Przesadzanie dużych iglaków

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
_adams_
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 sie 2012, o 09:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Duże iglaki - przesadzanie

Post »

Ile to ma lat to nie wie nikt, bo pierwotny właściciel działki i "ojciec" drzewka sprzedał kumplowi dom z działką i wyemigrował do syna. Domu już nie ma, został plac budowy otoczony dużymi iglakami. Kilka wycięliśmy, a to ładniejsze zabrałem - może jeszcze pożyje?

Bryła korzeniowa była całkiem spora, chociaż ten żywotnik miał małe korzenie (chyba jak wszystkie tuje) - mimo to koparka miała co dźwigać. Razem z drzewem zabraliśmy parę łyżek rodzimego gruntu - wypełnił całość wykopu.

Teraz tuja jest już przypięta czterema pasami; przetrwała w pionie wieczorną burzę i wichurę więc wiatrami się nie martwię.

Martwi mnie ta zadarta kora. Zamówiłem balsam i jakoś to posklejam, ale obawiam się że to może być gwóźdź, który ją wykończy ;:160

Piotrek - możesz razwinąć kwestię tej cieniówki...?
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

_adams_ pisze:
Piotrek - możesz razwinąć kwestię tej cieniówki...?

Siatka cieniująca na całą roślinę założona podwójnie na okres lata i jest szansa przyjęcia. Małe korzenie miała roślina ponieważ żywotniki mają system korzeniowy który się "płoży". :)
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Pień wskazuje ,że to staruszka, leciwa ...
Mam wzdłuż jednego boku działki takie ...o mniejszym tak na oko pniu i mają ponad 50 lat....
Tak,tak... dobrze ponad 50 .... w ostatnich latach były drastycznie cięte na wysokości ok. pół metra nad siatką ogrodzeniową ...
Wg mnie dla Twojej szansa jest bo to żywotne drzewo tylko pilnuj podlewania i zraszania....
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Ja zgodzę się z Karo.Drzewo może mieć mniej więcej 40-50 lat.Sądząc po rozmiarze pnia.
Moim zdaniem przyjmie się. :D
W ogrodnictwie potrzeba również oprócz wiedzy szczęścia tego ,,czegoś ;; co ma nie każdy grzebacz ziemi,podam dwa przypadki
1.Stara 30 letnia wiśnia wykopana przeze mnie koparką marki szpadel posadzona jako pergola /miała iść na zmarnowanie/ zakwitła i zaowocowała.
2.Świerk klujący praktycznie bez korzeni miał isć do pieca posadzony rośnie.Miał z 15 lat.
To ,,coś ;; i szczęscie jest zależne od losu chyba :;230 tego nie uzyskasz na żadnej uczelni wyższej ani kursach ogrodnictwa.HEJ! :wit
Nie ma rzeczy niemożliwych trzeba tylko chcieć ,przenosić można góry /tylko powiedzcie gdzie :lol: i czy nie będzie psuło krajobrazu :uszy
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
teksanski
200p
200p
Od: 22 mar 2009, o 23:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Proszę o informację kiedy najlepiej przesadzać Cyprysiki Lawsona wysokości około 1m ? Wiem że wczesną wiosną ale kiedy dokładnie? tak wiem to zależy od zimy kiedy ustąpi itd no ale tak uśredniając wszystko...?:)

A pozostałe rośliny ? np . Karagany ,wierzby,migdałki ( wszystko szczepione na pniu) ???

Wielkie dzięki z góry za odp. :)
Awatar użytkownika
Napoleon
500p
500p
Od: 23 lis 2010, o 14:04

Post »

Nie ma określonej daty i godziny.Ogrodem nie da sie zarządzać z zegarkiem w reku.Przesadzaj jak puszcza silne mrozy.Ostatni termin to połowa kwietnia.Musisz uważać na susze wiosenną.
Liściaste przesadzaj zanim rusza soki.Nawet teraz gdy puściły mrozy.
"Naj­pierw Cię ig­no­rują. Po­tem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą wal­czą. Później wyg­ry­wasz." Mahatma Ghandi
teksanski
200p
200p

Post »

aha czyli generalnie rośliny już teraz można przesadzać ? Ewentualny mróz im nie zaszkodzi ???
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Poczekaj ciut jak te błoto obeschnie.Obecnie rośliny są w fazie uśpienia.
Takim najlepszym miesiącem jest marzec , wtedy jest dość sucho ,ale wilgotno i robota lepiej idzie :D
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

To zależy na jakiej glebie, na lekkiej gdzie z reguły woda z roztopów szybko znika takie odwilże jak teraz gdy gleba całkowicie rozmarza są b. dobrym terminem szczególnie dla liściastych.Wiosną szybko na takich glebach robi się sucho.
Z cyprysikami poczekałabym do początku marca, ale nie dłużej.
No i radzę przemyśleć każde przesadzenie większego krzewu, to nie jest bez znaczenia dla jego rozwoju i urody.Czasem lepiej zmienić koncepcję niż rwać zaaklimatyzowane rośliny :wink: Czasem lepiej kupić młodą sadzonkę, szczególnie z rodzaju szybko rosnących np. wierzby piennne niż męczyć stary,który i tak po kilku latach zacznie się degradować nawet jak bedzie sie wydawało, że się przyjął.
teksanski
200p
200p

Post »

A proszę jeszcze napisać czy przy przesadzaniu owych cyprysików warto sypnąć troszkę nawozu ? czy raczej nie jest to dobry pomysł przy przesadzaniu ???
Pozdrawiam !
Awatar użytkownika
Napoleon
500p
500p
Od: 23 lis 2010, o 14:04

Post »

Nie jest.Niech zregenerują korzeń.Niech walczą o pożywienie.Nawóz rozleniwi.
"Naj­pierw Cię ig­no­rują. Po­tem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą wal­czą. Później wyg­ry­wasz." Mahatma Ghandi
krzychw
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 1 mar 2011, o 10:45

Post »

Do _adams_
Czy mógłbyś relacjonowac stan twojego dużego drzewka po zimie no i w ogóle jak sie będzie miewało latem?
Czy zimowało w cieniówce?
Może warto tą cienówke utrzymac cały sezon niekoniecznie podwójną ale tak mysle ze troszke pomoże jeszcze
Szwedzio
50p
50p
Od: 29 kwie 2013, o 11:14

Przesadzanie dużych tui?

Post »

Muszę przesadzić duże tuje i to szybko. Obecnie rosną w ciężkiej glebie. Maja ok 2.5 metra wysokości. Brabant.
Są bardzo zdrowe i mimo gęstej plantacji 40cm nie posiadają żadnych zniszczonych części.

Jestem zmuszony je przesadzić z mojej starej posiadłości. Gdyż osoba która mój teren kupiła nie chce tych tuj. A mnie potrzeba się odgrodzić od sąsiada.

Co mogę zrobić aby zwiększyć szanse na przyjecie się tych roślin? 80 sztuk!

Mam zamiar dosypać im dobrą ziemię i zainstalować samo nawadnianie. Tak aby je podlewać co drugi dzień w ilości 5 litrów na tuje.

Dobrze czy źle? Czy zwiększyć odległość między nimi do 50 cm?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”