Heliotrop Cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Heliotrop - pielęgnacja
Zaczynają kiełkować pierwsze heliotropy. Na razie są bardzo malutkie i widać zaledwie 3 siewki ale jutro powinno być już więcej roślinek.
- Violunia
- 200p
- Od: 30 sie 2012, o 12:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hm.....nigdy nie miałam heliotropa i dzisiaj kupiłam nasionka, jak czytam to u was już pikowanie idzie a ja posieje jutro, będą póżniej ale mam nadzieję, ze doczekam sie kwiatuszków
pozdrawiam wszystkich zawirusowanych ogrodem.
Violka
Violka
- amster
- 500p
- Od: 21 lip 2011, o 22:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
moje heliotropy, które już zaczęły mieć mikro liście właściwe zostały zjedzone przez mysz!!! Większość zdeptana i pozostało kilka kikutów kompletnie pozbawionych liścieni. To samo dotknęło sadzonki goździków i niecierpków, choć nie w tak drastycznej ilości.
Nie wiem, czy jest sens teraz jeszcze wysiewać na nowo heliotropy, czy mają szanse jeszcze zakwitnąć.
Nie wiem, czy jest sens teraz jeszcze wysiewać na nowo heliotropy, czy mają szanse jeszcze zakwitnąć.
- Violunia
- 200p
no nie strasz mnie Tomek bo na opakowaniu jest napisane wysiew w marcu, ja wiem, ze można wczesniej ale teraz nie powinno być jeszcze za pózno
Violka
Violka
- Violunia
- 200p
Może są dwa rodzaje heliotropów, hm...u mnie na pewno jest napisane w marcu, dla pewności sprawdziłam.
Violka
Violka
- amster
- 500p
a jakiej firmy te niby wysiewane w marcu?
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Nie siejcie paniki! Właściwy termin wysiewu przypada w naszych warunkach na okres od lutego do końca kwietnia. Heliotropy wysiane w lutym bez doświetlania rosną bardzo powoli więc najlepiej wysiewać je w marcu. Te wysiane w kwietniu też urosną choć zakwitną troszeczkę później niż z siewu marcowego. Połowa marca to świetny termin tylko wszystkich kusi by siać jak najwcześniej. Warto w przypadku heliotropów nie spieszyć się za bardzo. Na opakowaniu W. Legutko podany termin to II-III a na opakowaniu Vilmorin III-IV (V!).
- amster
- 500p
łapki na myszę już nastawione, jutro zakupię nowe nasiona i wysieję ponownie. normalnie mam deprechę cały dzień przez te zniszczenia.
- Agulka11
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
No to Przemek mnie uspokoiłeś, bo się właśnie zastanawiałam, czy warto je jeszcze wysiewać. Nasiona zapodziałam a miałam wysiać z dwa tygodnie temu. No ale już znalezione i pójdą w niedługim czasie do ziemi
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
- Violunia
- 200p
firma Top decor Floroland. Heliotrop peruwiański odmiana Marine ale widze, że nie tylko na moim opakowaniu marzec więc badzmy dobrej myśliamster pisze:a jakiej firmy te niby wysiewane w marcu?
Violka
Violka
- amster
- 500p
wysiane z Top Decor i Legutko. Zobaczymy tym razem.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 16 lut 2013, o 15:28
Zgadzam się w 100%,. Dla porównania wstawiam zdjęcia heliotropów sianych z tej samej paczki w dwóch terminach:przemek1136 pisze:Nie siejcie paniki! Właściwy termin wysiewu przypada w naszych warunkach na okres od lutego do końca kwietnia. Heliotropy wysiane w lutym bez doświetlania rosną bardzo powoli więc najlepiej wysiewać je w marcu. Te wysiane w kwietniu też urosną choć zakwitną troszeczkę później niż z siewu marcowego. Połowa marca to świetny termin tylko wszystkich kusi by siać jak najwcześniej. Warto w przypadku heliotropów nie spieszyć się za bardzo. Na opakowaniu W. Legutko podany termin to II-III a na opakowaniu Vilmorin III-IV (V!).
siew z 27-01-2013
i siew z 26-02-2013
Jak widać z późniejszego siewu są mocniejsze i dopiero teraz gdy wyszło trochę słoneczka te ze stycznia ruszyły.
"Czy nie starczy, że ogród jest piękny? Czy muszą w nim jeszcze mieszkać wróżki? "
Douglas Adams
Douglas Adams