Papryczka chili-jak pielęgnować
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować
Zgorzel siewek spowodowana jest przede wszystkim przez zainfekowane podłoże
- cyganka77
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sie 2012, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-
- 100p
- Od: 21 kwie 2011, o 11:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje pierwsze papryczki ostre przeżyły zderzenie z kotem.........
Pewnie chciał pomóc, ale nie wiedział jak Nie ma co się smucić, pewnie będą i tak ładne. Albo wysiej kilka nowych dla pewnościKalma pisze:Moje pierwsze papryczki ostre przeżyły zderzenie z kotem.........
Pozdrawiam, Ogoonek
Ja mam w tym roku 3 odmiany - Candlelight, doniczkowa z Akcji i Buena Mulata
Dałam wszystkie 3 na płatki i Candlelight już ma liścienie w doniczce, ta z Akcji już wykiełkowała i jest w ziemi, ale Buena Mulata nie rusza nic. Miała największe nasiona, może musi się moczyć dłużej? Czy wielkość nasion ma wpływ na szybkość kiełkowania? Leżą na płatku już prawie 2 tygodnie...
Dałam wszystkie 3 na płatki i Candlelight już ma liścienie w doniczce, ta z Akcji już wykiełkowała i jest w ziemi, ale Buena Mulata nie rusza nic. Miała największe nasiona, może musi się moczyć dłużej? Czy wielkość nasion ma wpływ na szybkość kiełkowania? Leżą na płatku już prawie 2 tygodnie...
Pozdrawiam
Ewa
Ewa
- Gleba
- 100p
- Od: 14 lut 2013, o 10:40
tomate, jakie warunki mają twoje nasionka? Czy kiełkują na lignince czy w ziemii? I jaką mają temperaturę? Jeżeli na lignince to już powinno być coś widać, choć są odmiany mniej i bardziej wymagające. Moje moczą się już 10 dni bez skutku, ale one akurat tak mają (habanero) . Mogą mieć natomiast za zimno. Pamiętaj, że przy kiełkowaniu powinny mieć wyższą temperaturę a następnie po wykiełkowaniu się ją zmniejsza. A czy wielkość ma wpływ - nie wiem.tomate pisze:Ja mam w tym roku 3 odmiany - Candlelight, doniczkowa z Akcji i Buena Mulata
Swoją drogą ładniutka ta Mulata
Mój przedwczorajszy nabytek - wędzone chipotle, pyyycha
Słoneczko, wyjdź!
Hej Gleba,
wszystkie traktuję tak samo - najpierw na mokry płatek i kaloryfer, a jak sie pokaże kiełek to do ziemi i na ciepły słoneczny parapet.
Buena Mulata ma nasiona dwa razy większe jak te dwie inne odmiany. No poczekam jeszcze... póki co nic nie gnije ani pleśnieje to jest nadzieja
No no... pokazuj tu jeszcze jakieś rarytasy...
wszystkie traktuję tak samo - najpierw na mokry płatek i kaloryfer, a jak sie pokaże kiełek to do ziemi i na ciepły słoneczny parapet.
Buena Mulata ma nasiona dwa razy większe jak te dwie inne odmiany. No poczekam jeszcze... póki co nic nie gnije ani pleśnieje to jest nadzieja
No no... pokazuj tu jeszcze jakieś rarytasy...
Pozdrawiam
Ewa
Ewa
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
U mnie pierwsza czerwona habanerka już pokazała pierwsze listki ! Sukces reszta - ostatnie już nasiona na ten sezon czekają na wacikach - habanero yellow, reszta z czerwonych i white, wild tepin, bhut jolokia, dorset naga ,fatalii i habanero big sun
Oby chociaż po jednej sztuce skiełkowało to będę zadowolona
Papryczki rosną wolno, brak słońca im doskwiera - pierwsza partia przerzucona na parapet powoli zaczyna tworzyć liście właściwe - reszta nadal doświetlana czeka na miejsce.
