Paciorecznik,kanna(Canna) wszystko o niej
-
- 200p
- Od: 21 kwie 2010, o 11:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kanna-paciorecznik cz.3
Mój okaz z nasion z Tajlandii. Chyba jakaś Canna bo podobne do waszych, ale jaka? W tle Musy Basjoo...
Re: Kanna-paciorecznik cz.3
Slimi fajna odmiana, jak na drobnokwiatową kannę
- gosia79z
- 200p
- Od: 19 sty 2011, o 18:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nasiona canny
Witam
Zeszłej zimy dostałam trochę nasion od jednego z forumowiczów, Janusza
Zgodnie z instrukcją w jego wątku "kannowym", posiałam, posadziłam, a jesienią wykopałam piękne, dorodne kłącza.Instrukcja również kilka postów wyżej.Większość nie powtórzyła cech odmiany, szczególnie zabarwienia liści, ale i tak uważam, że było warto.W tym poru posadzę je w bardziej reprezentacyjnym miejscu, aby cieszyły oko jak najdłużej.
Dostałam też od znajomej kilka kłączy kanny NN, taki chyba kundelek w świecie roślin i ona mnie bardzo zaskoczyła swoim dwumetrowym "wzrostem" Prawdą jest, ze posadziłam je na sporej ilości obornika i kompostu, ale mimo wszystko
Zeszłej zimy dostałam trochę nasion od jednego z forumowiczów, Janusza
Zgodnie z instrukcją w jego wątku "kannowym", posiałam, posadziłam, a jesienią wykopałam piękne, dorodne kłącza.Instrukcja również kilka postów wyżej.Większość nie powtórzyła cech odmiany, szczególnie zabarwienia liści, ale i tak uważam, że było warto.W tym poru posadzę je w bardziej reprezentacyjnym miejscu, aby cieszyły oko jak najdłużej.
Dostałam też od znajomej kilka kłączy kanny NN, taki chyba kundelek w świecie roślin i ona mnie bardzo zaskoczyła swoim dwumetrowym "wzrostem" Prawdą jest, ze posadziłam je na sporej ilości obornika i kompostu, ale mimo wszystko
- drozd
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lut 2009, o 21:12
Gosiu. Cieszę się z Twoich sukcesów. To,że nie powtórzyły cech matecznych to zrozumiałe "skok w bok" zdarza się i roślinom...
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Moje zakupione nasiona canny wschodzą .Na pięć widzę cztery więc i tak będzie co podziwiać.
- drozd
- Od: 13 lut 2009, o 21:12
...z pięciu cztery to dobrze,bo choć ub. nasiona były ładnie wykształtowane to z siła kiełkowania jest nie najlepiej.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Aż się sama zdziwiłam bo pierwszy raz je siałam z nasion. W ubiegłym roku posiałam nasiona orlika 3 paczki naion każda inna koloru i nic. Może moja wina ale to mnie niezniechęciło. Lubię kwiaty i będę je siała.
Dzisiaj piąty wyszedł kiełek,a więc w 100% nasiona skiełkowały. Mo sposób był taki jak pisało na opakowaniu 24 godziny nasiona w ciepłej wodzie, następnie przelać gorąco wodą i do ziemi . W moim przypadku wszystkie ziarna były dobre.
- Piotr=)
- Od: 24 maja 2008, o 17:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pokaż foto jestem ciekaw jak wyglądają
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Piotrze, hm tu będzie problem. Bo za bardzo nie umiem tego zrobić, dokładnie jak wkleić zdjęcie. A zrobiłam dzisiaj zdjęcie moim paciorecznikom młodym. Jutro spróbuję to zrobić .
- bartosz les
- Od: 24 sie 2013, o 09:02
Kanny z rynku (jednoroczne czy wieloletnie )?
Mam pytanie dotyczące kann z rynku,dwa lata temu kupiłem kanne o czerwonych liściach za 12zł i sprzedająca mówiła żeby wykopać korzeń a jesienią okazało się że to miało malutki Korzonek (czyli była hodowana z nasion) z którego nic nie było i nie potrzeb nie wyrzuciłem kasę w bloto a w tym roku sprzedaje pan który ma kany o czerwonych liściach wysokości mniej więcej 1,20m i jeszcze nie ma pąka kwiatowego ale jest imponująca duże solidne liście i wiem że rośnie nie w doniczce tylko w foli tak jak np pomidory.A pytanie dotyczy czy ona jest hodowana z kłącza czy z nasion (też mówił żeby przechować w piwnicy)proszę o szybką odpowiedź.
Pozdrawam:-)
Pozdrawam:-)