Jak odmłodzić stara gruszę ?
- Helios
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 cze 2010, o 18:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jak odmłodzić stara gruszę ?
Temat świetny, a zdjęcia poglądowe bezcenne. Pozdrawiam.
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 30 sty 2013, o 12:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam. 10 lat temu nabyłem działkę z drzewem po egzekucji ? kikutem starej dzikiej gruszy, zupełnie bez konarów. Drzewo chciało żyć, odbiło masą wilków. Wycinałem je systematycznie acz z umiarem, starając się uformować jakąś sensowną koronę. Silnego środkowego przewodnika nie dało się wyprowadzić więc zostawiłem kilka wilków przy nasadzie nowych konarów (podpatrzone gdzieś na papierze, nie pomnę gdzie). Idea była mniej więcej taka:
W realu dziś wygląda to tak:
Drzewo rośnie, jest trochę ?zardzewiałe?, ale owocuje sobie. Problem taki że - słowami Rossynanta ? chce szybko sięgnąć słońca, a ja się zagapiłem i kończy mi się drabina. Pytanie: przyciąć te pionowe pędy? (gdzie mniej więcej?) Czy też zredukować? (do ilu? W tej chwili mają ok. 8-10 cm u nasady). Czy te bardziej poziome przyciąć też? Czuję, że coś trzeba będzie wkrótce zrobić, bo cała konstrukcja, jako że powstała z wilków, ma słabe punkty właśnie w nasadzie, zwłaszcza u tych bardziej bocznych konarów.
Zależałoby mi na w miarę kształtnej koronie, ale chodzi mi też po głowie pomysł zaszczepienia czegoś, bo dwie młode grusze mi zupełnie nie rosną (piasek, VI kl.) a ta ma ?dojścia w wodociągach?. Jest sens? Muszę dodać, że w miejscach po cięciu starych konarów drzewo już próchnieje.
I jeszcze jedno: jeżeli ciąć to teraz, przed ruszeniem soków?
Pozdrawiam serdecznie
W realu dziś wygląda to tak:
Drzewo rośnie, jest trochę ?zardzewiałe?, ale owocuje sobie. Problem taki że - słowami Rossynanta ? chce szybko sięgnąć słońca, a ja się zagapiłem i kończy mi się drabina. Pytanie: przyciąć te pionowe pędy? (gdzie mniej więcej?) Czy też zredukować? (do ilu? W tej chwili mają ok. 8-10 cm u nasady). Czy te bardziej poziome przyciąć też? Czuję, że coś trzeba będzie wkrótce zrobić, bo cała konstrukcja, jako że powstała z wilków, ma słabe punkty właśnie w nasadzie, zwłaszcza u tych bardziej bocznych konarów.
Zależałoby mi na w miarę kształtnej koronie, ale chodzi mi też po głowie pomysł zaszczepienia czegoś, bo dwie młode grusze mi zupełnie nie rosną (piasek, VI kl.) a ta ma ?dojścia w wodociągach?. Jest sens? Muszę dodać, że w miejscach po cięciu starych konarów drzewo już próchnieje.
I jeszcze jedno: jeżeli ciąć to teraz, przed ruszeniem soków?
Pozdrawiam serdecznie
Kiedyś takie rozgałęzienia związywało się drutem i drewnianymi klepkami aby się właśnie nie wyłamały. Ja bym ją przecieła bo wyglada jak czereśnia
Gdzie przyciąć te pionowe? Znajdź miejsca, gdzie w bok odchodzą jakieś sensowne konary i utnij to co idzie w górę i nie żałuj, że będzie niska bo to nie ma teraz znaczenia. Jeśli idzie w górę i nie widzisz żadnych sensownych odrostów w bok to wytnij. Zresztą nie musisz jej ciąć od razu bardzo ostro. Przytnij trochę a za rok możesz przecież poprawić. Ważne, aby zacząć ją już jakoś z sensem prowadzić. Górne piętra z czasem urosną same.
Ciąć już z powodzeniem możesz teraz, ale jak soki ruszą też się tnie tylko wtedy w liściach mniej widać. Ważne aby nie ciąć jesienią zanim zejdą soki bo może zmarznąć. Generalnie nie powinno się ciąć po 15 sierpnia - wtedy kończy się letnie wycinki. To taka data orientacyjna.
