Uprawa porów cz.1
- Maraga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Uprawa porów
Jesienią wykopuję dość głęboki dołek w ogrodzie.Do niego daję wyciągnięte z grządek pory.i obsypuję ziemią.W razie potrzeby odgarniam ziemię i wyciągam pojedynczą sztukę.Zostawiając w gruncie tak jak rosły mogą przemarzać.
A wczesną odmianę dawałam do worka(takiego na śmieci)i przechowywałam w chłodnym miejscu.
A wczesną odmianę dawałam do worka(takiego na śmieci)i przechowywałam w chłodnym miejscu.
- Kornel
- 100p
- Od: 31 sty 2013, o 23:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziś pory skróciłem " o głowę".Robiłem to pierwszy raz i jestem ciekawy jak zareagują na ten zabieg.Chcę też posiać pory późne i tu mam pytanie : jaką odmianę polecacie? Dodam tylko że będą przetrzymywane w nie ogrzewanym garażu.
Czyjeś niepowodzenie cieszy nas tak samo , jakbyśmy my sami odnieśli jakiś sukces.-NN
-
- 500p
- Od: 30 sty 2007, o 13:07
- Kontakt:
Moi Rodzice zawsze sadzili pory po groszku. Nie rosły może jakieś giganty jak te sklepowe teraz, ale były całkiem słusznej postury. Mam zamiar tak zrobić w tym roku czy ktoś też tak robi?
- Agulka11
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
Kornel - Bartek i Carrentan u mnie zawsze się sprawdza.
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
- Kornel
- 100p
- Od: 31 sty 2013, o 23:34
Dziękuję za podpowiedź.W ogrodniczym widziałem pora BARTEK i chyba go kupię.Na pewno kupię.
Czyjeś niepowodzenie cieszy nas tak samo , jakbyśmy my sami odnieśli jakiś sukces.-NN
- ARABELLA
- Od: 4 mar 2009, o 16:05
Ja tez polecam Bartek i jeszcze lepsza odmiana Arkansas
dobrze zrobiłeś,że ciachnąłeś,bo od tego por mężnieje
Mój posiany 20 powoli zaczyna wychylać łebki
dobrze zrobiłeś,że ciachnąłeś,bo od tego por mężnieje
Mój posiany 20 powoli zaczyna wychylać łebki
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
MaragaMaraga pisze:Jesienią wykopuję dość głęboki dołek w ogrodzie.Do niego daję wyciągnięte z grządek pory.i obsypuję ziemią.W razie potrzeby odgarniam ziemię i wyciągam pojedynczą sztukę.Zostawiając w gruncie tak jak rosły mogą przemarzać.
nic im nie będzie
ja zostawiam, zasypuje je śnieg, mróz mrozi i nic im nie jest!
jedyny minus to pan mąż wyrwać nie mógł pora jak ziemia zamarznieta była
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Skorzystam z patentu Maragi na przechowywanie porów. Dotychczas zostawiałam na grządce i też miałam kłopoty z wykopaniem ich podczas mrozów.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 15 kwie 2012, o 08:52
Witam ,mam pytanko przepikowałem pory i trochę mi zwiędły .Czy po przesadzeniu ustawić je w nasłonecznionym miejscu czy w cieniu
Pozdrawiam Andrzej
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Każdą roślinkę po przepikowaniu nie powinno się stawiać na słońcu tylko w świetle ale w cieniu. Ma naruszone, czasem skrócone korzenie i musi się przyjąć, a na słońcu następuje większe parowanie z liści co powoduje, że więdnie .Odczekaj tak kilka dni i dopiero na słońce.
Andrzeju, ja porów nie pikuje, szkoda pracy i miejsca na parapetach. Lepiej troszkę poprzerywać siewki, jeśli rosną zbyt gęsto, i jak podrosną posadzić do gruntu. Poczytaj też na poprzedniej stronie post Arabelli.
- ARABELLA
- Od: 4 mar 2009, o 16:05
Każdy robi,jak uważa,ale ja od zawsze tak,jak moja babcia nigdy nie pikuję pora tylko zawsze uprawiam rozsadę rwaną Szkoda czasu i roboty na pikowanie skoro rośnie i nie mam z nim problemów Wystarczy kilka razy przyciąć przed wysadzeniem do gruntu i już
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 15 kwie 2012, o 08:52
Uprawą warzyw zajmuję się od 20 lat ale pora nigdy nie uprawialiśmy ze względu na słabą klasę ziemi jaką posiadamy na Podkarpaciu .
Pozdrawiam Andrzej