jednym tylko nasionku coś się dzieje, ale już się nie cieszę na zapas....deszczowymaj pisze:No i oczywiście nie byłabym sobą gdybym w ziemi nie pogrzebała jak na razie z 7 nasionek 6 ma już dosyć dorodne korzonki
Cieszę się jak głupia
Mój balkonik -->Moja kolorowa oaza *cz.3*, Początki hoyozy i inne roślinki Madzia
Moje wątki
Moje wątki
Moja kobea po blisko miesiacu wyszla ponad ziemie i ukazaly sie pierwsze listki, ktore maja takie fioletowe cieniowanie. Czy to normalne? Kupilam fioletowa kobee.
witam, wykiełkowała mi kobea w ten sposób:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7f8 ... 8048d.html
czy tą skorupkę zwalić ?(i jak? boje się jej zniszczyć) czy poczekać aż sama ją zwali?
czy tą skorupkę zwalić ?(i jak? boje się jej zniszczyć) czy poczekać aż sama ją zwali?
-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Poczekaj niech więcej wyjdzie z ziemi i wówczas możesz zdjąć.danutka1 pisze:witam, wykiełkowała mi kobea w ten sposób:
dzięki
nareszcie po 10 dniach jedna wyszla i dwie zaczynaja,a juz myslalam ze nic z tego bo inne roslinki powschodzily a tu nic.Ale jednak trzeba cierpliwosci:)
Petunia13:)