Zamiokulkas (Zamioculcas) - jak rozmnożyć?
- mika181
- 500p
- Od: 7 wrz 2011, o 19:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Rozmnażanie zamiokulkasa
A ja mam pytanko czy rozmnażając z liścia lepiej przykryć je plastikową butelką czy zostawić na powietrzu ??
Po przelaniu udało mi się uratować jedną nie za dużą bulwę, teraz widzę że chce przebić się młody listek
Ja moje listki zamiokulkas dałam do szklaneczki setki ( chyba dostały kopa ) i pozostawiłam w szafie za szkłem dolewając wody i wszystkie mi puściły korzenie . Teraz z niecierpliwością oczekuję pojawienia się młodych listków.
Ja moje listki zamiokulkas dałam do szklaneczki setki ( chyba dostały kopa ) i pozostawiłam w szafie za szkłem dolewając wody i wszystkie mi puściły korzenie . Teraz z niecierpliwością oczekuję pojawienia się młodych listków.
Moja córka przyniosła kiedyś od koleżanki kawałek jakiejś cebuli z małymi dwoma korzonkami i zapomniała jak nazywał się kwiatek z którego kradła tą cebulkę .Ja oczywiście wsadziłam ją do ziemi do doniczki ,podlałam i postawiłam na piecu w kotłowni i szczerze to nawet zapomniałam ,że tam coś jest wsadzone .Po około miesiącu sobie przypomniałam i wysypałam zawartość doniczki a tam porośnięte korzenie i dość spory kiełek z liściem się pokazał i wtedy rozpoznałam zamiokulka.Rośnie do tej pory ładna łodyga .Stokrotkania pisze:A ja mam pytanie czy jak wsadzę same korzonki zamiokulkasa do doniczki to coś wzejdzie ?
Robił już ktoś tak
kwiaty łagodzą obyczaje
Zachęciliście mnie to spróbowania rozmnożenia mojego zamiokulkasa, póki co mój ma się dobrze, ładne liski ma, wypuszcza nowe pędy, to i może "dzieci" będą ładne. A czy ktoś może ma informację jak często kwitnie roślinka? i czy jest trudne doprowadzenie do tego żeby miała kwiatostan? Pozdrawiam serdecznie meji
---3 kwi 2012, o 08:58---
Wczoraj przez nieuwagę ułamała się jedna mała łodyga, więc wsadziłam do wody,zobaczymy czy wypuści korzonki. Chyba że lepiej będzie wsadzić do ukorzeniacza, co sądzicie na ten temat?
---3 kwi 2012, o 08:58---
Wczoraj przez nieuwagę ułamała się jedna mała łodyga, więc wsadziłam do wody,zobaczymy czy wypuści korzonki. Chyba że lepiej będzie wsadzić do ukorzeniacza, co sądzicie na ten temat?
w 4 pojemnikach mam młode sadzonki a w 1 widzę wybijają sie listki , trwało to 1 rok ale sie opłaca , teraz cieszą moje i innych oko ( bo mają chrapkę ) , zrobię focie i je wrzucę
Witam serdecznie.
Na początku chciałam się z wszystkimi przywitać bo to mój pierwszy post na forum ( chociaż już od dawna je przeglądam i korzystam z Waszych rad ).
Jakieś pół roku temu, podczas czyszczenia liści zamiokulkasa, jedna z jego łodyg złamała się pod swoim ciężarem ( z moją niestety pomocą ). Szkoda mi było ją wyrzucić więc poobcinałam listki i włożyłam je do ziemi do kaktusów ( w szklarenki domowej roboty po marchewce z biedronki ), lekko zwilżyłam ziemię. Zaglądałam średnio raz w miesiącu sprawdzić czy coś z nich będzie. Jaka była moja radość gdy wytworzyły bulwy nie muszę chyba opisywać. Jednak po jakimś czasie ku mojej rozpaczy listki pożółkły i odpadły .... a ja o nich zapomniałam....
Dzisiaj chciałam je wyrzucić a tu niespodzianka Niektóre z nich puściły łodyżki !! Wprawdzie nie są duże ( tak 1,5-2 cm ) ale wydaje mi się że dadzą radę
Jak myślicie co powinnam z nimi zrobić ? Zabrać je ze szklarni czy niech dalej tam rosną ?
Na koniec zdjęcia:
Na początku chciałam się z wszystkimi przywitać bo to mój pierwszy post na forum ( chociaż już od dawna je przeglądam i korzystam z Waszych rad ).
Jakieś pół roku temu, podczas czyszczenia liści zamiokulkasa, jedna z jego łodyg złamała się pod swoim ciężarem ( z moją niestety pomocą ). Szkoda mi było ją wyrzucić więc poobcinałam listki i włożyłam je do ziemi do kaktusów ( w szklarenki domowej roboty po marchewce z biedronki ), lekko zwilżyłam ziemię. Zaglądałam średnio raz w miesiącu sprawdzić czy coś z nich będzie. Jaka była moja radość gdy wytworzyły bulwy nie muszę chyba opisywać. Jednak po jakimś czasie ku mojej rozpaczy listki pożółkły i odpadły .... a ja o nich zapomniałam....
Dzisiaj chciałam je wyrzucić a tu niespodzianka Niektóre z nich puściły łodyżki !! Wprawdzie nie są duże ( tak 1,5-2 cm ) ale wydaje mi się że dadzą radę
Jak myślicie co powinnam z nimi zrobić ? Zabrać je ze szklarni czy niech dalej tam rosną ?
Na koniec zdjęcia:
- jola1313
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sty 2012, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Zamiokulkas - musze się pochwalić :)
.Gratuluję.Super .
A może założysz swój wątek z roślinami doniczkowymi?
Na pewno masz jeszcze coś zielonego,czy warto się pochwalić .Chętnie obejrzymy
A może założysz swój wątek z roślinami doniczkowymi?
Na pewno masz jeszcze coś zielonego,czy warto się pochwalić .Chętnie obejrzymy
Przeurocze
Trzymam kciuki!
Trzymam kciuki!
he nawet nie wiedziałam z nim tak można:)az spróbuje
- agnieszka_
- 1000p
- Od: 21 gru 2012, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
udało ci się . Niech teraz szybko rosną
- olenka2502
- 10p - Początkujący
- Od: 20 kwie 2013, o 17:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zamiokulkas - co zrobić
Witam
Moja kocica w nocy złamała jedną gałązkę Zamiokulkasa, niestety musiałam ją odciąć czy można z niej zrobić nową roślinkę. Na razie włożyłam gałązkę do wody. Poradźcie co dalej zrobić
Pozdrawiam
Moja kocica w nocy złamała jedną gałązkę Zamiokulkasa, niestety musiałam ją odciąć czy można z niej zrobić nową roślinkę. Na razie włożyłam gałązkę do wody. Poradźcie co dalej zrobić
Pozdrawiam
Re: Zamiokulkas - co zrobić
Musisz czekać aż z łodygi wyrośnie bulwa, i dopiero potem do ziemi . Zanim roślina wyda bulwę minie dość dużo czasu nawet 10 miesięcy