Co to za kwiat (Ficus Lyrata) i co mu dolega:)
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: co to za kwiat i co mu dolega:)
Fikus lirolistny. Jest sporo informacji na jego temat. Wpisz w wyszukiwarkę.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Fikus lirolistny - Ficus lyrata
Dla mnie to on jest zasuszony.
Wstaw donice do jakiejś miski,podlej porządnie i niech postoi w wodzie ta donica z pól godziny.
Następne podlewanie zastosuj z nawozem dla roslin zielonych wg. zalecanej dawki i systematyczne podlewanie i nawozenie. Te brzydkie liście odpadną ale powinien wypuścić nowe już zdrowe jeśli będziesz przestzregac zasad podlewania i nawożenia o czym poczytaj tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=9010
Dla mnie to on jest zasuszony.
Wstaw donice do jakiejś miski,podlej porządnie i niech postoi w wodzie ta donica z pól godziny.
Następne podlewanie zastosuj z nawozem dla roslin zielonych wg. zalecanej dawki i systematyczne podlewanie i nawozenie. Te brzydkie liście odpadną ale powinien wypuścić nowe już zdrowe jeśli będziesz przestzregac zasad podlewania i nawożenia o czym poczytaj tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=9010
- lucy23-61
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 wrz 2011, o 21:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Albo liście są podmarznięte, u mnie tak się zdarzyło, bo za długo zostawiłam jesienią na zewnątrz.
Moim zdaniem to zmiany spowodowane zastoinami wody w dolnej cześć podłoża, brak w doniczce odpływów w jej dnie. Zdjęcie z boku całej rośliny, zdjęcia z przybliżenia na liść obustronnie, zdjęcie z zbliżenia na ziemię w doniczce i będzie można coś więcej napisać.
-
- 50p
- Od: 17 lis 2013, o 02:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Brązowiejące liście u tego fikuss sa spowodowane przeważnie zbyt duża, nie zbyt małą ilością wody, dość dobrze znosi suszę.