Gdzie przyciąć te pionowe? Znajdź miejsca, gdzie w bok odchodzą jakieś sensowne konary i utnij to co idzie w górę i nie żałuj, że będzie niska bo to nie ma teraz znaczenia. Jeśli idzie w górę i nie widzisz żadnych sensownych odrostów w bok to wytnij. Zresztą nie musisz jej ciąć od razu bardzo ostro. Przytnij trochę a za rok możesz przecież poprawić. Ważne, aby zacząć ją już jakoś z sensem prowadzić. Górne piętra z czasem urosną same.
Ciąć już z powodzeniem możesz teraz, ale jak soki ruszą też się tnie tylko wtedy w liściach mniej widać. Ważne aby nie ciąć jesienią zanim zejdą soki bo może zmarznąć. Generalnie nie powinno się ciąć po 15 sierpnia - wtedy kończy się letnie wycinki. To taka data orientacyjna.
- romix
- Od: 22 paź 2010, o 21:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Też zrobiłbym tak jak Nenesa.
Na Twoim rysunku zaznaczyłem, żeby ciąć tuż nad gałęzią odchodzącą w bok.
Wtedy rana po cięciu ma szansę zarosnąć.
Pomaga w tym żywa gałązka wyrastająca w bok.
Na Twoim rysunku zaznaczyłem, żeby ciąć tuż nad gałęzią odchodzącą w bok.
Wtedy rana po cięciu ma szansę zarosnąć.
Pomaga w tym żywa gałązka wyrastająca w bok.
Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 30 sty 2013, o 12:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzięki. Z kikutami już na pewno będę uważał
Witam,
Zostałam właścicielką dwóch gruszy i 3 jabłonek. Jestem zupełnym laikiem w kwestii drzewek owocowych lecz chętnie nauczę się o nie dbać. Mam pytanie jak mam przyciąć tę gruszę i jabłonki? Nie znam ich wieku, ale w tym roku owocowały, co prawda mało, ale za to smacznie. Czy na prawdę mam czekać do zimy, czy mogę to zrobić teraz w październiku? Przyciąć tylko wilki od góry czy również całe gałęzie? To drzewo na drugim zdjęciu po lewej jest chyba martwe, ale poczekam do wiosny, może się odrodzi. Będę wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam.
Zostałam właścicielką dwóch gruszy i 3 jabłonek. Jestem zupełnym laikiem w kwestii drzewek owocowych lecz chętnie nauczę się o nie dbać. Mam pytanie jak mam przyciąć tę gruszę i jabłonki? Nie znam ich wieku, ale w tym roku owocowały, co prawda mało, ale za to smacznie. Czy na prawdę mam czekać do zimy, czy mogę to zrobić teraz w październiku? Przyciąć tylko wilki od góry czy również całe gałęzie? To drzewo na drugim zdjęciu po lewej jest chyba martwe, ale poczekam do wiosny, może się odrodzi. Będę wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam.
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
Napisz czy zależy Ci na tym, żeby drzewa były małe, bo jeśli dopuszczasz ich większe rozmiary to sporządzę Ci fajną krótką instrukcję do ich poprowadzenia. Z tego co widzę to nie potrzebują dużo pracy na chwilę obecną i ja poleciłbym tylko drobną pielęgnację.
Chciałabym aby były zdrowe i owocowały, a rozmiar nie ma znaczenia. Najwyżej większą drabinę kupię Będę wdzięczna za podpowiedź jak je pielęgnować.
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
W takim razie ja proponuję korony naturalne, przy pielęgnacji których ograniczysz prace do minimum. Należy wycinać co jakiś czas gałązki, które się ze sobą krzyżują lub nadmiernie zagęszczają koronę. Te drzewa na obrazkach wyglądają dobrze - osobiście nie widzę potrzeby cięcia (z wyjątkiem zdj.1, gdzie proponuję wyciąć lub skrócić ten prawy przewodnik). Przy wycinaniu gałązek pamiętaj, aby nie zostawiać czopów. Rany możesz pociągnąć funabenem. W razie dalszych pytań służę pomocą. Aha. Teraz nie tnij - poczekaj do lutego.
Ok tak też zrobię poczekam do lutego. l dziękuję za pomoc!
A tak nawiasem mówiąc to świetne forum. Dużo ciekawych wątków. Pozdrawiam!
A tak nawiasem mówiąc to świetne forum. Dużo ciekawych wątków. Pozdrawiam!