Wszystko o... pomidorach. - 1 i 2cz.(07.10.07-30.12.09)

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Neozonta
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 maja 2008, o 15:45
Kontakt:

Post »

U mnie już komunikat aktywny na zarazę ziemniaczaną - ale pryskałam i będę pryskać mlekiem moje pomidorki. Sąsiad chciał mi prysnąć miedzianem, bo mu zostało, ale wolę juz może i mniej, może i mniejsze owoce pomidora - niż skażone chemią - bo takie to w sklepie mogę kupić, a nade wszystko wolę swoim dzieciom dawać zdrową żywność...
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A pomidory w tunelu czy w gruncie?
Pozdrawiam Andrzej.
Neozonta
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Kontakt:

Post »

Pomidorki w gruncie - tak samo ogórki i papryka (też zażywają kąpieli mlecznej).
marek3232
50p
50p
Od: 14 mar 2008, o 22:05

Post »

ma jeszcze zagrożenia pomidorów: zarazą ziemniaczaną, alternariozą i bakteryjną cętkowatością pomidora.
Co byście polecili na te choroby bo u mnie komunikat na te choroby aktywny,jaki oprysk zastosować bo już się w tym wszystkim pogubiłem.Proszę o radę Tadeusz48,Erazm co byście polecili[/quote]
Awatar użytkownika
wronek89
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 mar 2006, o 13:40

Post »

marek3232 pisze:
ma jeszcze zagrożenia pomidorów: zarazą ziemniaczaną, alternariozą i bakteryjną cętkowatością pomidora.
Co byście polecili na te choroby bo u mnie komunikat na te choroby aktywny,jaki oprysk zastosować bo już się w tym wszystkim pogubiłem.Proszę o radę Tadeusz48,Erazm co byście polecili
[/quote]

W nieprzypadkowej kolejności Curzate, Miedzian, Bravo, Ridomil.

No chyba że mleko. Sam musze opryskać w weekend pierwszy raz. Ale u mnie komunikaty niekatywne.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Neozonta pisze:Pomidorki w gruncie - tak samo ogórki i papryka (też zażywają kąpieli mlecznej).
Ja nigdy nie stosowałem oprysków mlekiem na pomidory posadzone w gruncie. Tylko w tunelu. Opryskiwałem tylko ogórki ale profilaktycznie raz na miesiąc robiłem oprysk chemią - gdy wyjeżdżałem na kilka dni. Podaj później jakie wyniki. :D
Pozdrawiam Andrzej.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

wronek89 pisze:...W nieprzypadkowej kolejności Curzate, Miedzian, Bravo, Ridomil...
Jak podają na http://www.piorin.gov.pl/sygn/start.php "...pierwszy zabieg należy wykonać fungicydami o działaniu wgłębnym lub systemicznym (Amistar, Curzate, Ridomil, Galben Tattoo). Środki- Amistar 250 SC i Signum 33 WG należy stosować w okresie przedzbiorczym..."
Pozdrawiam Andrzej.
konto-nieaktywne2
---
Od: 18 sty 2007, o 08:26

Post »

Tu są zalecane preparaty na zarazę ziemniaczaną http://www.piorin.gov.pl/sygn/php/rpowiat.php?kod=LOLO kliknij na Pomidor (gruntowy)
Awatar użytkownika
wronek89
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 mar 2006, o 13:40

Post »

W Łowiczu już jest zaraza o zgrozo!
Neozonta
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Kontakt:

Post »

W Tarnowie również...
Sąsiad (ten od miedzianu ;) ) mi dziś pokazywał jak wyglądają chore liście pomidorów. Swoje pomidory obejrzałam dosłownie każdy listek i na razie czysto zielone.
Mleko : miedzian === 1:0 ;)
I jeśli mogę się pochwalić - mam już jeden pomarańczowy owoc - z pomidorów bezpalikowych (niskopiennych?) :)
uki94
200p
200p
Od: 4 mar 2008, o 09:55

Post »

Witam pączki moich kwiatów,które nie zdążyły jeszcze rozkwitnąć robią się żółte nastepnie brązowe a później odpadają oto zdjęcia(troche nie wyraźne)
Obrazek Obrazek
Prosze napisać co się z niemi stało mam tak tylko przy bawolich sercach
Lukasz uki94
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

Witam pączki moich kwiatów,które nie zdążyły jeszcze rozkwitnąć robią się żółte nastepnie brązowe a później odpadają oto zdjęcia(troche nie wyraźne)

Niestety ,roślina nie jest w stanie wyżywić wszystkie zawiązki owocowe, musi mieć zapas na wytworzenie dużego owocu jaki jest u odmiany "bawole serca" U tej odmiany zawiązuje się niezbyt dużo owoców, ale za to jakie duże i smaczne. Pozdrawiam .Tadeusz.
Awatar użytkownika
bunia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 6 maja 2007, o 16:28

Post »

Witam wszystkich. Z przyczyn techniczno - rodzinnych dawno nie zaglądałam na forum. Pooglądałam Wasze pomidory i nie mogę wyjść z zachwytu ;:154 Piękne i dorodne okazy ;:138
Ja w tym roku dosyć późno wzięłam się do prac ogrodowych. Zanim przekopaliśmy i przygotowaliśmy szklarnię - zastał nas maj. Potem okazało się, że p. ogrodniczka u której zawsze kupujemy sadzonki w tym roku zrezygnowała ich przygotowywania. Objechalismy okoliczne szklarnie ale w żadnej z nich już nie było pomidorów - wszystko sprzedane. Musiałam jechac na rynek i tam zakupić. Nie były zbyt doskonałe a i wyboru żadnego też nie było. Musiałam brać to co zostało. Były trochę "wymęczone" i zanim wyszły na prostą trochę dni minęło. Ale co tu gadać. Pokażę jak teraz wyglądają.

Obrazek Obrazek

Pryskałam je profilaktycznie mlekiem ale chyba niezbyt dokładnie bo niestety na liściach pokazała sie jakaś choroba grzybowa.

Obrazek

Myślę, że nadszedł czas, żeby zastosować jakąś ratunkową chemię. Miedzian? czy inny specyfik?- Amistar czy Curzate? Jak myślicie?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”