Choroby storczyków
- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Choroby u storczyków - pomóżcie proszę.
Aby stwierdzić, czy storczyk był przelany potrzebne jest zdjęcie storczyka Zrób takowe. Dobrze byłoby zobaczyc na jego korzenie przez doniczkę, więc takie zdjęcie tez wykonaj, oraz liscie
-
- 100p
- Od: 25 cze 2012, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Już uzupełniam o zdjęcia:
mam wrażenie, że korzeni w doniczce nie widać wcale... Przesadzałam go latem w nowe podłoże, została ta sama doniczka.
i dla odmiany drugi storczyk, który jest tak samo podlewany, stoi na tym samym oknie, w sumie to obydwa ze sobą sąsiadują. Ten znowu nie kwitnie, ale liście ma "porządne"...
Proszę o porady.
mam wrażenie, że korzeni w doniczce nie widać wcale... Przesadzałam go latem w nowe podłoże, została ta sama doniczka.
i dla odmiany drugi storczyk, który jest tak samo podlewany, stoi na tym samym oknie, w sumie to obydwa ze sobą sąsiadują. Ten znowu nie kwitnie, ale liście ma "porządne"...
Proszę o porady.
Pozdrawiam, Anna
- Dufin
ten pierwszy storczyk faktycznie ma jakiś problem. Nie powinnaś go trzymać w tak ciasnej osłonce bo uniemożliwia ona dostęp powietrza do korzeni. ponadto podłoże w takiej osłonce dłużej przesycha i storczyk się kisi. Prawdopodobnie jego korzenie są zgnite bo:
Po pierwsze nie widać żadnych korzeni przez doniczkę
po drugie storczyk wypuścił dużą ilość korzeni powietrznych a to zazwyczaj jest sygnał do tego by zajrzeć w podłoże. Często świadczy to o tym, że w podłożu coś nie gra i korzenie lepiej się czują na zewnątrz.
Ja bym go chyba przesadziła w nowe gruboziarniste podłoże, to co zgnite odcięła i zasypała cynamonem lub węglem drzewnym. Prawdopodobnie nie będzie wiele zdrowych korzeni i storczyka trzeba będzie po prostu odmłodzić a więc uciąć "brodę" a korzenie powietrzne wówczas wsadzić w podłoże. Oczywiście nie wsadzać go do tak ciasnej osłonki, jeśli chcesz je mieć to o 2 rozmiary większe, aby był luz między ściankami. Po takim zabiegu storczyka nie podlewać przez jakieś 2 tygodnie aby rany po cięciach zdążyły się zabliźnić przed podlaniem.
Brak turgoru w liściach również jest sygnałem do tego by zajrzeć w korzenie. Świadczy to o odwodnieniu rośliny:
1. albo na skutek zbyt rzadkiego podlewania i zasuszenia korzeni
2. albo na skutek zbyt częstego podlewania i zgnicia korzeni.
U Ciebie obstawiałabym to drugie. W każdym razie w obu przypadkach korzenie zostają uszkodzone i roślina nie jest zdolna pobierać wodę, robi to wyłącznie korzeniami powietrznymi i prawdopodobnie tylko dzięki nim się trzyma, ale to jej nie wystarcza.
Piszeszz, ze storczyk był moczony co dwa tygodnie, ale to niewiele mówi, bo dużo zależy od warunków jakie masz w mieszkaniu. ja w ogóle nie grzeję i 2 tygodnie dla moich to czasem za często, jeśli ktoś mocno grzeje, lub storczyki stoją nad ciepłym kaloryferem, 2 tygodnie to może być zbyt rzadko..
Po pierwsze nie widać żadnych korzeni przez doniczkę
po drugie storczyk wypuścił dużą ilość korzeni powietrznych a to zazwyczaj jest sygnał do tego by zajrzeć w podłoże. Często świadczy to o tym, że w podłożu coś nie gra i korzenie lepiej się czują na zewnątrz.
