Werbena jednoroczna(Verbena ×hybrida )-uprawa,pielęgnacja,choroby
-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Werbena
Jak tam Wasze werbeny? u mnie szału nie ma, jeśli chodzi o wschody (z całego opakowania jakieś 15 szt.), ale te, które są, mozolnie rosną, są pierwsze listki właściwe, szkoda tylko, że więcej nie wzeszło.
Ja posiałam dopiero dzisiaj po schłodzeniu i czekam na efekty. Inne kwiaty, które siałam w tym roku prawie wcale nie powschodziły. Mam nadzieję, że tym razem się uda:)
- lemka77
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 cze 2009, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje w końcu zdecydowały się i wykiełkowały, ale zwisającą siałam drugi raz. Zwykła już przepikowana, ładnie sobie rośnie. Zwisająca mniejsza, no ale późnej siana. Nie przykrywałam ich ziemią i postawiłam na parapecie- nie na ciepłym kaloryferze.
Pozdrawiam Ida
Mi zwisającej 10szt.tylko,wiec pomoczyłam przez 24h.nasiona i ponownie wczoraj wysiałam.Te co wyszły to puszczają juz listki właściwe i też muszę przymierzać się pewnie do pikowania.
Pozdrawiam,Basia
-
- 500p
Hej, jaki odzew dziewczyny a już myślałam, że werbeny są zapomniane, a to przecież takie piękne kwiaty. Będzie fajnie widzieć tu Wasze fotki rosnących werben
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
Moje nawet wykiełkowały, jakieś przeterminowane. Nie mam szczęścia do werben, zawsze żżera mi je mączlik, ale rośnie kilka siewek. Pewnie i tak zaraz padną...
Moje werbeny
Mam nadzieje że nie padną bo i tak niewiele ich wyszło.Zwisająca jeszcze dosiałam,spróbowałam pomoczyć nasiona w wodzie,ale jeszcze nic nie wyszło. Zwykła lepiej rośnie.
Zwisająca,jest 12szt.oby tyle zostało.
Mam nadzieje że nie padną bo i tak niewiele ich wyszło.Zwisająca jeszcze dosiałam,spróbowałam pomoczyć nasiona w wodzie,ale jeszcze nic nie wyszło. Zwykła lepiej rośnie.
Zwisająca,jest 12szt.oby tyle zostało.
Pozdrawiam,Basia
-
- 500p
Ja dziś dokupiłam nasiona Werbeny, tym razem od Legutki. Na odwrocie wyraźnie pisze, zeby nie przysypywać nasion ziemią, tyko docisnąć deseczką. Takiej info nie było na opakowaniu nasion z firmy Grzesiak, może tu jest klucz do udanego wysiewu? Z dotychczasowy nasion werbena wykiełkowała, ale to raptem paręnaście roślinek, więc chciałam dosiać. Posłucham Legutki, zobaczymy.
Ja wczoraj więcej podlałam i część padła,zostanę przy zraszaniu a nauka taka,że werbena nie lubi za mokro
Pozdrawiam,Basia
- sylwana85
- 500p
- Od: 21 lut 2011, o 10:00
Młode siewki nie lubią mokro ani zbyt zabitego ziemi. Niestety trzeba się męczyć i codziennie , a nawet dwa razy zraszać, eh ile przy tym roboty ;)
- cydynka
- 100p
- Od: 24 sty 2013, o 08:34
A ja swoją werbenę przysypałam lekko ziemią podlałam i zaczęły mi ładnie wschodzić.Ale podobnie jak dziewczyny spryskuję ziemię opryskiwaczem.
pozdrawiam Monika
- Lorrie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Moja pięknie wschodzi, jutro postaram się wstawić zdjęcia.
- cydynka
- 100p
- Od: 24 sty 2013, o 08:34
Moja werbenka wschodzi tak....posiałam niewiele nasionek i jak na razie wygląda,że wszystkie wschodza,cieszę sie bardzo
pozdrawiam Monika