Miskanty
- Mariusz_S
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lut 2008, o 01:12
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Miskanty
Docelową wysokość osiągają zazwyczaj w 2 sezonie.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
To w dużym stopniu od gleby zależy.Na lżejszych ( podlewane )w 2 sezonie, gdyż korzenie łatwiej się rozrastają. Na cięższych glinach mimo, że wilgotniejszych z natury w 3 sezonie gdy korzenie mają trudniej.
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
A jak to jest z nawożeniem Miskantów? Podobno nie potrzebują nawożenia, czego do tej pory nie stosowałam. Trawy ozdobne rosną wciąż w tym samym miejscu, wiosną postanowiłam podlać je jakąś małą dawką nawozu azotowego. Wskazane ...?
Ja nie nawoziłem w ogóle.Lorrie pisze:A jak to jest z nawożeniem Miskantów?
- Mariusz_S
- Od: 18 lut 2008, o 01:12
- Kontakt:
Nawożenie traw (w tym i miskantów) jest wskazane. Natomiast trudno generalizować w odniesieniu do lokalnych warunków - nieraz to jest zbędne, nieraz potrzebne. Oczywiście zawsze lepiej stawiać na nawożenie organiczne.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
-
- 100p
- Od: 1 mar 2013, o 10:19
Ja tydzień temu posadziłam do inspektu Miskant Chiński i mam nadzieje, że mi się uda uzyskać jakiś ładny okaz.
Chce się nim odgrodzić od siatki ale boje się, że będzie mi przechodzić do sąsiada a nie wiem, czy będzie mu to odpowiadało
Czy jak będę mu ścinać kwiatostany przed wysypaniem nasion to nie będzie się roznosić na teren sąsiada, czy idzie przez kłącza podziemne?
Chce się nim odgrodzić od siatki ale boje się, że będzie mi przechodzić do sąsiada a nie wiem, czy będzie mu to odpowiadało
Czy jak będę mu ścinać kwiatostany przed wysypaniem nasion to nie będzie się roznosić na teren sąsiada, czy idzie przez kłącza podziemne?
Kasia
tyle pomysłów, a tak mało czasu
tyle pomysłów, a tak mało czasu
Kwiatostany sa główną ozdobą i mogą spokojnie zdobić do wiosny, nie dają samosiewu.Powiększa się karpa.Jeśli chodzi o osłonę to może wybierz jakies krzewy, iglaki, gdyż miskanty późno wiosną odrastają i zaczynają osłaniać dopiero latem.
Myślę, że nie jest to dobry pomysłkakatarzyna pisze:Ja tydzień temu posadziłam do inspektu Miskant Chiński i mam nadzieje, że mi się uda uzyskać jakiś ładny okaz.
chyba,że są sąsiad też kocha "trawki"
miskant chiński nie ma rozłogów, przyrasta po obwodzie, ale to wystarcza by przelazł na stronę sąsiada
Dorota
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Wczoraj już pościnałam swoje miskanty i inne trawki. U niektórych widzę już nowe zielone źdźbła
- Rennni
- Od: 22 lip 2012, o 21:53
Ja ścinała dzisiaj...Phalaris i jeden Miskant już wystartował...i dzisiaj była piękna pogoda do pracy
Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
- Lorrie
- Kontakt:
Ja ze swoimi jeszcze czekam na cieplejsze dni.
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
U mnie też już kilka wystartowało. Niesamowite, ale w zeszłym roku zaczynały się pojawiać nowe źdźbła dopiero w maju (jeśli w ogóle )
- Lorrie
- Kontakt:
Fakt. Ostatni sezon nie był łaskawy dla traw ozdobnych. Mam pytanie. Czy można podsypać Miskanty saletrą amonową ?