Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wiosenne.cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
pawel1000
50p
50p
Od: 20 maja 2012, o 20:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wiosenne..

Post »

reniak
Myślałem o wiaderkach bo to dla mnie najtańsze rozwiązanie.
Przed deszczem będą osłonięte przezroczystymi płytami z pcv.

Z wiaderek najprawdopodobniej zrezygnuje, kupię kasty budowlane 60 litrowe.
Wygodniej mi jest w pojemnikach. Bo co roku wrzucę na auto, i pojadę do kolegi na pole wymienić ziemie.

forumowicz mam do Ciebie pytanie, czy mogę w tych pojemnikach posadzić pomidory tak jak Ty.
Znaczy się dwa przy jednym paliku? Wystarczy im ziemi?
Pojemnik 70x40x27

Pozdrawiam
Pozdrawiam Paweł.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Reniak pisze:Pojemnik 70x40x27
Jak dobrze interpretuję te wymiary, to jest długośćx szerokośćx wysokość ?. Niby jest to sporo, bo ok 70 litrów, ale....

Przede wszystkim w pojemnikach powinno się uprawiać odmiany karłowe, bo te mają mniej rozbudowany system korzeniowy. Te pojemniki, o których piszesz, są może i praktyczne ale mają jedną sporą wadę- są czarne. W miesiącach letnich będą w słońcu się nagrzewać czego pomidory nie lubią. Mogą nawet padać. Jest na to rada. Musisz pojemniki pomalować z zewnątrz na biało, najlepiej lakierem chlorokauczukowym ,bo ten jest elastyczny.
pawel1000 pisze:czy mogę w tych pojemnikach posadzić pomidory tak jak Ty.
Znaczy się dwa przy jednym paliku? Wystarczy im ziemi?
Jeszcze raz powtarzam. Posiej jakąś odmianę/y/ karłową. W jednym pojemniku możesz na próbę wsadzić dwa krzaki, ale z kolei, nie każda odmiana się do tego nadaje. Musi to być odmiana niezbyt wysoka , o małym ulistnieniu, dobrze wiążąca. No i trzeba się liczyć z tym, że w miesiącach letnich, kiedy krzaki będą wyrośnięte a dni upalne, wystąpią duże wahania wilgotności podłoża ;pomidory tego generalnie nie lubią. Mogą wręcz zrzucać zawiązki, lub kwiaty i wykazywać objawy zasolenia. Trzeba wyjątkowo starannie pilnować podlewania.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Ważna uwaga do wszystkich chcących uprawiać pomidory w pojemnikach.

Nie nawoźcie wstępnie ziemi w pojemniku. Zapas nawozu w podłożu jest zbędny a wręcz szkodliwy. Pomidor wytrzyma chwilowy brak wody w podłożu ale nie wytrzyma zasolenia, które nieuchronnie pojawia się przy przesuszeniu wcześniej nawiezionej ziemi.

Zamiast tego używajcie do podlewania bardzo słabego roztworu nawozu wieloskładnikowego, powiedzmy o steżeniu 0,05 % tj 0,5dkg na 10 l wody. Przy każdym podlaniu. Nawóz dowolny, bez chlorkowy o stosunku N:P:K 1,5 : 1 : 3 z mikroelementami.

Praktycznie przygotować należy w butli 5 l roztwór nawozu dając do niej 10 dkg nawozu na 5l wody. Tak przygotowanego roztworu dajemy przy podlewaniu 250 ml/ ćwiartkę/ na 10 l wody
Awatar użytkownika
pawel1000
50p
50p
Od: 20 maja 2012, o 20:44

Post »

forumowicz bardzo dziękuję za odpowiedz.
Na aukcji zamówiłem kilka odmian, między innymi karłowate.
Tak więdz rezygnuję z obornika,i będę nawoził tak jak proponujesz wraz z podlewaniem.

Jeszcze raz dziękuję, i kopiuję Twojego ostatniego posta do notesu.
Pozdrawiam Paweł.
Awatar użytkownika
maxmar123
500p
500p
Od: 9 lis 2012, o 20:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czy wie ktoś jak prawidłowo przygotować bardzo jałową glebę pod uprawę traw ozdobnych.
Mam na myśli przede wszystkim mało wymagające kostrzewy, maki oraz rośliny na skalniak. Rośliny niedługo wysieję i chciałbym je wysiać na wiosnę , uprzednio jakoś przygotowując glebę.
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54

Post »

To może ja opisze jak mój sąsiad przygotował sobie poletko pod ogórki i inne warzywka: w pażdzierniku przytargał wielki wór wapna-rozsypał to równomiernie na poletku-grubo było jak diabli,potem z synem nawieżli na to kilka warstw obornika króliczego i wszystko przekopali...Czekam co im na tym poletku wyrośnie... :roll: :roll: forumowicz co Ty na to? :wink:
Awatar użytkownika
edziolek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 4 kwie 2012, o 23:06

Post »

wpisuję się, by nie zgubić tematu :)
pozdrawiam:)
Edyta
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Obornik jak obornik. Ze względu na jego cenę najbardziej przydatny jest do nawożenia rzędowego lub punktowego.

No bo po co karmić chwasty i jeszcze za to płacić ;:306
Awatar użytkownika
sylwia75
100p
100p
Od: 19 lut 2012, o 22:49

Post »

Dokładnie forumowicz, a traktować go jak kurzeniec zalewając wodą?czy takie suche granuly podsypywać w dołki??
Pozdrawiam Sylwia
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

A czy jest na opakowaniu podany skład NPK procentowy ? No bo jeżeli jest to nawóz skoncentrowany to korzenie będą go omijać w glebie z daleka przy nawiezieniu punktowym.
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47

Post »

mam pytanie czy marchew tez można nawozić rzędowo .Mam dostęp do kurzeńca świeżego ale jak wyczytałam to muszę go wkopać odpowiednio wcześniej . Chodzi mi o nawożenie rzędowe ,bo takie chcę zastosować w tym roku .Do tej pory stosowałam tylko nawóz zielony.Proszę o rade.

Pozdrawiam

-- 2 mar 2013, o 21:18 --

A i jeszcze czytałam ,że można kurzeniec zmieszać z trocinami i jak się rozłoży to też jest to dobre dla warzyw .Mam i kurzeniec i trociny więc cz warto spróbować?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Pod marchew i pietruszkę- nie. Nie powinny rosnąć na świeżym oborniku.
Natomiast można nawieź rzędowo pod marchew ale kompostem lub gotowym podłożem zawierającym substrat torfowy i nawozy. Marchew b. ładnie rośnie na torfie.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Marchew powinno się uprawiać w drugim lub trzecim roku po oborniku. Gleby nie należy też wapnować bezpośrednio przed uprawą marchwi.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”