Ja bym go chyba przesadziła w nowe gruboziarniste podłoże, to co zgnite odcięła i zasypała cynamonem lub węglem drzewnym. Prawdopodobnie nie będzie wiele zdrowych korzeni i storczyka trzeba będzie po prostu odmłodzić a więc uciąć "brodę" a korzenie powietrzne wówczas wsadzić w podłoże. Oczywiście nie wsadzać go do tak ciasnej osłonki, jeśli chcesz je mieć to o 2 rozmiary większe, aby był luz między ściankami. Po takim zabiegu storczyka nie podlewać przez jakieś 2 tygodnie aby rany po cięciach zdążyły się zabliźnić przed podlaniem.
Brak turgoru w liściach również jest sygnałem do tego by zajrzeć w korzenie. Świadczy to o odwodnieniu rośliny:
1. albo na skutek zbyt rzadkiego podlewania i zasuszenia korzeni
2. albo na skutek zbyt częstego podlewania i zgnicia korzeni.
U Ciebie obstawiałabym to drugie. W każdym razie w obu przypadkach korzenie zostają uszkodzone i roślina nie jest zdolna pobierać wodę, robi to wyłącznie korzeniami powietrznymi i prawdopodobnie tylko dzięki nim się trzyma, ale to jej nie wystarcza.
Piszeszz, ze storczyk był moczony co dwa tygodnie, ale to niewiele mówi, bo dużo zależy od warunków jakie masz w mieszkaniu. ja w ogóle nie grzeję i 2 tygodnie dla moich to czasem za często, jeśli ktoś mocno grzeje, lub storczyki stoją nad ciepłym kaloryferem, 2 tygodnie to może być zbyt rzadko..
-
- 100p
- Od: 25 cze 2012, o 21:38
Dziękuję bardzo za rady. Jutro kupuję nową doniczkę i działam. Aż sama jestem ciekawa, co tam w środku się dzieje z tymi korzeniami. Kiedy wyjmę go z doniczki, zrobię zdjęcie i wkleję tutaj.
Zastanawia mnie tylko to, że jeśli ma słabe korzenie lub ich w ogóle nie ma, a pracują tylko te powietrzne korzenie, to dziwne, że miał siłę wypuścić aż dwa pędy z kwiatami..
Cały czas człowiek się uczy i bardzo fajnie, że jest to forum, bo to kopalnia i skarbnica wiedzy.
Dziękuję jeszcze raz.
Zastanawia mnie tylko to, że jeśli ma słabe korzenie lub ich w ogóle nie ma, a pracują tylko te powietrzne korzenie, to dziwne, że miał siłę wypuścić aż dwa pędy z kwiatami..
Cały czas człowiek się uczy i bardzo fajnie, że jest to forum, bo to kopalnia i skarbnica wiedzy.
Dziękuję jeszcze raz.
Pozdrawiam, Anna
- Dufin
czasami jest tak, że kiedy storczyk jest w złej kondycji wypuszcza łodygę bo zanim padnie chce wydać potomstwo albo w postaci keiki albo w postaci nasion, które powędrują dalej Ale to nie jest reguła Może te powietrzne wystarczyłyby mu do funkcjonowania ale własnie ze względu na to, ze wypuścił łodygi, dla liści zabrakło już składników pokarmowych i wody.. Ciężko mi powiedzieć.. Moja teściowa tez ma jednego storczyka z masą korzeni powietrznych, ładne liście, pełno kwitnących łodyg ale w podłożu korzenie przegnite bo trzyma go w zwykłej ziemi ;] Widocznie jej storczyk ma tyle korzeni, że w jakiś sposób dają one radę absorbować wodę dla liści i łodyg, Twój ma ich zdecydowanie mniej.. Moje rady poparte są tylko i wyłącznie na autopsji, sama nie miałam takiego przypadku, dlatego możesz je potraktować jedynie jako sugestia
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No i co tam podziałałaś? Co zastałaś w doniczce?atkaxxx pisze:Dziękuję bardzo za rady. Jutro kupuję nową doniczkę i działam. Aż sama jestem ciekawa, co tam w środku się dzieje z tymi korzeniami. Kiedy wyjmę go z doniczki, zrobię zdjęcie i wkleję tutaj
- kasandra262
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 cze 2012, o 10:19
Witam mam problem ze swoim storczykiem, pęd kwiatowy usycha , liście marnieją żółkną, wiotkie nie są:( jakaś pleśń białe plamki pojawiają się na dolnych starszych listkach, wedłóg mnie korzenie nie wyglądają źle , co mam zrobić??? odstawiłam go na bok aby w razie czego nie zarażał innych storczyków.
