Jeżyna -wymagania,uprawa cz.1

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 23:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jeżyna bezkolcowa

Post »

Nie wszystkie odmiany tak się da nagiąć do ziemi. Spróbuj z 2.5 cm Polarem albo jeszcze lepiej z amerykańską odmiana Quachita. Z pewnością złamiesz pęd.

Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
paprotka882
500p
500p
Od: 13 sty 2012, o 12:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kiedyś będąc w lesie napotkałam jeżyny jak to w lesie :) ale jedna była całkiem niezwykła wybarwiona po pol listka jasny i ciemny. Tak się zastanawiałam dlaczego taka jest. Nawet chciałam sobie ja przytachać do ogrodu ale się powstrzymałam:) Obrazek
leff
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 17:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mutacja albo zawirusowanie. Pierwsze - można przenieść bez problemu (tylko sprawa utrzymania w ryzach kolczastej jeżyny). Drugie - trzymać się z daleka. Jak łatwo sprawdzi - nie wiem.
Pozdrawiam,

J
S_H_A_D
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2010, o 20:50

Post »

paprotka882 tak jak napisał leff albo mutacja dająca variegacje albo zawirusowanie. Na stronie 24 tego tematu jest mój wpis z linkami dotyczącymi wirusów malin i jeżyn, można też porównać liście twojej znajdy z opisami i zdjęciami w tym temacie: http://www.sadownictwo.com.pl/index.php ... /8501/0/0/ . Ogólnie ciężko znaleźć jakieś porządne opracowanie dotyczące wirusów jeżyn, informacje są raczej skąpe w tej tematyce. Jak dla mnie, o ile zdjęcie prawidłowo odzwierciedla barwę i kształt przebarwienia, to jest to ciekawa variegacja, i niema żadnych obaw żeby roślinkę przenieść do ogrodu, co więcej grzechem byłoby zostawić i nie zająć się zachowaniem tak ciekawej znajdy. Popatrz, poczytaj po linkach, i sama oceń czy to co znalazłaś w lesie, pasuje do opisu i zdjęć objawów zawirusowania.
Awatar użytkownika
witia
200p
200p
Od: 5 lis 2008, o 14:16

Post »

To jest na pewno jeżyna? Mi to przypomina liść maliny.
wodnik
Awatar użytkownika
paprotka882
500p
500p
Od: 13 sty 2012, o 12:26

Post »

To na 100% jeżyna rosła w zwykłych jeżynach leśnych. Wiem ze zdjęcie jest słabe ale kolory się zgadzają. Jak śnieg zamieni się w cudowną klapę ciapę to pójdę przyjrzeć się dokładniej czy da się to jakoś tam wykopać i posiadać choćby dla tych listeczków. Rośnie bardzo blisko mnie w lesie to najwyżej na wiosnę znajdę jej miejsce w swoim ogrodzie. S_H_A_D Bardzo dziękuję za te informacje.
darnok
200p
200p
Od: 13 kwie 2012, o 08:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ktoś słyszał o jeżynie bezkolcowej Helen?jaki jest jej dokładny termin owocowania,bo wiem że w lipcu,ale nie wiem czy od początku czy od połowy?
xardas45
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 27 wrz 2012, o 19:39

Post »

Miał ktoś styczność z odmianą Loch Ness? Chciałbym posadzić przynajmniej 2 odmiany, jedna z nich na pewno będzie Polar, drugą myślałem o Loch Ness.
prezes24
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 31 paź 2012, o 22:42

Post »

Ja mam Loch Ness i Black Stain.
Posadziłem je w zeszlym roku. Dość intensywnie rosną, zwłaszcza ta pierwsza. Co do smaku owoców to cieżko się wypowiedzieć, bo było ich trochę, a większość z nich leżała na ziemi z powodu slabych pedów. Ale jak juz dojrzaly to i jedne i drugie były smaczne.
Jeśli chodzi o przezimowanie, to nie okrywałem ich. I wygląda na to, że obie odmiany przezimowały nienaruszone. Nawet jest jeszcze parę zeszłorocznych liści na nich.
Krasny
500p
500p
Od: 2 gru 2012, o 11:31

Post »

Witam!
Czy odmiany Polar, Ruczaj albo Navaho będą owocować na Mazurach? Mam w domu dwa krzaki jeżyny bezkolcowej nn, ale jej uprawa nie ma sensu. Co roku coś się z niej zje, ale najwyżej garstkę owoców. Przemarza regularnie. Wie ktoś może, czy odmiany z kolcami są bardziej wytrzymałe na niskie temperatury? Jeśli nie da się uprawiać bez krwawych ofiar to trzeba będzie się poświęcić :)
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

Dostałam kolczastą, nie wiem co to za odmiana, ale miała być pancerna, miała nie przemarzać, a przemarza tak samo jak bezkolcowe. Może w tym roku się uda, bo nie było zbyt silnych mrozów.
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

Krasny napisał ;Mam w domu dwa krzaki jeżyny bezkolcowej nn. Skąd bierzecie takie jeżyny? Chyba każda ma jakąś nazwę odmianową?
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Krasny
500p
500p
Od: 2 gru 2012, o 11:31

Post »

Krzaki kupowane były w miejscowym sklepie ogrodniczym jako po prostu jeżyny bezkolcowe bez żadnych oznaczeń. Było to już parę ładnych lat temu i od tamtej pory sporo się pozmieniało. Między innymi dotarł internet i możliwość przeglądania takich forów :)
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”