Ogród warzywny na balkonie
-
- 50p
- Od: 27 maja 2011, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród warzywny na balkonie
W tym roku postanowiłam jeszcze bardziej zaszaleć na balkonie... Oprócz chili i pomidorków koktajlowych zdecydowałam się na klasycznego pomidora malinowego, fasolkę szparagową, szpinak, liście buraka, sałatę lisciową, rzodkiewkę oraz klasyka - zioła i szczypiorek z cebulki siedmiolatki.
Nasiona chili i pomidorów już wysiane i wykiełkowane
Teraz tylko czekać na wiosneee
Nasiona chili i pomidorów już wysiane i wykiełkowane
Teraz tylko czekać na wiosneee
-
- 200p
- Od: 11 mar 2012, o 19:37
- Kontakt:
Ja tylko 8 dużych donic na balkonie tj:2 papryki ,6 pomidorów no i szukam 2 wiszących niedrogich pojemników do uprawy pomidorów "do góry nogami"Jakby ktoś znalazł coś do proszę o namiary.
Weż zwykłe małe skrzynki. na gorze zrób otwory 4 szt.DamianC pisze:Ja tylko 8 dużych donic na balkonie tj:2 papryki ,6 pomidorów no i szukam 2 wiszących niedrogich pojemników do uprawy pomidorów "do góry nogami"Jakby ktoś znalazł coś do proszę o namiary.
Przesuń sznurek przez górny otwór poprowadż pod skrzynką i przesuń przez drugi otwór po przeciwnej stronie skrzynki (tej krótszek).
Lepiej do tego wykorzystać pasek parciany będzie solidniejsze.
Aby wzmocnić konstrukcje można wokół skrzynki owinąć sznurek zaplatając go z obenym już sznurkiem(paskim) aby zapobiec ewentualnemu rozejściu się sznurków wiszących.
Ale zawile to napisałem - mam nadzieję że po 10 czytaniach da się odczytać moje mysli ...
Pozdrawiam Tomek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
-
- 200p
- Kontakt:
Weż zwykłe małe skrzynki. na gorze zrób otwory 4 szt.
Przesuń sznurek przez górny otwór poprowadż pod skrzynką i przesuń przez drugi otwór po przeciwnej stronie skrzynki (tej krótszek).
Aby wzmocnić konstrukcje można wokół skrzynki owinąć sznurek zaplatając go z obenym już sznurkiem(paskim) aby zapobiec ewentualnemu rozejściu się sznurków wiszących.
Ale zawile to napisałem - mam nadzieję że po 10 czytaniach da się odczytać moje mysli ... [/quote]
Myslałem o takich kombinacjach ....Chyba przejadę się na giełdę kwiatowa w tychach i zobaczę czy jest coś "fabrycznego"
Ale zawile to napisałem - mam nadzieję że po 10 czytaniach da się odczytać moje mysli ... [/quote]
Myslałem o takich kombinacjach ....Chyba przejadę się na giełdę kwiatowa w tychach i zobaczę czy jest coś "fabrycznego"
Polecam mniej więcej obliczyć ciężar takiej donicy pełnej ziemi i podlanej na ful. Nie każdy balkon ,,udźwignie" taki ciężar stojący przez kilka miesięcyDamianC pisze:Ja tylko 8 dużych donic na balkonie
Kasia
Też się nad tym zacząłem zastanawiać, zaplanowałem sobie 10 skrzynek po 35 litrów pojemności, m.in.arbuzy. Ich ciężar także zwiększy obciążenie (o ile cokolwiek urośnie).
Mam balkon ok. 20m2 powierzchni, ale na szczęście podparty ścianami nośnymi z 3 stron.
Mam balkon ok. 20m2 powierzchni, ale na szczęście podparty ścianami nośnymi z 3 stron.
-
- 200p
- Kontakt:
Też się nad tym zacząłem zastanawiać, zaplanowałem sobie 10 skrzynek po 35 litrów pojemności, m.in.arbuzy. Ich ciężar także zwiększy obciążenie (o ile cokolwiek urośnie).
Mam balkon ok. 20m2 powierzchni, ale na szczęście podparty ścianami nośnymi z 3 stron.[/quote]
Wytrzymie.
Mam balkon ok. 20m2 powierzchni, ale na szczęście podparty ścianami nośnymi z 3 stron.[/quote]
Wytrzymie.
Generalnie dobra ziemia (np. z perlitem) nie jest cieżka. Głównie to obfite podlewanie może być problemem. Przy takiej ilości skrzynek warto pomyśleć na półautomatem, który odciąży poszczególne skrzynki i wspomoże roślinę.
Można też uprawy hydroponiczne prowadzić.
Można też uprawy hydroponiczne prowadzić.
Pozdrawiam Tomek
Mam pytanie ! Mam dosyć trudną decyzję bo kończę gimnazjum no i wyniki w nauce nawet dobre ale z matmy to tragedia Pani od matmy nawet mi powiedziała że nie mam talentu do matematyki i żebym sobie wybrał szkołę z małą ilością lekcji matematyki zresztą i tak przepuszcza mnie zawsze z litości No i myślałem o Technikum Ogrodniczym i chciałem spytać czy to dobry pomysł
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Arkady, jest taki wątek: Młodociani ogrodnicy http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=882
Tam popytaj .
Tam popytaj .
Nawet nie wiedziałem że jest taki wątek Dzięki za pomoc
- Nira
- 100p
- Od: 7 paź 2012, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piękne warzywa! Super pomysł na zagospodarowanie balkonu!
-
- 1000p
- Od: 24 maja 2009, o 22:09
Arkady - trzymam kciuki za Twoje plany edukacyjne
Czytam, że na balkonie może pojawić sie połysnica marchwianka... Zmartwiłam się, bo mam zamiar w tym roku uhodowac sobie na balkonie marchewki. Jak to to wygląda i co to to potrafi zrobic z marchewką? czy zagraża innym roślinom?
Czytam, że na balkonie może pojawić sie połysnica marchwianka... Zmartwiłam się, bo mam zamiar w tym roku uhodowac sobie na balkonie marchewki. Jak to to wygląda i co to to potrafi zrobic z marchewką? czy zagraża innym roślinom?