http://kasandra-sutasz-soutache.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false; -biżuteria sutaszowa moja miłość i pasja zapraszam na moje gg 7460600
- zywik
- 100p
- Od: 21 kwie 2011, o 11:35
- Kontakt:
Cześć wam!
Piszę ws. storczyka ze zdjęcia. Pojawiły się na nim od wewnętrznej strony liścia białe, przezroczyste, lepkie "kulki". Czy mam się martwić? Jak mogę zapobiec ewentualnej chorobie.
Proszę o diagnozę
Piszę ws. storczyka ze zdjęcia. Pojawiły się na nim od wewnętrznej strony liścia białe, przezroczyste, lepkie "kulki". Czy mam się martwić? Jak mogę zapobiec ewentualnej chorobie.
Proszę o diagnozę
Ministerstwo Książki
- luczek95
- Od: 13 lip 2009, o 22:10
Mam taki problem z cymbidium, mianowicie końcówki młodych przyrostów brązowieją.
Czy to wina ogrzewania? Stoi na kwietniku przy południowym oknie.
Stan korzeni mnie jakoś nie zachwycił, storczyk został przesadzony do nowej luźnej "mieszanki" (dziś).
Wcześniej rósł w sklepowej, tzn była ubita itd. Korzenie zdążyły hmmm może obumrzeć.
Mam nadzieję że jakoś nie jest to nic poważnego, a korzenie wrócą do siebie...
Czy to wina ogrzewania? Stoi na kwietniku przy południowym oknie.
Stan korzeni mnie jakoś nie zachwycił, storczyk został przesadzony do nowej luźnej "mieszanki" (dziś).
Wcześniej rósł w sklepowej, tzn była ubita itd. Korzenie zdążyły hmmm może obumrzeć.
Mam nadzieję że jakoś nie jest to nic poważnego, a korzenie wrócą do siebie...
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu
Witam,
-postaram się odpowiedzieć na problemy z ostatnich trzech zapytań:
Kasandra262-
to ,ze żółknie/usycha pęd to proces naturalny.Być może uschnie w całości.
Natomiast liście w złej kondycji świadczą o awarii w podłożu. I trzeba szybko myśleć o nowym podłożu i przesadzaniu.
Storczyk prawdopodobnie nie jest już w stanie pobierać składników pokarmowych /przesuszony? może okaz do odmłodzenia?
awaria korzeni.../.
W inny sposób niż przesadzenie , nie poprawisz jego kondycji.
mała uwaga
proszę usunąć wpis do stopki - stopkę masz nieregulaminową; nie może być ona reklamą bloga.Ani też nie słuzy do podawanie namiaru kontaktowego
zywik ,
raczej się trzeba martwić ,bo:
-albo masz szkodniki Szkodniki możesz łatwo rozpoznać/lupą!/ jak są, zastosować preparat chemiczny.
-albo storczyk sygnalizuje kłopoty z transpiracją .To też kwestia podłoża /rozłożone? zbite?zasolone?przelane?/
- krople trzeba umyć ,zdezynfekować,osuszyć .Gdy są uszkodzenia tkanki pod nimi...trzeba zabezpieczyć przed rozwojem
grzybków - np.po pudrować cynamonem.
Łukaszu,
No cóż..przesadziłeś storczyka... więc, możesz się spodziewać reakcji po stresowej.Nie ta pora na przesadzanie.
Stare liście i psb będą szybciej kończyły swój żywot.
Jeżeli masowo zaczną brązowieć konieczne stanie się zastosowanie śr.p/grzybicznego.
