Też pierwszy raz, jednak trochę za wcześnie :Party pisze:ja pierwszy raz sieje cebule, nasiona kupiłem w tym roku, trzymałem sie w optymalnych warunkach , zobaczymy co z tego będzie .dorkasz1 pisze:Tak kiedyś zrobiłam tzn. wysiałam po jednym nasionku. I to był błąd, bo połowę komórek w wielodoniczce miałam pustą. Nasiona cebuli dosyć szybko tracą zdolność kiełkowania, wystarczy że będą źle przechowywane i połowa potrafi nie wzejść. Teraz sieję po 3 nasionka, gdy wzejdą wszystkie trzy (co nie zdarza się zbyt często), jak najszybciej wyrywam nadmiar i zostawiam jedną najsilniejszą roślinkę.
ABC- cebula z nasion, rozsada Cz.1
- danger325
- 200p
- Od: 22 wrz 2012, o 16:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: ABC- cebula z rozsady
no nic zobaczymy jak będzie bo podobno od marca ma być już dużo cieplej
pozdrawiam Tomasz
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
- danger325
- 200p
- Od: 22 wrz 2012, o 16:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No jak w połowie kwietnia już będzie można wsadzić, to spokojnie da radę ta cebula
a jak nie to pójdzie pod mały tunelik foliowy
pozdrawiam Tomasz
pozdrawiam Tomasz
U mnie też wschodzą cebule i szalotka, ta ostatnia ma takie cieniutkie pióreczka jak nitki. Najgrubsze ma cebula Kelsae i mam nadzieję, że się to przełoży na jej docelową wielkość.
-
- ---
- Od: 10 kwie 2008, o 17:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak wam wyjdą już te cebule, podetnijcie je nożyczkami w połowie .Zmężnieją Wam . To samo robimy z porem .
Właśnie doczytałam ,że o podcinaniu już było
Swoje różnorakie cebulki posieję w sobotę w foliaku i przykryję je włókniną .
Właśnie doczytałam ,że o podcinaniu już było
Swoje różnorakie cebulki posieję w sobotę w foliaku i przykryję je włókniną .
- Dziunia87
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Ja właśnie dziś zdecydowałam się na wysianie cebuli olbrzymiej "Stuttgarter Riesen". Na razie nasionka spryskane wodą są lekko wciśnięte ręka w ziemię, zawinięte w folię i postawione w ciepełku.
Macie jakie porady, spostrzeżenia? Czy może nieco ją ziemią przysypać?
Jak u Was wygląda wysiew?
Macie jakie porady, spostrzeżenia? Czy może nieco ją ziemią przysypać?
Jak u Was wygląda wysiew?
Ja przysypuję i daję na parę dni koło kaloryfera, nie muszą być w świetle, dopiero jak zaczynają wschodzić idą na ciepły parapet, a po paru dniach do chłodnego pokoju. I jeszcze trzeba uważać z podlewaniem, nie za dużo, bo zaczną padać na zgorzel.
ida74 takich przypomnień nigdy nie za wiele Zwłaszcza, że doniczek na parapetach przybywa i czasami można się pogubić
Dziunia87 też ją posiałam. Przysypałam lekko nasionka, wyszły po 6 dniach. Nie dawałam do ciepełka. Stały sobie na parapecie ok. 20st.
Dziunia87 też ją posiałam. Przysypałam lekko nasionka, wyszły po 6 dniach. Nie dawałam do ciepełka. Stały sobie na parapecie ok. 20st.
-
- 500p
- Od: 30 sty 2007, o 13:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ja mam dymkę 'Stuttgarter Riesen'. Dziunia, dlaczego napisałaś cebula olbrzymia? Rośnie jakoś specjalnie wielka? Mam ją pierwszy raz.
Ja miałam ją przez ostatnie 2 lata. Sadziłam z dymki. Owszem były spłaszczone, ale czy olbrzymie? Średnie.... Może zależy od warunków w jakich rośnie i ile papu dostanie ?
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Hmm... "olbrzymia" to w nazwie na opakowaniu było A jaka ona wyrośnie to sie okaże
-
- 500p
- Od: 30 sty 2007, o 13:07
- Kontakt:
Aaaa no to pewnie chwyt marketingowy Przymiotnik "olbrzymia " znajduje się często przy cebulach cukrowych, ale one rzeczywiście bywają (choć też nie zawsze) większe niż zwykła cebula.
- Agulka11
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
Dziunia87 - nasionka cebuli tak jak pora lepiej przykryć ziemią - lepiej kiełkują w ciemności...
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga