Szałwia błyszcząca (Salvia splendens )
- Dziunia87
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Salvia splendens ( Szałwia błyszcząca )
Lampka ze zwykłą żarówka nie ma sensu, ponieważ 95% pobieranej energii przetwarza na ciepło, a nie na światło...
Najkorzystniejszym finansowo rozwiązaniem jest moim zdaniem zastosowanie 2 świetlówek o mocy 18W, T8 o świetle "cooldaylight", najbardziej zbliżone do światła dziennego. Ale nadają sie też inne z zakresu 6500K do 10000K.
U siebie zastosowałam właśnie te 18W (najtańsze jakie były do wyboru) z oznaczeniem LF80, czyli 8000K. Miesięczny koszt codziennego doświetlania po 12h to niecałe 10zł.
Zdjęcia mojego Grow Box'a znajdziesz w wątku "Papryczka chili-jak pielęgnować" na 21 stronie
A roślinkom należy zapewnić min. 6h "snu" na dobę
Poniżej artukuł, który wyjaśnia ładnie i prosto co i jak:
http://tropicjungle.blox.pl/2010/02/Dos ... oslin.html
Najkorzystniejszym finansowo rozwiązaniem jest moim zdaniem zastosowanie 2 świetlówek o mocy 18W, T8 o świetle "cooldaylight", najbardziej zbliżone do światła dziennego. Ale nadają sie też inne z zakresu 6500K do 10000K.
U siebie zastosowałam właśnie te 18W (najtańsze jakie były do wyboru) z oznaczeniem LF80, czyli 8000K. Miesięczny koszt codziennego doświetlania po 12h to niecałe 10zł.
Zdjęcia mojego Grow Box'a znajdziesz w wątku "Papryczka chili-jak pielęgnować" na 21 stronie
A roślinkom należy zapewnić min. 6h "snu" na dobę
Poniżej artukuł, który wyjaśnia ładnie i prosto co i jak:
http://tropicjungle.blox.pl/2010/02/Dos ... oslin.html
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 17 kwie 2012, o 00:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziunia87 super pomysł z tym doświetlaniem jeżeli pozwolisz bardzo chetnie odgapie od Ciebie.W domu mam bardzo wąskie parapety i naprawde nie wiele sie na nie mieści a posiałam już szałwie,aksamitki,papryczki miniaturowe,poziomki,kobee a jeszcze dostałam 17 odmian pomidorków po za tym przez tą pogode mam juz depresje i moje roślinki też
Moje szałwie posiałam 16.02 wzeszło około 20 roślinek wczoraj dosiałam jeszcze 30 nasion zobaczymy co z tego bedzie jak tylko naucze sie w klejac zdjecia chetnie sie pochwale
Pozdrawiam
Moje szałwie posiałam 16.02 wzeszło około 20 roślinek wczoraj dosiałam jeszcze 30 nasion zobaczymy co z tego bedzie jak tylko naucze sie w klejac zdjecia chetnie sie pochwale
Pozdrawiam
Pozdrawiam Agnieszka
- lemka77
- Od: 30 cze 2009, o 14:52
Jutro dokupię nasiona i spróbuję podkiełkować. Te które posiałam baaaardzo słabo wschodzą, z dwóch opakowań może z dziesięć roślinek będzie.
Pozdrawiam Ida
- Dziunia87
Prosze bardzo projekt Grow Boxa bez zastrzegania praw autorskich hehe
Wczoraj jeszcze dodatkowo wnętrze wykleiłam spożywczą folią aluminiową co by wykorzyśtać odbijane światło
Tylko jak u siebie będziesz wyklejać, to zwróć uwagę, że jedna strona folii bardziej się błyszczy, odbija światło, a druga jest nieco matowa, gorsza
Wczoraj jeszcze dodatkowo wnętrze wykleiłam spożywczą folią aluminiową co by wykorzyśtać odbijane światło
Tylko jak u siebie będziesz wyklejać, to zwróć uwagę, że jedna strona folii bardziej się błyszczy, odbija światło, a druga jest nieco matowa, gorsza
- Yvona
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
Moje "poterminowe" niestety nie wykazały woli życia, więc albo kupię w tym roku sadzonki, albo szałwii nie będzie...
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Trzeba być głupim by tego nie robić.
-
- 200p
- Od: 27 lut 2013, o 13:36
Dziunia87 pomysł genialny! Muszę mojego męża zainspirować, żeby mi też takową szafkę zrobił. Bo tylko chodzi i płacze, że każdy parapet załadowany..
Pozdrawiam, Agnieszka
- Dziunia87
blondinez generalnie na Grow Box czekałam rok zresztą widać to po sadzonkach papryki, które do Grow Boxa trafiły dopiero teraz i gdyby nie to,że po remoncie kuchni została nam jedna nadprogramowa szafka, to chyba nadal bym roślinek nie doświetlała
Polecam też taki naatawiany czasowy włącznik do kontaktu, co by samemu nie latać i przełączać
Polecam też taki naatawiany czasowy włącznik do kontaktu, co by samemu nie latać i przełączać
-
- 200p
- Od: 27 lut 2013, o 13:36
Właśnie tu są zdania podzielone, jedni mówią, że już nad drugą inni, że nad czwartą. Ale ja się nie wypowiem, bo dopiero zaczynam swoją przygodę z szałwią. I też czekam na odpowiedź.
Pozdrawiam, Agnieszka
- ancyk33
- 200p
- Od: 7 sty 2013, o 18:20
- calka
- Od: 14 paź 2012, o 19:56
Witam . Wasze szałwie już takie duże. Wysiałam 2 tygodnie temu paczkę i pojawiły się 4 siewki. Następne opakowanie (taka sama odmiana i producent) poszło 28 lutego i odpukać widać więcej kiełkujących nasion. Zastanawia mnie ta różnica ponieważ mają takie same warunki. Pozdrawiam
Ewa
Moje szalwie wysiewane 20 lutego rosną sobie powolutku. Wzeszło ich mniej więcej 3/4 z wysianych więc chyba nie jest źle
Pozdrawiam, Bogusia
Moje też sie nie popisały, wzeszły 3 sztuki czerwonej ,dokupiłam fioletową .myślę ,że wzejdzie trochę więcej.....
DOROTA