Ale też mogą wskazywać na przenawożenie ;szczególnie, gdy spowolniona jest obecnie wegetacja..
Podłoże w Cymbidium nie musi się Tobie podobać
Charakter podłoża to jednak bardziej ziemne nawet z dodatkiem gliny bywa..Ale w luźniejszym też sobie radę daje... jak musi .
To jest kwestia wyczucia podlewania. bo ..jednak .mięsiste korzenie muszą zachowywać jędrność z nasączenia.
Myślę,ze o wymaganiach tych storczyków dobrze sobie już poczytałeś przed zmianami podłoża.
Powiem dodatkowo tak:
W tych sygnalizowanych przypadkach , niestety... pytając nie ułatwiacie odpowiedzi.
Bo rozmawiamy o skutkach !
Bez szczegółów o Waszej uprawie, trudno zgadywać więcej :co miało zasadniczy wpływ na wystąpienie tych problemów.
-potrzebne to dla Was ! ...by nie popełniać podobnych błędów w przyszłości, a... w porę samemu móc rozpoznać przyczynę niedomagań.
Pozdrawiam JOVANKA
-postaram się odpowiedzieć na problemy z ostatnich trzech zapytań:
Kasandra262-
to ,ze żółknie/usycha pęd to proces naturalny.Być może uschnie w całości.
Natomiast liście w złej kondycji świadczą o awarii w podłożu. I trzeba szybko myśleć o nowym podłożu i przesadzaniu.
Storczyk prawdopodobnie nie jest już w stanie pobierać składników pokarmowych /przesuszony? może okaz do odmłodzenia?
awaria korzeni.../.
W inny sposób niż przesadzenie , nie poprawisz jego kondycji.
mała uwaga
proszę usunąć wpis do stopki - stopkę masz nieregulaminową; nie może być ona reklamą bloga.Ani też nie słuzy do podawanie namiaru kontaktowego
zywik ,
raczej się trzeba martwić ,bo:
-albo masz szkodniki Szkodniki możesz łatwo rozpoznać/lupą!/ jak są, zastosować preparat chemiczny.
-albo storczyk sygnalizuje kłopoty z transpiracją .To też kwestia podłoża /rozłożone? zbite?zasolone?przelane?/
- krople trzeba umyć ,zdezynfekować,osuszyć .Gdy są uszkodzenia tkanki pod nimi...trzeba zabezpieczyć przed rozwojem
grzybków - np.po pudrować cynamonem.
Łukaszu,
No cóż..przesadziłeś storczyka... więc, możesz się spodziewać reakcji po stresowej.Nie ta pora na przesadzanie.
Stare liście i psb będą szybciej kończyły swój żywot.
Jeżeli masowo zaczną brązowieć konieczne stanie się zastosowanie śr.p/grzybicznego.
Ale też mogą wskazywać na przenawożenie ;szczególnie, gdy spowolniona jest obecnie wegetacja..
Podłoże w Cymbidium nie musi się Tobie podobać
Charakter podłoża to jednak bardziej ziemne nawet z dodatkiem gliny bywa..Ale w luźniejszym też sobie radę daje... jak musi .
To jest kwestia wyczucia podlewania. bo ..jednak .mięsiste korzenie muszą zachowywać jędrność z nasączenia.
Myślę,ze o wymaganiach tych storczyków dobrze sobie już poczytałeś przed zmianami podłoża.
Powiem dodatkowo tak:
W tych sygnalizowanych przypadkach , niestety... pytając nie ułatwiacie odpowiedzi.
Bo rozmawiamy o skutkach !
Bez szczegółów o Waszej uprawie, trudno zgadywać więcej :co miało zasadniczy wpływ na wystąpienie tych problemów.
-potrzebne to dla Was ! ...by nie popełniać podobnych błędów w przyszłości, a... w porę samemu móc rozpoznać przyczynę niedomagań.
Pozdrawiam JOVANKA
- luczek95
Przesadziłem wczoraj.No cóż..przesadziłeś storczyka... więc, możesz się spodziewać reakcji po stresowej.Nie ta pora na przesadzanie.
