Kowal bezskrzydły, kowal dwuplamek (Pyrrhocoris apterus)
- Wisienka
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 lis 2006, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kowal bezskrzydły, kowal dwuplamek (Pyrrhocoris apterus)
Jak plewiłam ziemię pod lipą, wylazło z niej pełno takich robaczków:
co to może być? ma dość charakterystyczny rysunek na wierzchu, niezbyt sympatyczny, więc chyba nie są to przyjazne robaczki?
Przepraszam za słabą jakość zdjęcia, ale nie doszkoliłam się jeszcze w obsłudze cyfrówki.
co to może być? ma dość charakterystyczny rysunek na wierzchu, niezbyt sympatyczny, więc chyba nie są to przyjazne robaczki?
Przepraszam za słabą jakość zdjęcia, ale nie doszkoliłam się jeszcze w obsłudze cyfrówki.
Pozdrawiam serdecznie
-
- 1000p
- Od: 7 lip 2006, o 22:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wisienko mam w ogrodzie dwie stare, kilkudziesięcioletnie lipy. Miałem też mnóstwo akacji, które są również żywicielami kowali. Na jesieni było ich tysiące. Tam gdzie było można, zniszczyłem je środkami owoadobójczymi. Nie są zbyt uciążliwe i drzewom nie wyrządzają większych szkód.
Wiadomości posiadam między innymi z naszego Forum.
Pozdrowienia
Wiadomości posiadam między innymi z naszego Forum.
Pozdrowienia
Mietek.
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kowale bezskrzydle
Pojawiły sie może 3-4 lata temu. Grzeją się do słoneczka na kamieniach, wyłażą na pnie drzewek i nie zauważyłem ich szkodliwości ale stada jakimi wylegają trochę mnie przerażają...
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
- renia831
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 1 maja 2007, o 15:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam, rzeczywiscie kowale bezskrzydle są szkodnikami lip i robinii ale nie na taka skale zeby je niszczyc. wysysają one soki przede wszystkim z nasion lip wiec jak ktos nie potrzebuje nasion z lip to nie ma potrzeby ich męczyc. A jak już naprawde przeszkadzają to mozna je potraktowac preparatami do zwalczania mszycy.
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.