Brzoza brodawkowata 'Crispa'
- misia
- 500p
- Od: 28 lip 2006, o 10:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Brzoza brodawkowata 'Crispa'
Witam
Kupiłam brzozę zaszczepioną na podkładce. W katalogu piszą o tej odmianie że dorasta do 20m.
Do jakiej wysokości może dorosnąć?
Kupiłam brzozę zaszczepioną na podkładce. W katalogu piszą o tej odmianie że dorasta do 20m.
Do jakiej wysokości może dorosnąć?
Pozdrawiam, Beata
Ogród Misi
Ogród Misi
- graveDMan
- 100p
- Od: 18 lut 2011, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Brzoza brodawkowata 'Crispa'
15-20 metrów to jest jej docelowa wysokość.
- misia
- 500p
I nie ważne, że jest szczepiona?
Jak ją kupowałam to właśnie chciałam żeby wyrosła na takie drzewo ale potem miałam wątpliwości
W centrum ogrodniczym Pani poinformowała mnie, że będzie miała tylko parasol i w górę nie pójdzie.
Jak ją kupowałam to właśnie chciałam żeby wyrosła na takie drzewo ale potem miałam wątpliwości
W centrum ogrodniczym Pani poinformowała mnie, że będzie miała tylko parasol i w górę nie pójdzie.
Pozdrawiam, Beata
Ogród Misi
Ogród Misi
-
- 50p
- Od: 21 sty 2013, o 12:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zależy gdzie została zaszczepiona i na jakiej podkładce, jeżeli szczepisz na szczycie podkładki to często rośnie tylko w formie kulistej/zwisłej ale tutaj jest zaszczepione na podkładce takiej jak w owocówkach więc korzeń i kawałem pnia. Dorośnie tak wysoko jak wysoka rośnie podkładka i bardzo możliwe że za 25 lat będzie miała 20m
I żeby wam wszystko rosło! Pozdrawiam Adam
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Mnie się wydaje że szczepienie było własnie na szczycie i ona faktycznie będzie miała taki pokrój parasolowaty, ale podkładka wyższa nie urośnie. Gdyby odmiana była "na własnym korzeniu" to faktycznie mogłaby urosnąc do tych 15 m.
- misia
- 500p
Zaszczepiona jest na szczycie
Podkładka to zwykła brzoza.
Wysokość szczepienia 1,5m ~ 1,7m
Podkładka to zwykła brzoza.
Wysokość szczepienia 1,5m ~ 1,7m
Pozdrawiam, Beata
Ogród Misi
Ogród Misi
-
- 50p
- Od: 21 sty 2013, o 12:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Drzewo urośnie takie, jakie cechy wykazuje odmiana, miejsce szczepienia nie ma tu nic do rzeczy.
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
To ciekawe... bo np. wierzba Iwa, szczepiona na podkładce na wys. 1,50 m wyższa nie urosła...
Mam tez brzozę Jungi i ta tez (szczepiona) wyżej szczepienia "nie podskoczyła" można jednak spowodować jej wzrost wyżej, poprzez podwiązywanie jednego z pędów przy paliku i prowadzenie go coraz wyżej w formie przewodnika, ale mnie na tak wysokim drzewie nie zależy, wolę parasolkę
Mam tez brzozę Jungi i ta tez (szczepiona) wyżej szczepienia "nie podskoczyła" można jednak spowodować jej wzrost wyżej, poprzez podwiązywanie jednego z pędów przy paliku i prowadzenie go coraz wyżej w formie przewodnika, ale mnie na tak wysokim drzewie nie zależy, wolę parasolkę
Wierzba iwa pewnie odmiana zwisłopędowa, brzoza Youngii także z natury zwisłopędowa. Jeśli odmiana posiada pędy które zwisają to nie będzie rosło w górę, ale jeśli zaszczepi się brzozę 'Purpurea' czy cokolwiek innego rosnącego w górę to czy to będzie szczepione w szyjkę korzeniową czy na 2 metrowej podkładce to będzie zawsze rosło w górę. Dla ścisłości brzoza Youngii po bardzo wielu latach bez także wypiętrza się na spore wysokości bez podwiązywania, tak jak buk zwyczajny Pendula czy wiąz Camperdownii, wszystko zależy od cech odmiany.