Przesadzanie dużych iglaków
Re: Duże iglaki - przesadzanie
Ile to ma lat to nie wie nikt, bo pierwotny właściciel działki i "ojciec" drzewka sprzedał kumplowi dom z działką i wyemigrował do syna. Domu już nie ma, został plac budowy otoczony dużymi iglakami. Kilka wycięliśmy, a to ładniejsze zabrałem - może jeszcze pożyje?
Bryła korzeniowa była całkiem spora, chociaż ten żywotnik miał małe korzenie (chyba jak wszystkie tuje) - mimo to koparka miała co dźwigać. Razem z drzewem zabraliśmy parę łyżek rodzimego gruntu - wypełnił całość wykopu.
Teraz tuja jest już przypięta czterema pasami; przetrwała w pionie wieczorną burzę i wichurę więc wiatrami się nie martwię.
Martwi mnie ta zadarta kora. Zamówiłem balsam i jakoś to posklejam, ale obawiam się że to może być gwóźdź, który ją wykończy
Piotrek - możesz razwinąć kwestię tej cieniówki...?
Bryła korzeniowa była całkiem spora, chociaż ten żywotnik miał małe korzenie (chyba jak wszystkie tuje) - mimo to koparka miała co dźwigać. Razem z drzewem zabraliśmy parę łyżek rodzimego gruntu - wypełnił całość wykopu.
Teraz tuja jest już przypięta czterema pasami; przetrwała w pionie wieczorną burzę i wichurę więc wiatrami się nie martwię.
Martwi mnie ta zadarta kora. Zamówiłem balsam i jakoś to posklejam, ale obawiam się że to może być gwóźdź, który ją wykończy
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
_adams_ pisze:
Siatka cieniująca na całą roślinę założona podwójnie na okres lata i jest szansa przyjęcia. Małe korzenie miała roślina ponieważ żywotniki mają system korzeniowy który się "płoży".
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Pień wskazuje ,że to staruszka, leciwa ...
Mam wzdłuż jednego boku działki takie ...o mniejszym tak na oko pniu i mają ponad 50 lat....
Tak,tak... dobrze ponad 50 .... w ostatnich latach były drastycznie cięte na wysokości ok. pół metra nad siatką ogrodzeniową ...
Wg mnie dla Twojej szansa jest bo to żywotne drzewo tylko pilnuj podlewania i zraszania....
Mam wzdłuż jednego boku działki takie ...o mniejszym tak na oko pniu i mają ponad 50 lat....
Tak,tak... dobrze ponad 50 .... w ostatnich latach były drastycznie cięte na wysokości ok. pół metra nad siatką ogrodzeniową ...
Wg mnie dla Twojej szansa jest bo to żywotne drzewo tylko pilnuj podlewania i zraszania....
Ja zgodzę się z Karo.Drzewo może mieć mniej więcej 40-50 lat.Sądząc po rozmiarze pnia.
Moim zdaniem przyjmie się.
W ogrodnictwie potrzeba również oprócz wiedzy szczęścia tego ,,czegoś ;; co ma nie każdy grzebacz ziemi,podam dwa przypadki
1.Stara 30 letnia wiśnia wykopana przeze mnie koparką marki szpadel posadzona jako pergola /miała iść na zmarnowanie/ zakwitła i zaowocowała.
2.Świerk klujący praktycznie bez korzeni miał isć do pieca posadzony rośnie.Miał z 15 lat.
To ,,coś ;; i szczęscie jest zależne od losu chyba tego nie uzyskasz na żadnej uczelni wyższej ani kursach ogrodnictwa.HEJ!
Nie ma rzeczy niemożliwych trzeba tylko chcieć ,przenosić można góry /tylko powiedzcie gdzie i czy nie będzie psuło krajobrazu
Moim zdaniem przyjmie się.
W ogrodnictwie potrzeba również oprócz wiedzy szczęścia tego ,,czegoś ;; co ma nie każdy grzebacz ziemi,podam dwa przypadki
1.Stara 30 letnia wiśnia wykopana przeze mnie koparką marki szpadel posadzona jako pergola /miała iść na zmarnowanie/ zakwitła i zaowocowała.
2.Świerk klujący praktycznie bez korzeni miał isć do pieca posadzony rośnie.Miał z 15 lat.
To ,,coś ;; i szczęscie jest zależne od losu chyba tego nie uzyskasz na żadnej uczelni wyższej ani kursach ogrodnictwa.HEJ!
Nie ma rzeczy niemożliwych trzeba tylko chcieć ,przenosić można góry /tylko powiedzcie gdzie i czy nie będzie psuło krajobrazu
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
-
- 200p
- Od: 22 mar 2009, o 23:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Proszę o informację kiedy najlepiej przesadzać Cyprysiki Lawsona wysokości około 1m ? Wiem że wczesną wiosną ale kiedy dokładnie? tak wiem to zależy od zimy kiedy ustąpi itd no ale tak uśredniając wszystko...?:)
A pozostałe rośliny ? np . Karagany ,wierzby,migdałki ( wszystko szczepione na pniu) ???
Wielkie dzięki z góry za odp.
A pozostałe rośliny ? np . Karagany ,wierzby,migdałki ( wszystko szczepione na pniu) ???
Wielkie dzięki z góry za odp.
