Żyworódka(Kalanchoe) Która lecznicza?
Re: Żyworódka pierzasta i wąskolistna
Pamiętam że jak byłam mała babcia dostała żyworódkę od sąsiadki, była rozsadzana ze względu na jej lecznicze właściwości. Po pewnym czasie kiedy nie była stosowana w domowym leczeniu .. zaczęła być troche uciążliwa ... było jej pełno i to wszędzie. Babcia zaczęła walke z niepokorną rośliną i tym spsobem wybiła wszystkie możliwe sadzonki. Teraz po uływie wielu lat doszłam do wniosku że ta roślina by się przydała .. i własnie zamierzam na nią zapolować ... teraz wybieram się do babci i zapytam czy może sądsiadka jeszcze uprawia tą roślinę
- ra_barbara
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 sty 2010, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Z tego co ja wiem dzieci od 7 lat-wewnetrznie, a zewnętrznie można stosować u dzieci w każdym wiekusmolka pisze:I jeszcze jedno pytanie: Czy żyworódkę mogą spożywać dzieci?
....no przecież chodzi nam o sok, który jest pod skórką dlatego trzeba ściągnąć ją"Dlaczego trzeba ściągną błonę z żyworódki przed użyciem/spożyciem? Co by się stało gdybym tego nie zrobiła?!"
Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
- grazynarosa22
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie wiem jak z żyworódką ale z aloesu skórkę ściąga się dlatego że ona ma jakieś składniki ,może nie trujące ale szkodliwe....to może i tu tak jest
Ja na obecną chwilę zdobyłam liście żyworódki, ale już mam obiecane siewki
Postaram się znaleźć całe ksero z 15 stron o żyworódce, wszystko o jej właściwościach, domowe leczenie przy jej wykorzystaniu, przepisy na maści, żele, nalewki itp. jeśli mi się uda to wygrzebać to mogę wstawić ... Oby tylko się nie okazało że połączyło się na dobre z ziemią.
Postaram się znaleźć całe ksero z 15 stron o żyworódce, wszystko o jej właściwościach, domowe leczenie przy jej wykorzystaniu, przepisy na maści, żele, nalewki itp. jeśli mi się uda to wygrzebać to mogę wstawić ... Oby tylko się nie okazało że połączyło się na dobre z ziemią.
Basiu dziękuje za odpowiedzi na moje pytania
Papia mam nadzieję, że znajdą się ksera na temat żyworódki
Papia mam nadzieję, że znajdą się ksera na temat żyworódki
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 lut 2012, o 13:33
barkaskarfre
Przeciez w tym wątku masz kopalnię wiadomości i sporo linków na temat żyworódek.
Przeczytaj dokładnie zanim zaczniesz uprawiać dalej roślinkę , którą dostałeś i pokazujesz na fotografii.
Przeciez w tym wątku masz kopalnię wiadomości i sporo linków na temat żyworódek.
Przeczytaj dokładnie zanim zaczniesz uprawiać dalej roślinkę , którą dostałeś i pokazujesz na fotografii.
-
- Od: 24 sty 2011, o 16:47
Witam!
Ostatnio pozyskałem nową roślinę od znajomej miała bardzo sucho ale znajoma powiedziała,że tak być powinno.Ja jednak ją podlałem i dopiero wtedy zaczęła puszczać nowe listki a na nich żyworódki,które posadziłem do rozsadnika.Zaś te,które mam kilka miesięcy stanęły w miejscu.Proszę o poradę jak pielęgnować aby mi wyrosły jak najszybciej.
Pozdrowienia Edward
Ostatnio pozyskałem nową roślinę od znajomej miała bardzo sucho ale znajoma powiedziała,że tak być powinno.Ja jednak ją podlałem i dopiero wtedy zaczęła puszczać nowe listki a na nich żyworódki,które posadziłem do rozsadnika.Zaś te,które mam kilka miesięcy stanęły w miejscu.Proszę o poradę jak pielęgnować aby mi wyrosły jak najszybciej.
Pozdrowienia Edward
Nie wiem dlaczego Ci nie rosną,z reguły nie potrzebują specjalnych zabiegów.U mnie rosną w zwykłej ziemi uniwersalnej,bez nawożenia i w ciągu pół roku osiągają wielkość mniej więcej tej twojej największej.Trzeba pamiętać,aby jej nie przelać,najlepiej czasem zapomnieć o podlewaniu.
Potwierdzam. Są mało wymagające!
-
Dziękuję dziewczyny !
-
Witaj Mario!
Jak będziesz miał kłopoty z narybkiem to Cię poratuję.Wszystkie moje roślinki są od przyjaciół.
Pozdrowienia Edward
Jak będziesz miał kłopoty z narybkiem to Cię poratuję.Wszystkie moje roślinki są od przyjaciół.
Pozdrowienia Edward
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mario 35, Hutkow!
Tylko nie gniewajcie się, że o to zapytam.
Po co Wam TYLE tego. Przecież jest tak dużo innych, ciekawych roślin z rodzaju kalanchoe...
Sama mam kilkanaście chyba.
Tylko nie gniewajcie się, że o to zapytam.
Po co Wam TYLE tego. Przecież jest tak dużo innych, ciekawych roślin z rodzaju kalanchoe...
Sama mam kilkanaście chyba.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis