Perukowiec (Cotinus ) wymagania,cięcie,przesadzanie
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Moje pierwsze w życiu peruczki ,doczekałam sie wreszcie...
p1250353
Boje sie o swojego perukowca,straciłam juz dwa bordowo - i zielono liściowego.
Ten trzyma sie jakoś ... ścięłam go tej wiosny mocno raczej ,może to jest przyczyna,ze zakwitł w tak młodym wieku.
Basiu czy chemia nie pomaga na kłopoty z perukowcem? Stosowałas coś?
p1250353
Boje sie o swojego perukowca,straciłam juz dwa bordowo - i zielono liściowego.
Ten trzyma sie jakoś ... ścięłam go tej wiosny mocno raczej ,może to jest przyczyna,ze zakwitł w tak młodym wieku.
Basiu czy chemia nie pomaga na kłopoty z perukowcem? Stosowałas coś?
- krzysiek86
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 maja 2008, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
Re: Perukowiec podolski
Też tak uważam . Barwa Perukowca na tle zieleni daje ciekawy efekt i przyciąga wzrok.krzysiek86 pisze:Uważam iż jest to jeden z najpiękniejszych krzewów jaki znam i dlatego proszę o liczne komentarze na temat tego krzewu i liczne zdjęcia...
Mój przeżywa właśnie swoje czwarte lato i teraz dopiero ma gęstą 'czuprynę' . Ilość peruczek zwiększała się co roku i już teraz baardzo mnie ciekawi, jak będzie prezentował się za rok
- krzysiek86
- Kontakt:
- wena
- 100p
- Od: 20 kwie 2008, o 19:23
Moje perukowce mają około 10 lat i wysokość ponad 4 m. Posadzone są blisko siebie, w pobliżu derenia. Żółto-zielone liście derenia silnie kontrastują z perukowcami. Każdego roku okazałe peruki cieszą nasze oczy. Bardzo też lubię dotykać te chłodne , delikatne mgiełki.
Krzewy rosły w bardzo słonecznym miejscu, ale rosnący naprzeciwko orzech rozrósł się i zabiera im trochę słońca. Tam gdzie częściej jest cień, liście nie wybarwiają sie zbyt intensywnie, a i peruk jest mniej. Rosną w zwykłej glinasto -piaszczystej glebie. Właściwie nic z nimi nie robię, przycięte były raz i to za wysoko, stąd chyba ten ich "wzrost", bo wystrzeliły w górę od miejsca przycięcia .
(zdjęcie z ubiegłego roku).
Zenobiuszu, a może przyczną kiepskiego kwitnienia jest odczyn gleby, bo perukowce chyba lubią zasadową i niezbyt mokrą.
No cóż fotosik zastrajkował i nie mogę wysłać kolejnego zdjęcia.
Krzewy rosły w bardzo słonecznym miejscu, ale rosnący naprzeciwko orzech rozrósł się i zabiera im trochę słońca. Tam gdzie częściej jest cień, liście nie wybarwiają sie zbyt intensywnie, a i peruk jest mniej. Rosną w zwykłej glinasto -piaszczystej glebie. Właściwie nic z nimi nie robię, przycięte były raz i to za wysoko, stąd chyba ten ich "wzrost", bo wystrzeliły w górę od miejsca przycięcia .
(zdjęcie z ubiegłego roku).
Zenobiuszu, a może przyczną kiepskiego kwitnienia jest odczyn gleby, bo perukowce chyba lubią zasadową i niezbyt mokrą.
No cóż fotosik zastrajkował i nie mogę wysłać kolejnego zdjęcia.
pozdrawiam cieplutko:)
Bogusia
Bogusia
- krzysiek86
- Kontakt:
Ja przycinałem perukowca jeszcze przed kwitnieniem jak wypuścił już ładne listki ale nie miał peruk. Bardzo dobrze zniósł to przycinanie na wiosnę i na drugi rok fajnie wyglądał. Ale na formę kulistą jeszcze go nigdy nie przycinałem. Ale jak będziesz go równo przycinała we wszystkie strony to kulka powinna wyjść.
- krzysiek86
- Kontakt:
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Lilu - ale masz widok
dech zapiera ,piękny
A ja mam właśnie kłopot z moim
Zobacz proszę ,może coś doradzisz
dech zapiera ,piękny
A ja mam właśnie kłopot z moim
Zobacz proszę ,może coś doradzisz