- Napoleon
- 500p
- Od: 23 lis 2010, o 14:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie ma określonej daty i godziny.Ogrodem nie da sie zarządzać z zegarkiem w reku.Przesadzaj jak puszcza silne mrozy.Ostatni termin to połowa kwietnia.Musisz uważać na susze wiosenną.
Liściaste przesadzaj zanim rusza soki.Nawet teraz gdy puściły mrozy.
Liściaste przesadzaj zanim rusza soki.Nawet teraz gdy puściły mrozy.
"Najpierw Cię ignorują. Potem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą walczą. Później wygrywasz." Mahatma Ghandi
-
- 200p
aha czyli generalnie rośliny już teraz można przesadzać ? Ewentualny mróz im nie zaszkodzi ???
Poczekaj ciut jak te błoto obeschnie.Obecnie rośliny są w fazie uśpienia.
Takim najlepszym miesiącem jest marzec , wtedy jest dość sucho ,ale wilgotno i robota lepiej idzie
Takim najlepszym miesiącem jest marzec , wtedy jest dość sucho ,ale wilgotno i robota lepiej idzie
Zamiast mercedesa kupa zielska
To zależy na jakiej glebie, na lekkiej gdzie z reguły woda z roztopów szybko znika takie odwilże jak teraz gdy gleba całkowicie rozmarza są b. dobrym terminem szczególnie dla liściastych.Wiosną szybko na takich glebach robi się sucho.
Z cyprysikami poczekałabym do początku marca, ale nie dłużej.
No i radzę przemyśleć każde przesadzenie większego krzewu, to nie jest bez znaczenia dla jego rozwoju i urody.Czasem lepiej zmienić koncepcję niż rwać zaaklimatyzowane rośliny Czasem lepiej kupić młodą sadzonkę, szczególnie z rodzaju szybko rosnących np. wierzby piennne niż męczyć stary,który i tak po kilku latach zacznie się degradować nawet jak bedzie sie wydawało, że się przyjął.
Z cyprysikami poczekałabym do początku marca, ale nie dłużej.
No i radzę przemyśleć każde przesadzenie większego krzewu, to nie jest bez znaczenia dla jego rozwoju i urody.Czasem lepiej zmienić koncepcję niż rwać zaaklimatyzowane rośliny Czasem lepiej kupić młodą sadzonkę, szczególnie z rodzaju szybko rosnących np. wierzby piennne niż męczyć stary,który i tak po kilku latach zacznie się degradować nawet jak bedzie sie wydawało, że się przyjął.
-
- 200p
A proszę jeszcze napisać czy przy przesadzaniu owych cyprysików warto sypnąć troszkę nawozu ? czy raczej nie jest to dobry pomysł przy przesadzaniu ???
Pozdrawiam !
Pozdrawiam !
- Napoleon
- 500p
- Od: 23 lis 2010, o 14:04
Nie jest.Niech zregenerują korzeń.Niech walczą o pożywienie.Nawóz rozleniwi.
"Najpierw Cię ignorują. Potem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą walczą. Później wygrywasz." Mahatma Ghandi
-
- 10p - Początkujący
- Od: 1 mar 2011, o 10:45
Do _adams_
Czy mógłbyś relacjonowac stan twojego dużego drzewka po zimie no i w ogóle jak sie będzie miewało latem?
Czy zimowało w cieniówce?
Może warto tą cienówke utrzymac cały sezon niekoniecznie podwójną ale tak mysle ze troszke pomoże jeszcze
Czy mógłbyś relacjonowac stan twojego dużego drzewka po zimie no i w ogóle jak sie będzie miewało latem?
Czy zimowało w cieniówce?
Może warto tą cienówke utrzymac cały sezon niekoniecznie podwójną ale tak mysle ze troszke pomoże jeszcze
Przesadzanie dużych tui?
Muszę przesadzić duże tuje i to szybko. Obecnie rosną w ciężkiej glebie. Maja ok 2.5 metra wysokości. Brabant.
Są bardzo zdrowe i mimo gęstej plantacji 40cm nie posiadają żadnych zniszczonych części.
Jestem zmuszony je przesadzić z mojej starej posiadłości. Gdyż osoba która mój teren kupiła nie chce tych tuj. A mnie potrzeba się odgrodzić od sąsiada.
Co mogę zrobić aby zwiększyć szanse na przyjecie się tych roślin? 80 sztuk!
Mam zamiar dosypać im dobrą ziemię i zainstalować samo nawadnianie. Tak aby je podlewać co drugi dzień w ilości 5 litrów na tuje.
Dobrze czy źle? Czy zwiększyć odległość między nimi do 50 cm?
Są bardzo zdrowe i mimo gęstej plantacji 40cm nie posiadają żadnych zniszczonych części.
Jestem zmuszony je przesadzić z mojej starej posiadłości. Gdyż osoba która mój teren kupiła nie chce tych tuj. A mnie potrzeba się odgrodzić od sąsiada.
Co mogę zrobić aby zwiększyć szanse na przyjecie się tych roślin? 80 sztuk!
Mam zamiar dosypać im dobrą ziemię i zainstalować samo nawadnianie. Tak aby je podlewać co drugi dzień w ilości 5 litrów na tuje.
Dobrze czy źle? Czy zwiększyć odległość między nimi do 50 cm?