Nasiona na taśmie

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
fretka
50p
50p
Od: 17 lut 2013, o 10:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nasiona na taśmie

Post »

dorkasz1 pisze:
dorkasz1 pisze: Fretka, tak, dajemy do ziemi. A najlepiej przeczytaj wątek albo chociaż 3 stronę.
Myślę, że Fretka wcale nie chce wiedzieć, bo jak ktoś chce wiedzieć, to czyta, o 3 stronie napisałam jej już wcześniej.

halo czytałam i dlatego było dla mnie szokujące zabawa z tą taśmą ponieważ naniosę tam nasiona pojedynczo, a założmy że co któreś nie zejdą i będę musiała dosiewać, bo tak się zdaża. i taka sama robota jak przerywanie... dosadzanie a znowu przerwać 1 grządeczkę to chyba nie wyczyn chyba ze wy tak dużo tego sadzicie??? jak mój ojciec np.
dorkasz1
500p
500p
Od: 30 sty 2007, o 13:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

To wszystko zależy od tego jak bardzo jesteś zajęta i jak dużo siejesz. Ja w sezonie mam mało czasu, bo moja praca zawodowa wymaga wtedy też więcej uwagi, no i wolę poleżeć na trawie niż ryć w grządce z marchewką.Teraz mam więcej czasu i zrobienie taśm pozwala mi pracę lepiej zorganizować. Poza tym, zużywam dużo mniej nasion i nie muszę przerywać zbyt gęstych wschodów, z których siewki po prostu lądują na kompoście, a więc czyste marnotrawstwo. Jak siejesz jedną grządeczkę, to może to dla Ciebie nie mieć sensu. Ale jak już siejesz dwie grządki marchewki, jedną pietruszki plus pietruszka naciowa, przez cały sezon wysiewasz rukolę i wysiewasz mnóstwo kwiatów (ja na taśmach mam maciejkę, klarkię, godecję, maczek kalifornijski, goździki kamienne, aksamitki wąskolistne jeszcze zrobię), to zaczyna mieć to więcej sensu.
Co do dosiewania, to nasiona na taśmie układasz nieco gęściej niż powinny rosnąć, więc gdy urosną to zużywasz do bieżącego spożycia, a jeśli nie to nie ma problemu.
Awatar użytkownika
fretka
50p
50p

Post »

Tula pisze:Zrobiłam dzisiaj taśmę z mieszanką wczesnych sałat. I już wiem, że robienie taśm to nie na moją cierpliwość. A jak w końcu mam tam kleić kupki nasion, to na to samo wyjdzie co sianie bezpośrednio do ziemi, więc robienie taśm zdecydowanie sobie odpuszczam.

no właśnie...
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29

Post »

Do tej pory wysypywałam nasionka do maleńkich porcelanowych miseczek. Duże łatwo było mi pojedynczo nabierać na zwilżoną wykałaczkę. Jednak maleńkich brałam po kilka razem. Dzisiaj przypadkiem wpadłam na pomysł. Wysypałam malusieńkie nasionka wyżlinu do płaskiego pojemniczka po serku. Słuchajcie to rewelacja. One się widocznie jakoś elektryzują (lub coś innego :oops: ) i jeden delikatny ruch pojemniczkiem wystarczy, by się układały pojedynczo.

Robię więc tak:
- podpisuję taśmę,
- wyciskam maleńkie kropeczki kleju,
- biorę w lewą rękę pudełeczko z nasionkami i lekko nim poruszam, by mieć pojedyncze nasionka,
- w prawą rękę biorę wykałaczkę, zwilżam jej czubek w wodzie (jest w małym słoiczku),
- nabieram nasionko i wkładam na kropeczkę kleju, czubek wykałaczki zwilża się teraz klejem i nasionka łatwo się do niego przylepiają.

