ABC- cebula z nasion, rozsada Cz.1
- Dziunia87
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: ABC- cebula z rozsady
Ja właśnie dziś zdecydowałam się na wysianie cebuli olbrzymiej "Stuttgarter Riesen". Na razie nasionka spryskane wodą są lekko wciśnięte ręka w ziemię, zawinięte w folię i postawione w ciepełku.
Macie jakie porady, spostrzeżenia? Czy może nieco ją ziemią przysypać?
Jak u Was wygląda wysiew?
Macie jakie porady, spostrzeżenia? Czy może nieco ją ziemią przysypać?
Jak u Was wygląda wysiew?
Ja przysypuję i daję na parę dni koło kaloryfera, nie muszą być w świetle, dopiero jak zaczynają wschodzić idą na ciepły parapet, a po paru dniach do chłodnego pokoju. I jeszcze trzeba uważać z podlewaniem, nie za dużo, bo zaczną padać na zgorzel.
ida74 takich przypomnień nigdy nie za wiele Zwłaszcza, że doniczek na parapetach przybywa i czasami można się pogubić
Dziunia87 też ją posiałam. Przysypałam lekko nasionka, wyszły po 6 dniach. Nie dawałam do ciepełka. Stały sobie na parapecie ok. 20st.
Dziunia87 też ją posiałam. Przysypałam lekko nasionka, wyszły po 6 dniach. Nie dawałam do ciepełka. Stały sobie na parapecie ok. 20st.
-
- 500p
- Od: 30 sty 2007, o 13:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ja mam dymkę 'Stuttgarter Riesen'. Dziunia, dlaczego napisałaś cebula olbrzymia? Rośnie jakoś specjalnie wielka? Mam ją pierwszy raz.
Ja miałam ją przez ostatnie 2 lata. Sadziłam z dymki. Owszem były spłaszczone, ale czy olbrzymie? Średnie.... Może zależy od warunków w jakich rośnie i ile papu dostanie ?
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Hmm... "olbrzymia" to w nazwie na opakowaniu było A jaka ona wyrośnie to sie okaże
-
- 500p
- Od: 30 sty 2007, o 13:07
- Kontakt:
Aaaa no to pewnie chwyt marketingowy Przymiotnik "olbrzymia " znajduje się często przy cebulach cukrowych, ale one rzeczywiście bywają (choć też nie zawsze) większe niż zwykła cebula.
- Agulka11
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
Dziunia87 - nasionka cebuli tak jak pora lepiej przykryć ziemią - lepiej kiełkują w ciemności...
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
Idę posiać sałaty i cebulę. Mam Stutgarter Riesen, Sochaczewska i Wolską. Zawsze sadziłam z dymki.... zobaczymy co z tego będzie
Pozdrawiam, Ela
- Kornel
- 100p
- Od: 31 sty 2013, o 23:34
Ja posieję cebulę jutro - a jak wybiegnie to przytnę ją . Z FO dowiedziałem się że można ją ciąć i jej nie zaszkodzi.
Czyjeś niepowodzenie cieszy nas tak samo , jakbyśmy my sami odnieśli jakiś sukces.-NN
moje cebule Karmen są na takim etapie, czy mam je przenieść do chłodniejszego pokoju .? w dzień maja koło 25-28 stopni nocami tak 19-22 stopnie kiedy należy je przyciąć .?
pozdrawiam Tomasz
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Jeżeli wszystkie wykiełkowały, to przenieść w chłodniejsze miejsce. W dzień temperatura za wysoka. A na przycięcie to jeszcze za małe.
moje cebule są na takim etapie :
http://images35.fotosik.pl/1835/5b604c47204a090e.jpg
czy można już je przyciąć.?
http://images35.fotosik.pl/1835/5b604c47204a090e.jpg
czy można już je przyciąć.?
pozdrawiam Tomasz