Cięcie krzewów ozdobnych-kiedy - jakie?

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Cięcie krzewów ozdobnych-kiedy - jakie?

Post »

twojogrodnik pisze:Przyznam się nie przejrzałem całego tematu, ale widząc w pierwszym poście brzozę ze wskazaniem na cięcie wiosenne zmroziło mnie. Takich gatunków liściastych jak brzoza, klon czy katalpa choć tego ostatniego nie jestem pewien - NIE TNIEMY WIOSNĄ.

W pierwszym poście owszem figuruje klon ale ze wskazaniem
,że są najpiękniejsze,gdy są nie cięte :wink:
Awatar użytkownika
twojogrodnik
100p
100p
Od: 25 lut 2013, o 23:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Wiele odmian klonów ozdobnych nie osiąga jakiś dużych rozmiarów, ale ze zwróceniem uwagi chodziło mi o brzozę na końcu tematu :) Odnośnie klonów zgadzam się, natomiast odnośnie brzozy myślę że jest podobnie :) oczywiście mogę się mylić :) na dniach mam nadzieję rozpocznę sezon ogrodniczy. Postaram się porównać ranę po cięciu brzozy z innym liściastym, który można ciąć wiosną.
W przygotowaniu...
peperomia
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 3 paź 2011, o 10:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam wszystkich forumowiczów,
przeczytalam wszystkie cenne rady w tym wątku - dla początkującego ogrodnika to skarbnica wiedzy. Mam też kilka pytań. mam w ogrodzie dwie wierzby szczepione na pniu, jedna z nich w ubiegłym roku pięknie się rozrosla a jej galęzie sięgaja już prawie ziemi - czy powinnam ją ściąć po opadnięciu kotków czy takich drzewek sie nie tnie? posadziłam tez ubiegłej wiosny jarzebinę - a raczej jej zapowiedź - ma trzy gałęzie, a w ubieglym roku nie pojawiły się żadne nowe czy przyciąć to co jest? liczę na wysokie gęste drzewko. I pytanie ogólne - czy wszystkie obcinane wiosną krzewy trzeba smarowac maścią?
Cezaryyy
100p
100p
Od: 16 sie 2012, o 11:25

Post »

Z wierzby wycinaj pędy obumarłe, zgrubiałe, chore i zbyt gęsto rosnące te pod koroną, w środku drzewka. Wycinaj również te co wyrastają pionowo i wilki. Zawnętrzne gałązki utrzymuj na jakiej długości chcesz, może być do ziemi albo w połowie. Jeśli drzewo chcesz wyższe lub zbytnio się zagęsciło i jest nie do opanowania to zostaw kilka przewodników i wygnij je do poziomu a reszte gałęzi niżej leżących poodcinaj. Możesz to zrobić na wiosnę po kotkach bo ładne są, albo w sezonie, ale nie tnij zbyt często bo się wytworzy dużo drobnych gałązek.
Jarzębiny nie tnij, sama się uformuje.
W ogóle można nie smarować, można smarować część, można smarować wszystko zależy od ogrodnika :D raczej tylko po grubszych gałęziach, ale ja nigdy nie smaruje
Adam-Opole
50p
50p
Od: 21 sty 2013, o 12:41

Post »

Ładnie się ociepla, czy ktoś z forumowiczów jest już po cięciu drzew owocowych? Albo planuje na najbliższe dni?
I żeby wam wszystko rosło! Pozdrawiam Adam :)
Bartekb89
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 maja 2012, o 13:40

Post »

Ja wczoraj ciołem jabłonie i winogrona, bo było 5 stopni i słoneczko u mnie w Jaworze (okolice Legnica, Wrocław, dolnośląskie), gruszka moja jest ładnie uformowana i po naginaniu gałęzi i cięciu letnim w zeszłym sezonie rocznych przyrostów i wyłamywaniu wilków w lecie, mam z nią spokój teraz na wiosne, ale tak to też bym przycinał. Jutro też ma być u nas słonecznie 9 stopni więc jak na obszar dolnego śląska to super pogoda do przycinania drzew owocowych i krzewów porzeczki, agrestu i krzewów ozdobnych, np berberysy też teraz tne i innych, np kwitnących na rocznych przyrostkach w lecie, lawende też już przyciołem ale ściętymi galązkami nakryłem je na razie, mozna też już przycinać wrzosy(nie mylic z wrzoścami które kwitną wiosną latem i je tniemy na jesieni, późnym latem po przekwitnięciu) długoterminowe pogody już pokazują max -6 stopni więc to bardzo dobry okres na cięcie :) Grubsze rany około 1cm zasmarowuje funabenem, a i tak jutro planuje oprysk sylitem brzoskwiń na kędzierzawość więc jabłonie po cięciu prysne miedzianem zapobiegawczo na choroby grzybowe :) Pozdrawiam
7tomas7
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 maja 2013, o 21:01