A wszystko prezentuje się tak :
Te na górze w pojedynczych kubeczkach są najstarsze,aczkolwiek specjalnie się nie wyróżniają. Ogólnie po tym wysiewie wiem,że w przyszłym roku nie będę się bawiła w żadne pikowanie - bo te nie pikowane zdecydowanie lepiej i szybciej rosną
Oby chociaż po jednej sztuce skiełkowało to będę zadowolona
Papryczki rosną wolno, brak słońca im doskwiera - pierwsza partia przerzucona na parapet powoli zaczyna tworzyć liście właściwe - reszta nadal doświetlana czeka na miejsce.
A wszystko prezentuje się tak :
Te na górze w pojedynczych kubeczkach są najstarsze,aczkolwiek specjalnie się nie wyróżniają. Ogólnie po tym wysiewie wiem,że w przyszłym roku nie będę się bawiła w żadne pikowanie - bo te nie pikowane zdecydowanie lepiej i szybciej rosną
- Gleba
- 100p
Sandra, wyglądają fajnie I są większe od moich
A ja muszę się poskarżyć na moje papryki - habanero wcale nie ruszyło i cyklon z dwóch różnych źródeł również nie
A ja muszę się poskarżyć na moje papryki - habanero wcale nie ruszyło i cyklon z dwóch różnych źródeł również nie
Słoneczko, wyjdź!
Może za mało z nimi rozmawiasz? ;D Ja swoim siewką ciągle powtarzam, że jak nie wykiełkują to trafią na kompost :PGleba pisze:Sandra, wyglądają fajnie I są większe od moich
SandraABC, mam chrapkę na Twoje papryczki
Rozkosz dla oczu stojąca na parapecie
Pozdrawiam, Ogoonek
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Gleba Cyklon przynajmniej u mnie dość długo wschodził ,więc daj mu szansę
Ogonku piękny parapetowiec Moich kilka jutro też wędruje na parapet - zobaczymy czy ruszą...
Ogonku piękny parapetowiec Moich kilka jutro też wędruje na parapet - zobaczymy czy ruszą...
-
- 50p
- Od: 27 maja 2011, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja w tym roku również wysiałam parę nowych zdobyczy oraz moje ulubione z zeszłego roku. Niestety w tym roku habanero yellow mi nie wykiełkowało
- bhut jolokia,
- jamaican red,
- jalapeno early,
- lemon drop,
-hungarian black,
-bird's eye,
- piri piri red oraz yellow,
- penguin red,
Mam pewnie problem...mimo,że powyższe siewki wspaniale wykiełkowały, to ostatnio zauważyłam,że marnieją... Robią się wątłe i listki im 'flaczeją'. Za dużo zraszam?
- bhut jolokia,
- jamaican red,
- jalapeno early,
- lemon drop,
-hungarian black,
-bird's eye,
- piri piri red oraz yellow,
- penguin red,
Mam pewnie problem...mimo,że powyższe siewki wspaniale wykiełkowały, to ostatnio zauważyłam,że marnieją... Robią się wątłe i listki im 'flaczeją'. Za dużo zraszam?
- Gleba
- 100p
Bidi, być może, temperatury są jeszcze dość niskie i rośliny nie potrzebują aż tyle wody, natomiast nie można też doprowadzić do przesuszenia papryczki chili. Moje rosną najlepiej jak mają na wpół sucho ... A gdy za dużo je podlewam (ale to z miłości!) to padają, tak właśnie jak mówisz ;)
Rozumiem, że Ty też je tak baaardzo kochasz?
Podoba mi się Twoja lista Szczególnie Hungarian Black i piri piri yellow ... bomba
Rozumiem, że Ty też je tak baaardzo kochasz?
Podoba mi się Twoja lista Szczególnie Hungarian Black i piri piri yellow ... bomba
Słoneczko, wyjdź!