A objawy tak szybko by nie wystąpiły- Brązowienie końcówek liści jest zaobserwowane od dłuższego czasu. Spryskałem już wcześniej te liście Topsinem. Te brązowe obszary występują tylko na młodych psb.- świeżo wyrośniętych.
Storczyk stoi przy kaloryferze, dlatego wspomniałem o tym.
Łukaszu,
No tak...racja, ze przesadzając wczoraj nie może to być to reakcja po stresową.
Więc . ocenę "po stresową" wycofuję, bo takiej głupotki nie można powielać.
Choć reakcja po stresowa .... zapewne wystąpi niebawem.
Eh...głowę jednak bym dała za to, ze tej informacji nie było
No...chyba ...że mnie dopadła pomroczność jasna w tej nocnej porze.gdy odpisywałam. .
Rzadkie to przypadki, ale być może się zdarzają.
A w sprawie kaloryfera...może mieć wpływ wyższa temperatura.
albowiem...
dodatkowo....oprócz temperatury są bardzo ważne inne parametry; to wilgotność powietrza i poziomy światła.
Jak coś z tego nie zagra....to występują kłopoty.
Niestety, w swojej prezentacji też nic nie piszesz jak było uprawiane to cymbidium od chwili zakupu tj.od lutego 2012.
Sądzę ,ze w tym pełnym roku z wegetacją nie uwzględniłeś wszystkich koniecznych manewrów uprawowych .Tak. aby dopasować je do każdej fazy rozwoju storczyka.
JOVANKA
No tak...racja, ze przesadzając wczoraj nie może to być to reakcja po stresową.
Więc . ocenę "po stresową" wycofuję, bo takiej głupotki nie można powielać.
Choć reakcja po stresowa .... zapewne wystąpi niebawem.
Eh...głowę jednak bym dała za to, ze tej informacji nie było
No...chyba ...że mnie dopadła pomroczność jasna w tej nocnej porze.gdy odpisywałam. .
Rzadkie to przypadki, ale być może się zdarzają.
A w sprawie kaloryfera...może mieć wpływ wyższa temperatura.
albowiem...
z arkusza uprawy-zakładka po prawej T U T A J..Obszar pochodzenia cymbidiów to podnóża Himalajów, co oznacza, że są przystosowane do chłodnych warunków uprawy.
dodatkowo....oprócz temperatury są bardzo ważne inne parametry; to wilgotność powietrza i poziomy światła.
Jak coś z tego nie zagra....to występują kłopoty.
Niestety, w swojej prezentacji też nic nie piszesz jak było uprawiane to cymbidium od chwili zakupu tj.od lutego 2012.
Sądzę ,ze w tym pełnym roku z wegetacją nie uwzględniłeś wszystkich koniecznych manewrów uprawowych .Tak. aby dopasować je do każdej fazy rozwoju storczyka.
JOVANKA
- luczek95
Wpis o czasie przesadzenia był już wcześniej
A co do warunków to:
Do jesieni był na balkonie, później wypuścił przyrosty-trafił do mieszkania.
Przez zimę był w mieszkaniu, podlewany rzadziej(ale podłoże wolno schło- prawie w ogóle (dlatego też przesadziłem)). Jednak temp. była dość wysoka- jak to w mieszkaniu.
może coś zawaliłem z podlewaniem+wysoka temp.= problemy.
Jak do tej pory nie było problemów, świetne przyrosty itd. Pewnie pobyt w mieszkaniu zaszkodził.
A co do warunków to:
Do jesieni był na balkonie, później wypuścił przyrosty-trafił do mieszkania.
Przez zimę był w mieszkaniu, podlewany rzadziej(ale podłoże wolno schło- prawie w ogóle (dlatego też przesadziłem)). Jednak temp. była dość wysoka- jak to w mieszkaniu.
może coś zawaliłem z podlewaniem+wysoka temp.= problemy.
Jak do tej pory nie było problemów, świetne przyrosty itd. Pewnie pobyt w mieszkaniu zaszkodził.