Post »

Znów w tym roku nie mam śliw. Może to być wina złego przycięcia?
marysia550
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 mar 2012, o 19:53

Post »

Witam

Jesienią w odruchu fantazji wsadziłam kilka krzewów- trzmielinę, derenie i jaśminowiec. Jeden dereń- biały był już ładnie rozkrzewiony, ale reszta krzewów to po prostu patyki. Dziś w natchnieniu ciachnęłam trochę resztę i się zastanawiam teraz- nie powinnam ich ciąć przy samej ziemi? Poniżej zdjęcia
Pytanie: w którym miejscu i kiedy ciąć?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
AnnaBlue
50p
50p
Od: 6 lip 2011, o 14:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marysia550, czytam to Forum od 2-ch lat. Im więcej czytam tym jestem głupsza. ;:oj Wśród rozlicznych informacji, dotarło jednak do mnie, że znakomita większośc roślin uwielbia cięcie. Z bólem serca i przerażeniem w oczach mocno cięłam wszystkie swoje rośliny, a na pewno te które Ty wymieniasz. Z doświadczenia powiem, że tak małe i nierozkrzewione sadzonki dobrze jest ciąć jak najniżej nad zdrowym, ładnym, skierowanym na zewnątrz pąkiem. Odwdzięczą się pięknymi przyrostami. :D Na przykład połowę derenia mój Ojciec skosił prawie przy ziemi... i ta połowa jest teraz dużo ładniejsza i bardziej rozkrzewiona od tej drugiej. A zatem, bierz w rękę najlepszego przyjaciela ogrodnika, czyli sekator i tnij mocno te maleństwa.
Nadzieja jest rośliną trudną do wyplenienia. Można nie wiem ile odrąbać gałęzi i zniszczyć, a zawsze będzie wypuszczać nowe pędy.
Isadora Duncan.
Awatar użytkownika
matt55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2012, o 22:10
Kontakt:

Post »

Nikt nie poruszył tematu cięcia bukszpanu? Ile razy w roku tniecie? Kiedy?
Mam takie młode sadzonki żywotnika zachodniego, chyba 3-letnie, czytałem, że powinienem poprzycinać wierzchołki to ładnie się zaczną krzewić. Kiedy to zrobić?
fantomek
100p
100p
Od: 9 cze 2010, o 09:29

thuja smaragd

Post »

kiedy optymalnie przycinać thuje smaragd i w jaki sposób?
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Witam, mam pytanie. Mam jabłoń ozdobną Olę. Tyle się naczytałam, że już całkiem nic nie wiem :( Kiedy mam ją ciąć? Nie jest wysoka, pani w szkółce mówiła że jest szczepiona na jakiejś specjalnie podkładce powodującej że będzie raczej niskorosła, teraz? na wiosnę? nie wiem, pomóżcie
Awatar użytkownika
zurka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 cze 2013, o 17:31

Post »

Witam wszystkich bardzo serdecznie,

mam mały dylemat, na wiosnę zakupiłam małą Hortensję ogrodową, był to jeden pęd z zalążkiem pąków, przesadziłam do większego kubełka i wyrósł mi jeden duży kwiat, jak na zdjęciu, jak widać Hortensja zaczęła już przekwitać, i teraz moje pytanie na łodydze poniżej kwiatostanu i pod nią zaraz u nasady zauważyłam że zaczęły wyrastać nowe pąki listne, czy mam przyciąć przekwitający kwiatostan aby zmobilizować Hortensj do rozkrzewienia i ponownego kwitnięcia tak jak się to robi z różami, czy po prostu zostawić i czekać aż do wiosny z tym przycinaniem?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Za wszelkie porady będę bardzo wdzięczna.

Pozdrawiam wszystkich
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”