Figa na działce, w donicy
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Figa na działce?
darnok, napisz jaka to odmiana. Są przecież różne silnie rosnące lub słabo, bardziej karłowe.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Moja figa zimująca w piwnicy już dawno się obudziła i wytworzyła mnóstwo owoców.Teraz czas na liście
Figi ,które widziałam w gruncie rosną najpierw o pokroju krzaka,a potem jest wielkim rozłozystym na wszystkie strony drzewem( o ile nie zmarznie)
Figi ,które widziałam w gruncie rosną najpierw o pokroju krzaka,a potem jest wielkim rozłozystym na wszystkie strony drzewem( o ile nie zmarznie)
-
- 200p
- Od: 13 kwie 2012, o 08:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
odmiany nie znam,wiem tylko tyle że to figa adriatycka.
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Jest kilka odmian fig; Adriatic Fig (Fragola, Strawberry Fig, Verdone, White Adriatic).
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- 200p
wyczytałem że jeśli ziemia jest zbyt bogata w składniki odżywcze można dół wyłożyć gruzem,kamieniami a nawet płytkami chodnikowymi by ograniczyć rozrost bryły korzeniowej i dostęp do żyznej warstwy.dzięki żyznej ziemi będzie dobrze rosła,ale dawała mało owoców.
- tomekb1
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 30 gru 2012, o 18:33
Tutaj coś znalazłem:seedkris pisze:Jak do tej pory nie znalazłem w Polsce oferty sadzonek Ronde de Bordeaux i Brown Turkey.
http://www.szmit.pl/p/?co=oferta&lang=p ... iec&sort=2
Ciekawe, czy prowadzą sprzedaż wysyłkową.
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
-
- 200p
zorientowałem się bardziej co posiadam i jest to mieszaniec figi adriatyckiej z kalifornijską.owoce mam takie fioletowe,w środku czerwone.
-
- 200p
zapytałem sprzedawce od którego ją parę lat temu kupiłem(prowadzi gospodarstwo ogrodnicze,kupiłem od niego hurmy wschodnie,gujawę,flaszowca łuskowatego,granata właściwego i inne jadalne) i tak powiedział,że Jest to mieszaniec figi adriatyckiej z kalifornijską.więc to nie mój wymysł.
a można gdzieś poczytać jakie cechy morfologiczne mają te odmiany wymieniowe przez was?
a można gdzieś poczytać jakie cechy morfologiczne mają te odmiany wymieniowe przez was?
Sprzedawcy zapewne się coś pomyliło bo to pewnie chodziło o tą figę. Nazwa podobna
http://www.ogrod-pl.com/a/pl/2837-ficus ... -karyjska/
http://www.ogrod-pl.com/a/pl/2837-ficus ... -karyjska/
Pozdrowienia z Wrocławia
- beyaros
- 100p
- Od: 24 lut 2013, o 23:50
Ta figa bardzo ładna, ale z pestki to raczej ciężko doczekać się owoców. Może po kilku latach zaowocuje. Przydałoby się ją zaszczepić. Podobno figę można szczepić na jaworze.
Pozdrawiam, Jarek