Planuję w tym roku dużo, dużo kwiatów, warzyw i ziół, więc pomysł z taśmami to dla mnie rewelacja.
dorkasz1
500p
500p
Kontakt:

Post »

fretka pisze:
Tula pisze:Zrobiłam dzisiaj taśmę z mieszanką wczesnych sałat. I już wiem, że robienie taśm to nie na moją cierpliwość. A jak w końcu mam tam kleić kupki nasion, to na to samo wyjdzie co sianie bezpośrednio do ziemi, więc robienie taśm zdecydowanie sobie odpuszczam.

no właśnie...
Fretka, ale co Ty chcesz udowodnić? Że głupie baby siedzą i dziubdziają po ziarenku? Przecież skoro nie widzisz w tym sensu, to tego po prostu nie rób. Przymusu nie ma :) Pozdrawiam.

PS Akurat sałaty nigdy nie robię na taśmach, bo po pierwsze i tak ją pikuję, więc nie widzę potrzeby, a poza tym jej nasiona są bardzo lekkie, więc z pewnością robi się ją trudniej niż np. marchewkę czy pietruszkę.

Bożenko, dzięki za przypomnienie o lwiej paszczy, ją też warto potaśmować.
Awatar użytkownika
elissa
200p
200p
Od: 10 mar 2011, o 09:19

Post »

BozenkaA pisze:Planuję w tym roku dużo, dużo kwiatów, warzyw i ziół, więc pomysł z taśmami to dla mnie rewelacja.
Dzięki Twojej pomysłowości ja chyba tez spróbuję co nieco.... w sumie planowałam tylko cebulę, ale.... Twoje opisy sa tak zachęcające, a instrukcje tak czytelne, że... ;:215

Składam pokłony ;:180
Pozdrawiam, Ela
Awatar użytkownika
Yvona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sie 2011, o 21:38

Post »

Tytoń ozdobny chyba też, bo to strasznie drobne nasionka. Może i przypołudniki :)
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
dorkasz1
500p
500p
Kontakt:

Post »

Elissa, a ja cebuli w tym roku nie robię. Jej nasiona dosyć szybko tracą ważność. Taśmowałam w ubiegłym roku cebulę i szalotkę, ciężko wschodziły, było dużo dziur. Najlepiej wyszła marchewka, pietruszka korzeniowa i naciowa, rukola i wszelkie kwiaty z drobnymi nasionami.
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29

Post »

dorkasz1 pisze: Akurat sałaty nigdy nie robię na taśmach, bo po pierwsze i tak ją pikuję, więc nie widzę potrzeby, a poza tym jej nasiona są bardzo lekkie, więc z pewnością robi się ją trudniej niż np. marchewkę czy pietruszkę.
Sałatę dodaję na taśmy z cebula i marchewką.

Nawet jeśli zamiast jednego ziarenka, wezmę wykałaczką 3 czy 4, to siejąc bezpośrednio do rowków biorę ich dużo, dużo więcej. Wczoraj skończyłam robić taśmy z pietruszką naciową z Biedronki. Dawałam je dość gęsto, co 1 - 1,5 cm. Taśmy ledwo mi się zmieściły w kopertę A4. A pamiętam, że gdy siałam w ogrodzie, to miałam zazwyczaj 1 rządek.

Robienie taśm nie jest przymusowe, każdy musi sam wybrać, co woli. :roll:

Elisso, miło mi, że Ci trochę pomogłam. Ale ja wprowadzam jedynie drobne usprawnienia, mówiąc językiem produkcyjnym. :lol: Całuski ;:196 za pomysł należą się Dziewczynom, które podzieliły się Swoimi doświadczeniami z ubiegłych lat.
Awatar użytkownika
fretka
50p
50p

Post »

BozenkaA

dziękuję ci za miłą odpowiedź ;:196
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Taśm z sałatą nie robiłam,bo z moich obserwacji wynika,że łatwiej wschodzi siana po wierzchu,bez przykrywania ziemią.
Auriga
50p
50p
Od: 21 maja 2012, o 13:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

No to już wiem, co będę robiła wieczorami
Lecę do sklepu po bibułę.
Wielkie dzięki za pomysł ;:196
Radość jest większa, gdy masz ją z kim dzielić
Awatar użytkownika
fretka
50p
50p

Post »

a ja jednak spasowałam próbowałam.. za dużo z tym zabawy paprania może to kwestia cierpliwości też, a mi jej brak..ale życzę powodzenia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”